reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Nie muszę. Kazała przywieźć papierek. W sumie nie wiem jak wygląda wynik grupy krwi po badaniu w laboratorium ale ten mój to taka "oficjalna" spora kartka :) W poprzednich ciążach też nie robiłam, bo miałam kartę dawcy krwi. W drugiej ciąży grupę spisali na podstawie pierwszej karty ciąży a teraz chcą tylko papierek.
To tylko u mnie tacy formalni:/ do porodu w szpitalu bez aktualnej grupy nie chca w ogóle przyjąć.. dla.mjie to bez sensu,bo grupa mi się przecież nie zmieniła , a ciagle dodatkowe koszty

reklama
Witam dziewczyny!!

Gratuluje wczorajszych serduszek[emoji4]
Wizytuje ktoś dzisiaj? Za kogoś trzeba trzymać kciuki?

Co do grupy krwi to nie wiem jakie są przepisy w Polsce ale tak na prawdę przy każdej ciąży grupa krwi powinna być oznaczana na nowo. To jest tak, że sama grupa krwi się nie zmienia, ale przy okazji oznaczane są przeciwciała, a te mogą się zmieniać po przebytej ciąży. Zasadniczo w większości przypadków nie ma to dużego znaczenia ale czasami jest istotne. Tyle teorii.

Ennis jak tam Twój obojczyk?

o.nasia: witamy w naszym gronie. Sporo już za Tobą jak na tak wczesna ciąże, ale wniosek z tego taki, że teraz już musi być z gorki[emoji6]

Mi też powiedziała żeby przynieść wynik poprzedniego badania i będzie ok. Szkoda że u Ciebie robią problemy. Bez sensu jest powtarzać jak wiadomo że nic się nie zmieniło.

A karty ciąży też mi nie oddali po porodzie. Żałuję że nie zrobiłam sobie kopii albo chociaż zdjęć.

Wrocilam z pracy i zrobilam sobie zupke pomidowrowa amino. Ja to mam kuku w glowie, zamiast isc spac to szwedam sie w kuchni.
Miałam ostatnio fazę na zupki chińskie :p teraz mnie odrzuca
Cześć dziewczyny ;)
Najpierw może kilka słów o mnie i ciazy, żebyśmy nie były sobie takie obce ;)
O ciazy dowiedziałam się na tydzień przed własnym ślubem. Spodziewałam się wówczas bliźniąt dwujajowych. Na trzy dni przed weselem wylądowałam w szpitalu z plamieniem. Stwierdzono wówczas, że ciąża nie jest mnoga, albo była, ale jeden z pęcherzyków zaczął się wchlaniać, bo jest ogromna dysproporcja między nimi. Za to znaleźli zmianę przy jajniku, która wyglądała jak ciaza pozamaciczna, która utknęła w jajowodzie. Podejrzenie ciazy heterotopowej. Po wielkich namowach niechętnie wypuscili mnie że szpitala na ślub z obietnicą, że wrócę zaraz po zakończeniu imprezy. Tak też się stało. Miałam planowany zabieg usunięcia tej drugiej ciazy pozamacicznej. Na całe szczęście zaczęli ją odkładać w czasie, bo coraz bardziej zastanawiali sie nad tym, czy nie jest to nietypowo wyglądające ciałko żółte, którego nigdzie indziej nie ma. Martwiło ich tylko silne ukrwienie tej zmiany. Teraz jestem w 10t3d ciazy, zmiana obumiera, bo ukrwienie jest już znikome, wciąż nie wiadomo co z całkiem żółtym, bo nigdzie go nie widać. Dodatkowo podczas badan wyszlo mi, ze mam hashimoto we wczesnym stanie i tsh na poziomie 7,45, ktore juz na chwile obecną mocno spadlo. Na cale szczescie dzidzia ma się wspaniale. Ładnie się rozwija w zgodzie ze swoim wiekiem. Serduszko bije jak szalone, rączki i nóżki też już są. Ostatnie usg wygląda naprawdę ładnie. Pokaże później, bo piszę z tabletu a tu nie mam jeszcze tego zdjęcia :)
Następne usg mam 17 grudnia i wreszcie prywatnie, bo do tej pory chodziłam do szpitala na kontrole. I w koncu otrzymam moja karte ciazy. Lekarz powiedzial, ze mam sie becikowym nie martwic, bo dowodow na to, ze wczesniej bylam w ciazy mam wiele. Np badania, wypis ze szpitala itp, a to juz mimo późnego założenia karty ciazy upoważnia, do odbioru becikowego. Tylko kobiety które o ciazy dowiedziały się po 10 tygodniu i nie mają żadnych wcześniejszych dowodów mogą mieć problem w tej kwestii ;)
Witaj, oby już tylko z górki.
Poważnie zabrali Ci kartę? Nie mają prawa. Ja raz dostałam niekompletne dokumenty i wracałam do spzitala po nie. Okazało się ze takich nieoddanych kart mieli ze dwadzieścia.

Nie muszę. Kazała przywieźć papierek. W sumie nie wiem jak wygląda wynik grupy krwi po badaniu w laboratorium ale ten mój to taka "oficjalna" spora kartka :) W poprzednich ciążach też nie robiłam, bo miałam kartę dawcy krwi. W drugiej ciąży grupę spisali na podstawie pierwszej karty ciąży a teraz chcą tylko papierek.
Ja robiłam w drugiej tylko dlatego ze z pierwszej nie mam żadnych dokumentów. Karta ciąży, wypis nawet trzeba było odbierać x czasu po porodzie, a ze mi sie nie chcialo.... hehe więc mam karty dwójki a najstarszej nie, rodziłam ja w innym szpitalu.
Teraz mam tylko coombsa robić bo gr mam.
Moja też kaszle. Ale ma ospę i po prostu wysypało ją na gardle i jej przeszkadza.
Oj zdroweczka.

Miałam jechać dziś do biura ale nie ma opcji bleeeee

Ostatnia edycja:
Ja jestem w pierwszej ciazy i do zalozenia karty wystarczyla im legitymacja krwiodawcy ;) wiec chyba co szpital to inne wymogi

Dokładnie co szpital to wymogi. Tak jak pisałam grupa krwi się nie zmienia ale Coombs(przeciwciała) po przebytej ciąży czy transfuzji może się zmienić, i o to w tym wszystkim chodzi. Legitymacja krwiodawcy to oficjalny dokument wiec jak najbardziej jest wystarczająca.

To tylko u mnie tacy formalni:/ do porodu w szpitalu bez aktualnej grupy nie chca w ogóle przyjąć.. dla.mjie to bez sensu,bo grupa mi się przecież nie zmieniła , a ciagle dodatkowe koszty
Ja wczoraj też musiałam robić grupę krwi tylko dla papierka. Co mnie wkurzylo, bo za wszystkie badania zapłaciłam 405 zł o_O paranoja.

reklama
Do góry