reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Alemoże lekarz nie ma umowy z NFZ i nie może zdać skierowania na bezpłatne
Chodzę do niej w ramach NFZ, z wygody bo przychodnia (publiczna nfz) jest pod moim mieszkaniem i dla darmowych badań krwi i moczu, myślę że po prostu kobieta słabo zorientowana, starsza Pani. Oprócz tego uzupelniająco chodzę prywatnie.

reklama
U nas też będzie to pierwszy maluch. Wiele razy będąc u szwagierki i obserwując jej sposób wychowywania i zachowania powtarzałam z mężem- o nie my napewno tak nie będziemy robic itp. Natomiast teraz jak to Maleństwo jest w brzuszku to serio zupełnie inne podejście mam. Wiadomo nikt nie chce zeby jego dziecko było rozpieszcone aż nadto Ale nie ma co przesadzać. Zobaczymy jak to u nas będzie :)
Powiem Ci że odwiedzając szwagierkę (a rzadko się zdarza właśnie chodzi o panującą tam atmosferę) z mężem kiedyś mówiliśmy JAK TAK MOŻNA WYCHOWYWAĆ DZIECKO że my nigdy nie zrobimy jak tamci rodzice. Mam nadzieję że uda nam się dziecko wychować tak żeby żyło nam się dobrze, żeby ludzie chcieli nas odwiedzać poprostu żebyśmy byli dumni z tego jak nam wychowanie wyszło :) Mąż ma syna (16l.) i on ma niegrzecznego i rozpieszczonego brata dlatego czasem mu mówię: młody pilnuj żebym mojego bobasa za bardzo nie rozpuszczała. A on odpowiada NO DOBRA i się śmieje. Także będę miała być może pomoc hehe

Witajcie Dziewczny.
Mam 38 lat i jestem w pierwszej ciąży. Termin mam na 6 lipca 2019r. Nieco ponad tydzień temu miałam robione USG genetyczne oraz pobraną krew na test Pappa. USG wyszło dobrze:
13 tydzień i 6 dzień
CRL 78,9 mm
NT 1,83 mm
NB widoczna
BPD 23,5 mm
HR 139 / min.
Wczoraj odebraliśmy wyniki testu Pappa i załamka.
beta-HCG 1,5 MoM
Pappa 0,347 Mom
w moim wieku ryzyko zespołu Downa 1:114, a skorygowane ryzyko zespołu Downa 1:87. Lekarz genetyk sugerował aminiopunkcję, ale boję się amniopunkcji, bo nie chcę zrobić krzywdy dziecku.
Czy któraś z Was miała też takie kiepskie wyniki biochemiczne krwi?
Tak ja :( Mam 35lat i nie zrobię aminopunkcji. Wierzę że usg ciągle będzie idealne jak do tej pory. Te liczby z pappa są straszne i przygnębiające, już minęło kilka dni od momentu gdy poznałam wyniki i już nie mam złych myśli tylko nadzieję że będę miała zdrowego dzidziusia :)

Eh generalnie boję się pappy z kilku powodów , od początku ciąży miałam stres, najpierw dwa krwiaki podkosmowkowe , jeden dawno zniknął drugi mam nadzieję już też, czekam na usg. Potem wyszedł mi fałszywie dodatni wynik cytomegalii niby świeże zakażenie ale w poradni zakaznej cytomegalie wykluczyli na szczęście ale przeryczalam dwa tygodnie :/ boję się co mnie teraz z pappa czeka :( Skończyłam w lato 35 lat, więc już do statystyk mi doloza i mam nadwagę a wagę się też tam wpisuje i obawiam się że to mi też nie pomoże. Gdzieś czytałam że luteina albo duphaston mogą źle wpłynąć na test krwi a ja biorę od miesiąca duphaston ze względu na krwiaka. No i jak coś nie teges z lozyskiem... A ja być może mam nadal krwiaka.... Kurde mam dosyć stresów w tej ciąży. Sądziłam że druga ciąże już na luzie przejdę z innym podejściem a tu dupa. Z synem się stresowalam a było idealnie i lajtowo a teraz... :( kurde nie mogę o niczym innym myśleć, lekarz nalega na Pappe I nawet się już umówiłam.
Tyle w necie piszą o złych wynikach które można sobie było w buty w sądzić już się boję tego stresu jak wyjdzie źle :(

Nie wiem czy przewinęło się już to pytanie ale farbujecie włosy dziewczyny? Tyle nadluchałam się riznych opinii że już nie wiem jestem ruda farbowana i zaczyna pojawiać mi się odrost
Możesz farbowac. Ja nie farbowalam od pazdziernika. Mam odrost na jakieś 5cm... No ale postanowilam nie farbowac w ogole przez całą ciąże. Daje wlosom odżyć.

Jakich pampersow używacie przy swoich dzieciach? W sensie jakie firmy.
Ja od początku używałam dada
Nie wiem czy przewinęło się już to pytanie ale farbujecie włosy dziewczyny? Tyle nadluchałam się riznych opinii że już nie wiem jestem ruda farbowana i zaczyna pojawiać mi się odrost
Akurat w piątek idę na farbowanie, mam nadzieję że wysiedzę i plecy nie będą bolały :)

reklama
Eh generalnie boję się pappy z kilku powodów , od początku ciąży miałam stres, najpierw dwa krwiaki podkosmowkowe , jeden dawno zniknął drugi mam nadzieję już też, czekam na usg. Potem wyszedł mi fałszywie dodatni wynik cytomegalii niby świeże zakażenie ale w poradni zakaznej cytomegalie wykluczyli na szczęście ale przeryczalam dwa tygodnie :/ boję się co mnie teraz z pappa czeka :( Skończyłam w lato 35 lat, więc już do statystyk mi doloza i mam nadwagę a wagę się też tam wpisuje i obawiam się że to mi też nie pomoże. Gdzieś czytałam że luteina albo duphaston mogą źle wpłynąć na test krwi a ja biorę od miesiąca duphaston ze względu na krwiaka. No i jak coś nie teges z lozyskiem... A ja być może mam nadal krwiaka.... Kurde mam dosyć stresów w tej ciąży. Sądziłam że druga ciąże już na luzie przejdę z innym podejściem a tu dupa. Z synem się stresowalam a było idealnie i lajtowo a teraz... :( kurde nie mogę o niczym innym myśleć, lekarz nalega na Pappe I nawet się już umówiłam.
Tyle w necie piszą o złych wynikach które można sobie było w buty w sądzić już się boję tego stresu jak wyjdzie źle :(
Moja przyjaciółka przechodziła cytomegalię w ciąży. Niestety dowiedziała się o tym 3 miesiące po porodzie.
Ciąża i macierzyństwo to jeden wielki stres.

Do góry