reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Pola@ jak jak robiłam córce urodziny na kulkach jak chodzila do przedszkola, to nie było zwyczaju zapraszania rodzeństwa tych dzieci. Zapraszalo się najblizsze koleżanki i kolegów. Rodzeństwo to zawsze dodatkowy koszt. Natomiast był u nas zwyczaj zapraszania rodziców, dla których tez musiał być tort, dodatkowo kawa/ herbata i ogólnie przekąski takie jak dla dzieci. To tez dodatkowo kosztowało, z tym ze rodzic wchodzi na sale kulek gratis[emoji6] ale pewnie co przedszkole równinny zwyczaj.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Lilith czyżby osłabienia ciąg dalszy?
Ja dziś wstałam z bólem gardła- tantum verde nawet nie pomogło :-/ muszę czymś popłukać jeszcze- szałwia czy septosan co nam wolno?

Nadrobić szans nie mam- przez cały tydzień biegałam na zaległe wizyty lekarskie z sobą i córką. Z najważniejszych to holter wyszedł dobrze i nie ma potrzeby wprowadzania leków i na wczorajszej wizycie u gin też wszystko ok- synuś na już 800g, cudnie było popatrzeć na jego buźkę :-)

Piszecie o pierwszeństwie- ja nawet wczoraj w poradni przyszpitalnej nie miałam pierwszeństwa, spędziłam tak całe przedpołudnie. Szkoda słów.

Glukoza i mnie czeka, spróbuje najpierw tą normalną bo jakoś nie wspominam jej źle. Boje się że po tej cytrynowej za kwaśno mi będzie i jeszcze gorzej.

Aha83 nie wiem jakiej dokładnie grubości blizna, ale gin mówiła że w porządku.

Kończę robić pierwsze większe zamówienie rzeczy higienicznych w aptece Gemini, wkońcu to już 25tc- czas poważnie podejść do tematu :p

Karuzela wow ale waga na 25 tydzień śliczna.
Plukam solą, na mnie działa najlepiej, nie dość ze ściąga to jeszcze mocno rozrzedza.. Uważaj na siebie!

Leżę w 2 grubych bluzach, na to szlafrok gruby i pod kołdra.. Jak nue ja.. Ale nie dałabym rady inaczej..

Dziewczyny to taki pech.. Wczesnien nic mi nie było, cała zimę. Wyście chorowaly a ja cisza.. Pierwsza choroba z zatokami zaczęła się 5 tyg temu, po niej od razu bostonka a teraz to..

Mała wali prawie pod zebrem po prawej, dziwnie mi :)

Tak pisałyście o tym pierwszeństwie, że z ciekawości zadzwoniłam do przychodni i mówię czy dla kobiet w ciąży przysługuje jakieś pierwszeństwo to mi powiedzieli nie nie, nie mamy żadnych tabliczek, oznaczeń ani nic takiego. Dlatego tak jak zawsze czeka mnie czekanie w kolejce, standard, żadnych ulg dla ciężarnych, w sklepach przecież to samo.

Anita gratulacje, ciesze sie ze wszystko ok!
Chybra miedzy 24-28 test obciazenia, hiv dowolnie, ja zawsze mam na samym początku
Tea jak tam w szpitalu? Mam nadzieje, ze wszystko po Twojej mysli
Ewella no to odetchnelas :) kamien z sreca
Misia tak, z ta cukrzyca to bardzo indywidualne i w koncu kazda znajdzie jedzenie pod siebie
Aha niezle! Ja mimo trzeciej ciazy wciaz nie doznalam przykrych kopniaczkow, nie mowiac juz o takich ktore mialyby mnie obudzic :D
Pumelova oby dzien Ci sie odmienil i spotkalo Cie cos przyjemnego. Przykre slowa musialas uslyszec o lek.
Inka ja jak nie mam co to robie agli oilo, albo pesto ze sloika ofc ;)
Pola my zaprosilismy tylko jedna siostre Grzesia kolegi, z tymi rodzicami czesto widujemy sie na placu, fajnie sobie gadamy i ta dziewczynke tez znamy, wiec z tego wzgledu
Karuzela kreci sie :) u Was, ciesze sie z dobrej wizyty

Kurcze ja na prawde nie moge zrozumiec z ta potrzeba pierwszenstwa oprocz oczywiscie wskazan medycznych. Jestesmy mlode, raczej w malych ciazach... Czy tylko ja tak to odczuwam?

