reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy 2017

Wiem że dla ciebie autyzm to choroba numer jeden ale jednak są też inne które możnaby wykluczyć. Dokonując dokładnych badań a nie tylko pomiaru obwodu głowy. Oczywiście to twoja decyzja co z tym zrobisz.

reklama
Ola W. - tak jak dziewczyny pisały sama makrocefalia nie jest diagnozą oznaczającą jakieś dane schorzenie, które jest już pewne. Nie znalazłam żadnych informacji, żeby zwiększało to prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu u dziecka. Jeżeli w Twojej rodzinie występowały przypadki, że dzieci rodziły się po prostu z dużymi głowami (o ile pamiętam pisałaś o takim przypadku) to tak też może być w przypadku Twojego dziecka. U mnie w rodzinie urodził się chłopczyk z makrocefalią i główka rzeczywiście była w stosunku do reszty ciała bardzo nieproporcjonalna, a teraz jest zdrowym i żywiołowym urwisem z proporcjonalną główką, bo śmignęła mu po jakimś czasie reszta ciała. Także to nie jest żaden wyrok i nie porównuj, że wolałabyś, żeby miał wadę serca lub coś innego bo czasami są one znacznie bardziej niebezpieczne niż diagnoza makrocefalii. Jeżeli wodogłowie jest wykluczone i przepływy też są okej to wpadanie w panikę na pewno nie pomoże. Dla pewności może przejdź się jeszcze na kolejne badanie, ale już po 30 tygodniu a przed końcem 32 tygodnia.

Prawie bym zapomniała : Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych Mamusie !
w razie gdybym już nie wchodziła na forum przez te dwa dni.
Tymczasem idę z mężem na poświęcenie koszyczka :D

Ola przykro mi i nie będę Ci pisać, nie martw się bo to i tak nic nie da..
Jednak dziewczyny dobrze Ci radzą.
Mamusia muminka juz wogole pozytywnie to zakonczyla.

Wesołych Świąt życzę!

Ola w. Bardzo Ci współczuję stresu, naprawdę. Spróbuj się trochę uspokoić. Pisałam Ci wcześniej ,że u nas dwa badania prenatalne(w innych klinikach) potwierdziły wadę, a trzecie wykluczyło. Pani doktor powiedziała, że badania to statystyki, obliczenia i słupki, a to nadal statystyka, nie ma 100% pewności. Znam wiele przypadków, że statystystyki były nie ciekawe, a dzieciątko zdrowe i odwrotnie. Postaraj się myśleć pozytywnie, tak jak dziewczyny pisały, nic nie jest przesądzone. Modlę się za Was kochana.

Kończę kawę i zabieramy się z małym za koszyczek.
Spokojnych i Pogodnych Świąt brzuchatki.

Aim a jakie np? Bo on robił dokładne i pozostałe pomiary (nie tylko główki) sa ok. Wiec jakby ta za duża głowa jedt jedynym, co jest nie tak. Wodogłowie wykluczył

Dziekuje Wam za wsparcie, to duzo dla mnie znaczy. Staram sie myslec pozytywnie, ale jest ciezko.
Maz juz szukał siatek centylowyxj dla dorosłych. Znaleźliśmy tylko do 18lat. Niemniej jednak wg nich ja mam dolna granice, a on ponad normę. Wiec sie jkos specjalnie nie pocieszałam ;)
Tym bardziej ze dziecko jego siostry ma diagnozę aspergera.

Tak, ten lekarz mi zalecił powtórzenie ok 31 tygodnia i podał kilka nazwisk, ktore poleca, wiec na pewno to zrobie, chociaz no noe czarujmy sie- nie licze na inna opinie.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Dziekuje za gratulacje co do mojej wizyty.

Paninka ale masz super cukry, swieta Ci niestraszne! Ciesze sie ze wdzystko dobrze

Pumelova tak BMI przed ciaza

Kika ale fajnie ze na IP tyle dobrych wiesci!

Oj Misia mam nadzieje ze spacer w taka podgode nie dobil Ci zdrowka

Aniek, Misia ja nigdy nie masowalam krocza, ale mysle ze jak to juz moj trzeci porod... to moze by sie udalo? Musi byc ekstra bez nacinania powrot to formy wtedy to musi byc kwestia godzin ;)

Aniek ciezko odpowiedziec na pytanie ja lk ubiore na wyjscie. Ale widze opcje
Upal- body, spiochy, leciutki kocyk?
Cieplo bardzo- body kr. rekaw pajac
Cieplo- body dl.rekaw, pajac
Srednio/chlodno- body dl.rekaw, pajac, bawelniany kombik

Inka wyniki ok

Karuzela to uwazaj na siebie i sie nie lrzesilan. Ile bierzesz Mg?

Pumelova, Chybra mam tak samo z waga. W ogole nie moge zrozumiec jak ktos nie ma wagi. Ja gdybym nie miala od razu z 5kg by mi wskoczylo

Madziat gartuluje poznania plci, zdrowej corki i dobryh cukrowch wynikow!!!

Alex jak zle sie czujesz rozloz prace na pare dni. Wiesz jak jest. Co wazniejsze szybszy lad czy sklad czy problemy z szyjka

Aha tak Ci wspolczuje tego leku. Niby nie ma co sie martwic na zapas, ale my kobiety umiemy pisac czarne scenariusze

Ola rozumiem Twoj strach. Ale wszystko to "moze byc" albo takie jest podejrzenie. Prosze Cie sprobuj nabrac wiary, ze po porodzie bedzie dobrze. Przeczytaj 100 razy co napisala Aim i Mama i zobacz ze wszystko to masz ok. Jak potrzebujesz jeszcze dwoch opinii o przeplywach, wodoglowiu to idz. Najwyzej bedziesz stratna 400 zl, ale co to jest dla Twojego zdrowia psych.

no i na koniec szczescia, radosci i milosci z Zycia! Bo w koncu to swieta gdzie Zycie wygrywa.

Akurat wlasnie o przepływach i wodogłowia nie czuje, ze potrzebuje. Wierze, ze to jest ok. Ten lekarz wzbudził mega moje zaufanie. Wiec jakby nie boje sie, ze tu cos nie tak. Bardziej o to czym to moze skutkować pozniej, a czego nikt mi nie powie teraz

reklama
Aim a jakie np? Bo on robił dokładne i pozostałe pomiary (nie tylko główki) sa ok. Wiec jakby ta za duża głowa jedt jedynym, co jest nie tak. Wodogłowie wykluczył

Dziekuje Wam za wsparcie, to duzo dla mnie znaczy. Staram sie myslec pozytywnie, ale jest ciezko.
Maz juz szukał siatek centylowyxj dla dorosłych. Znaleźliśmy tylko do 18lat. Niemniej jednak wg nich ja mam dolna granice, a on ponad normę. Wiec sie jkos specjalnie nie pocieszałam ;)
Tym bardziej ze dziecko jego siostry ma diagnozę aspergera.

Tak, ten lekarz mi zalecił powtórzenie ok 31 tygodnia i podał kilka nazwisk, ktore poleca, wiec na pewno to zrobie, chociaz no noe czarujmy sie- nie licze na inna opinie.

Link do: Makrocefalia (wielkogłowie): przyczyny, objawy, leczenie

Link do: Makrocefalia – Wikipedia, wolna encyklopedia

Tu masz przykładowe. Nie będę ci więcej szukać bo też nie o to chodzi, zaczniesz się napędzać bez potrzeby :)

Do góry