reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Ja podaje orzechy. Miele w mlynku do kawy. Kupilam specjalnie oddzielny i dodaje a to orzechy nerkowca, a to pestki dyni, czy slonecznika. Sama jem codziennie orzechy, a kp. Surowego miodu jeszcze nie podawalam, jadl w ciescie upieczony.

U nas synek ma bardzo cieniutkie wloski. Niektore sa juz dluzsze, ale nawet nie wiem jak sie zabrac za obciecie. Do fryzjera nie pojde bo chyba nikt z tego zywi nie wroci:D bedzie awantura. Zreszta nie przeszkadza mi to.

reklama
Pumelova sama nie wiem....
Trochę się nie widzę za 20 lat w przedszkolu....

Misia daj cynk, ja tez chce [emoji23][emoji85]
Kciuki za rozmowę!

Misia trzymam kciuki za rozmowe! Super tski sponton:) ja zaczelam cos przegladac, ale zobaczymy, jeszcde nie wyslalam ani jednego cv;)

Pumelova gratulacje dla Agatki! Ale sprytns z tym nocniczkiem!:)

Ola wspolczuje chorob, oby szybko minelo!

Chybra przybijam piateczke, u nas tez szczepienie przelozone bo Oli dostala katar:/

Ps. Jak Oli dluzej pospi to moze zdaze napisac jeszcze inne propozycje zabaw dla dzieci od logopedy:)

Zabawy od logopedy, moze sie Wam przyda:)

- wrzucanie/wyjmowanie do/z pojemnika roznych przedmiotow
- klocki: rozdzielanie wg wielkosci, ksztaltu, koloru. Ukladanie pociagu z klockow
- w ksiazce nazywanie+ pokazywanie palcem dziecka
- zwierzatka i wydawanie dzwiekow zwierzat
- zachecanie do nasladowania samoglosek, sylab
- mowic wolno, prosty jezyk+ czasownik 3 os. l.pojedynczej
- zabawa tematyczna z zadawaniem pytan co robi? (Odpowiadamy my na eazie)
-cwiczenia sprawnosci reki (motoryka mala)
- gdzie mis? Pokaz misia, daj lale itp.
- rozne zadania specjalne:) np. przynies misia mamie, a pilke tacie itp.
- wkladanie do otworow klockow (sorter)
- Puzzle 2 el
- rozumienie czasownikow: je, pije, jedzie, idzie, stoi, siedzi, spi, daje, myje. Pokazujemy obrazek i pytamy co robi? (Sami odpowiadamy)
- ukrywanie zabawek np pod kubkiem, serwetka itp.

To niby sa normalne zabawy z dzieckiem, ale kazdy ma zawsze jakies preferencje i ja np zaniedbalam zabawe klockami na rzecz czytania ksiazeczek;) wiadomo ze dziecko tez ma rozne etapy i na danym etapie lubi bawic sie non stop w dany sposob, ja teraz probuje przekonac Oli choc troche do klockow:)

Ola fajnie, że takie rzeczy wymyślasz z Kubą.Ja bym chciała coś takiego porobić z Emi tylko że ona jeszcze jest na etapie brania wszystkiego.do buzi. Ostatnio rozkręciła długopis i do buzi wzięła metalowe części....
Ewella ja też ze zdolnościami plastycznymi na bakier, zawsze mi mama robiła prace plastyczne do szkoły:)
Ola ja miodem słodzę młodej kasze manną, kurcze, chyba miała z 9m jak jadła pierwszy raz ze mną.Wiem, że nie powinno się podawać tak wcześnie ale tak patrzyła co ja jem.No i zawsze dodaję sobie jakieś bakalie to z orzechami też już jest zaznajomiona.
Pumelova moja mama jak była uparła się, żeby jej nocnik kupić bo już niby czas na naukę ale ja wiedziałam, że to kiepski pomysł i nie myliłam się hehe Super, że Agatka ogarnia:)
Dziewczyny ale macie z tymi.chorobami...współczuję:( Emi przez całe swoje życie miała tylko 3 razy katar.Ale to chyba też przez inny klimat, tutaj dzieci jakoś nie chorują.

Dałam mu spróbować miód. I troszeczkę do owsianki. Wydaje się, ze jest ok, chociaż nie popisałam się wybierając na próbowanie moment jego choroby ;p
Tak wiec spróbuje. Tylko kurczę ten kaszel jest wynikiem kataru. A on ma chyba to co ja- problem z zatokami... tzn niby zatkany nos, ale aspirator nic mu nie wyciąga...

Słuchajcie czy któraś podawała/podaje probiotyk entitis?

Pumelova gratulacje dla Agatki :-)

Ja dziś myślałam że wyjdę z siebie. Od soboty stolarz robi nam schody w domu i nie wiem czy to od tego hałasu, czy od ogólnego rozbicia dnia, ale Kuba mi dał tak popalić... Na wszystko właził, nie chciał jeść, o byle co ryczał, wiecznie wymuszał... Pół dnia spędził u mnie na rękach, ja już chwilami miałam mega dość. Z tego wszystkiego się poryczałam, że jak ja mogłam się zdecydować na drugie dziecko, jak jednego nie ogarniam... I jeszcze jutro wizyta u fryzjera, ciekawe jak tam się zachowa...

Hymmm Pola fajne te ćw i szczerze mówiąc wydaje mi się, że L większość z nich robi. Na prawdę jest bystry i myśli zanim coś zrobi, całkowite przeciwieństwo K. Tylko z mową słabo. Mówię do Niego Gdzie Jest Kotek? Włącz Kotka ( to taka zabawka), a On od razu to robi. Albo Zostaw, Nie Ruszaj, To Gorące i nie ruszy tylko placem pokazuje i to swoje Eee. Gdy Go wołam zawsze przyjdzie. Co kolwiek chce pokazuje, a gdy nie chce kręci głową, a butlę jak się napije przynosi mi hehe.
Ale szczerze mówiąc dzisiaj cały dzień jęczał, massssakra, aż mi chuczy w głowie. Podejrzewam przeziębienie + zęby .

Już nie mogę się doczekać aż jutro chłopaków zostawię u rodziców i pojadę do fryzjerki, musi mi głowa odpocząć.

reklama
U nas tez robi wiekszosc z tych rzeczy. Tylko pojawil sie problem z wymuszaniem. Musi byc tak jak on chce. Nie da sie inaczej bo jest histeria. Leca krokodyle lzy. Myslam, ze taki etap jest poznniej. Zdarzaja sie wymuszenia na zakupach. Nie wiem jak sobie z tym radzic. Nie reaguje, tlumacze... No ciezko jest.

Chybra ja ide we wtorek do fryzjera. Juz sie nie moge doczekac :)

Do góry