wszystkozajete
Moderatorka
Malina wyglada na to, że wpadłaś w niedoczynność. Możliwe, że endokrynolog zadecyduje o regulacji lekami.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Właśnie to nadczynność i z tego co na szybko czytałam to za bardzo lekami tego nie leczą jeśli ft3 i ft4 są w miarę okMalina wyglada na to, że wpadłaś w niedoczynność. Możliwe, że endokrynolog zadecyduje o regulacji lekami.
Właśnie to nadczynność i z tego co na szybko czytałam to za bardzo lekami tego nie leczą jeśli ft3 i ft4 są w miarę ok
Właśnie sprawdziłam witaminy, które ostatnio kupiłam i jest jod więc odstawiam je żeby nie pogłębiać nadczynności.Tak, jasne, nadczynność. Myślę jedno, pisze drugie, zmęczenie materiału. Można farmakologicznie, ale nie wiem jak w ciąży. Ja mam Hashimoto zwykle z epizodami niedoczynności, a po porodzie poprzednim nagle weszła mi nadczynność i to taka, że tsh było właściwie nieoznaczalne, kilka zer po przecinku. U mnie reakcje zaostrzył jod z witamin dla karmiących, po odstawieniu szybko wróciło do normy, dlatego żadnych leków nie brałam, odstawiłam tylko euthyrox.
Właśnie sprawdziłam witaminy, które ostatnio kupiłam i jest jod więc odstawiam je żeby nie pogłębiać nadczynności.
Czyli będę brała tak jak wcześniej kwas foliowy.
Dziewczyny,a propo kłucia przy wstawaniu i gwałtownych ruchach też ostatnio to odczuwam
Witam się przedświątecznie
kobietki powiedzcie jak Wasze wyniki tsh, ft3, ft4 teraz w ciąży. Ja przed ciążą problemów z tarczyca tzn z hormonami nie miałam. Mam tylko guzy na tarczycy, ale żadnych hormonów nie brałam tsh przed ciążą w okolicy 1.
Wczoraj robiłam wyniki na wizytę na 31 grudnia i co wyniki:
Tsh 0,0590
Ft3 4,96
Ft4 18,41
Poczytałam troszkę i niby między 10-12 tydzień tarczyca najbardziej reaguje wpływ ma bhcg ale to tsh takie niskie. Czuje że endokrynolog mnie czeka
A jak Wasze wyniki?
No właśnie coś czytałam o wpływie bhcg na tarczyce. Dziękuję za odpowiedźCześć dziewczyny
Trochę mnie tu nie było, ale czytałam na bieżąco. Miałam cały tydzień nocki a jednocześnie próbowałam jakos ogarnąć przed świetami wiec ciężko się bylo zebrać, żeby coś napisać.
Ukmama, Natka bardzo mi przykro. Trzymajcie się jakoś!!
Reszcie dziewczyn gratuluje udanych wizyt. Ja w wigilie będę mieć już 13+0 wiec drugi trymestr nadchodzi. Czuje się na chwilę obecna tak jak ciężarna po nockach czyli słabo ale mdłości jakby odpuściły, za to męczą mnie wzdęcia i bóle brzucha.
Ja mam bardzo podobne wyniki. Jest coś takiego jak nadczynność ciążowa tarczycy w pierwszym trymestrze. Związana jak wszystko między innymi z wysokim poziomem bety. Nie trzeba tego leczyć i powinno minąć w okolicy drugiego trymestru. Ja na następnej wizycie będę mieć kontrole. Jak wyniki wrócą do normy to Ok, jak nie to będę musiała zrobić przeciwciała.
Wszystkim Wam życzę zdrowych i radosnych Świat!! Dbajcie o siebie i maluchy!!!