Z tym pierwszenstwem w kolejkach do badan itp. to jest faktycznie tragedia. Ostatnio stalam w laboratorium szpitalnym- bylam trzecia, wiec spoko, ale nagle przyszli do pobrania krwi rodzice z noworodkiem. Dzieciatko trzy tygodnie. Lekko poplakiwalo i oni pytaja czy ich ktos przepusci z tym dzieckiem do pobrania mu krwi. A tu cisza w kolejce. Narobilam troche rabanu i pytam Pania pielegniarke w okienku czy tu nie ma zadnych zasad, ze np. noworodki i kobiety w ciazy maja pierwszenstwo. To tylko uslyszalam, ze boja sie posadzania o dyskryminacje i faworyzowanie pacjentow, w zwiazku z czym zadnych takich zasad nie ma i tylko dobra wola oczekujacych, czy kogos wpuszcza czy nie. Wiec ja wpuscilam tych od noworodka przed siebie ale dwie za przeproszeniem gowniary przede mna- zero reakcji. Rece opadaja.

Ktoras z was pytala o badania tarczycy. U mnie w Poznaniu jest ogromna rozpietosc cen- tsh w przedziale od 16 do 45 zl, dlatego najlepiej sie dobrze rozejrzec, bo po co przeplacac.

Co do wagi i uwag lekarzy- ostatnio kolezanka tez mi opowiadala jak ja lekarz nakrzyczal, bo w 4 tygodnie przybrala 3 kg. Kazal zupelnie wykluczyc z diety pieczywo, slodycze i makarony. Moze cos teraz faktycznie jest na rzeczy, ze Ci lekarze tak tego pilnuja.

Odnośnie pierwszeństwa, to uważam że wszystko z rozwagą. Jeśli czujemy się dobrze to można w kolejce postać czy posiedzieć, ale jeśli nie czujemy się dobrze, to absolutnie trzeba poprosić pielęgniarke bądź pania w recepcji aby wypuszczono nas bez kolejki. Ja dzisiaj na badaniu w laboratorium poszłam odrazu do okienka pokazałam książeczkę z adnotacją "cwr" i zostałam wpuszczana poza kolejnością a w kolejce stało że 30 osób. Ale w pierwszej ciąży jak było wszystko ok to starałam się czekać w kolejce, no chyba że się źle czułam to prosiłam o przypuszczenie mnie

@Kasiulka! tak wiadomo mówią ciąża to nie choroba, ale mi na przykład w sklepie często robi się duszno, słabo. I np. jak mam kilka rzeczy a ludzie pełne wózki i jeszcze jestem w ciąży to wypadałoby przepuścic. Zresztą tak u nas jeszcze nie widac ciąży na pierwszy rzut oka, ale widzę czasem ciężarne naprawdę 8-9 miesiąc i ludzie udają, że nie widzą.

reklama
Przyszła Mamusiu - ja wczoraj nie ograniczalam specjalnie ani słodyczy, ani jedzenia ogólnie. Jadłam tak jak jem każdego dnia. Kolacje zjadłam po 19:00 (i dobrze, bo badanie miałam w godz.9:00-11:00). Wolę, żeby wyszło co ma wyjść (bo będzie miarodajne), niż mieć super wynik, z problemem, o którym nie wiem.

Przy mojej pierwszej ciąży robiłam tak jak Aha (czyli wszystko do 18:00, i dzień przed ograniczenie się w słodyczach i wyrobach piekarskich).

Do góry