reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Ja już po:-) na 100% będzie chłopiec:-) doktor śmiała się że dawno nie widziała żeby maluch aż tak nastawił się do usg, żeby wszystko było dobrze widać, druknęła dla męża fotke, żeby miał pierworodnego w pełnej krasie;-) ogólnie wszystko dobrze, podobno książkowo, ale ja w sumie od początku nie miałam problemów i do tej pory nie przybrałam na wadze, dr twierdzi że to dobrze:-) a po wizycie wpadłam jak szalona do Smyka i zakupiłam torbę ciuszków dla młodego końcówka wyprzedaży i np bodziaki po 9 zł:-)

Aga, Megan trzymam kciuki i czekam jak u Was wizytowanie:-)

Gratuluję Nika [emoji3]

U mnie Dziewucha [emoji4]. Na obu prenatalnych to samo potwierdzone [emoji3].
Ciekawa jestem co mi jeszcze moja gin powie [emoji6].
Generalnie wszystko w porządku, choć.. Były momenty gdy miny Pani dr zaczęły i mnie i mojego M martwić. Leżałam podczas usg w 3 różnych pozach, a przez to, że mała była tak ruchliwa nie udało się żadnego cudnego zdjęcia buziaka zrobić - mam za to filmik [emoji6].
W ogóle dzisiaj jakieś mega zamieszanie było, a oprócz mnie jeszcze 2 inne Panie wracaly na powtarzane badania, także lekki korek się przed gabinetem zrobił [emoji1]

reklama
Lekarze po rozdzieleniu dają 90% szans ,że jedno przeżyje. 70% że dwoje i 30% że żadne.

Tutaj jest wszytko bardzo dobrze wytlumaczone.

Mniej więcej w 160 ciążach bliźniaczych rocznie, na skutek patologicznych połączeń naczyniowych między płodami, w obrębie łożyska dochodzi do zespołu transfuzji międzypłodowej, czyli tzw. zespołu podkradania. To niebezpieczne dla obu płodów: "biorca" jest duży, obrzęknięty, z objawami wielowodzia, natomiast okradany "dawca" - mały z bezwodziem. U obu dochodzi do niesymetrycznego wzrostu i zaburzeń krążeniowych oraz hemodynamicznych. Niepodejmowanie prób leczenia w trakcie ciąży kończy się niemal w 100 proc. śmiercią jednego bądź obu płodów.

Sam zabieg ablacji polega na niszczeniu specjalnym laserem mostków naczyniowych między krążeniami obu płodów, występujących na powierzchni łożyska (te, które znajdują się głębiej, nie są dostępne dla żadnej techniki). "Wyjątkowość tego zabiegu polega na zlikwidowaniu przyczyny powstawania zespołu podkradania, czyli patologicznych połączeń, których może być kilka, a nawet kilkanaście. I nawet jeśli pozostają jeszcze naczynia położone głębiej, w łożysku, efekt zlikwidowania tych powierzchniowych jest zazwyczaj wystarczający.

Zabieg powinien być wykonany najpóźniej w 26. tygodniu ciąży. Potem może już dojść do nieodwracalnych uszkodzeń u obu płodów. W większości przypadków po udanym zabiegu i krótkim okresie adaptacji do nowych warunków, wyrównuje się ilość płynu owodniowego i oba płody rosną już równomiernie

Najważniejsze ze masz dobrych lekarzy i znają się na rzeczy. Życzę nie stresującego leczenia:* wszystko będzie dobrze:)

Moja znajoma dopiero na trzecich pren dowiedziała się ze jest chłopak, na drugich byla dziewczynka:D ich syn miał dużo różowych rzeczy :D

Aga km cieszę się ze wszystko dobrze!!

Nika gratki:-)

Megan pewnie potwierdzi choc do 20 tc dzieeczynki moga byc opuchniete ale jak jajka widac to sie juz nie da pomylic.Trzymam kciuki za wizyte!

Jeju ale u mnie ladnie ponad 10 stopni chce sie zyc!!

010igov35ye70zfx.png
Jak coś to jeszcze za tydzień w czwartek mam połówkowe wiec jak dzisiaj lekarz nie bedzie w stanie zobaczyc jajeczek to dam drugiemu lekarzowi szanse zeby je dostrzegł haha a jak cos to najwyzej bedziemy miec dziewczynke chlopczyce , bo sie nie smialo przyznam ze pare ubranek typowo na chlopaka juz kupiłam [emoji56][emoji56]

No pogoda piękna [emoji173] jutro ma byc jeszcze lepsza [emoji7][emoji274][emoji274] i dziekuje za kciuki :*

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Gratuluję Nika [emoji3]

U mnie Dziewucha [emoji4]. Na obu prenatalnych to samo potwierdzone [emoji3].
Ciekawa jestem co mi jeszcze moja gin powie [emoji6].
Generalnie wszystko w porządku, choć.. Były momenty gdy miny Pani dr zaczęły i mnie i mojego M martwić. Leżałam podczas usg w 3 różnych pozach, a przez to, że mała była tak ruchliwa nie udało się żadnego cudnego zdjęcia buziaka zrobić - mam za to filmik [emoji6].
W ogóle dzisiaj jakieś mega zamieszanie było, a oprócz mnie jeszcze 2 inne Panie wracaly na powtarzane badania, także lekki korek się przed gabinetem zrobił [emoji1]
Aga super ze ogolnie wszystko dobrze [emoji173] i ze dziewczyneczka potwierdzona :D

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Mój brat do konca5 miał być dziewczynką, nawet imie wybrałam Wiktoria. Jak mój ojczym zadzwonil ze szpitala i powiedział, że mam brata to ja na to: A gdzie jest Wiktoria?. Wogóle to do mnie nie dotarło. No ale jemu imię też wybrałam hehe

Napisane na GT-P5110 w aplikacji Forum BabyBoom

Lekarze po rozdzieleniu dają 90% szans ,że jedno przeżyje. 70% że dwoje i 30% że żadne.

Tutaj jest wszytko bardzo dobrze wytlumaczone.

Mniej więcej w 160 ciążach bliźniaczych rocznie, na skutek patologicznych połączeń naczyniowych między płodami, w obrębie łożyska dochodzi do zespołu transfuzji międzypłodowej, czyli tzw. zespołu podkradania. To niebezpieczne dla obu płodów: "biorca" jest duży, obrzęknięty, z objawami wielowodzia, natomiast okradany "dawca" - mały z bezwodziem. U obu dochodzi do niesymetrycznego wzrostu i zaburzeń krążeniowych oraz hemodynamicznych. Niepodejmowanie prób leczenia w trakcie ciąży kończy się niemal w 100 proc. śmiercią jednego bądź obu płodów.

Sam zabieg ablacji polega na niszczeniu specjalnym laserem mostków naczyniowych między krążeniami obu płodów, występujących na powierzchni łożyska (te, które znajdują się głębiej, nie są dostępne dla żadnej techniki). "Wyjątkowość tego zabiegu polega na zlikwidowaniu przyczyny powstawania zespołu podkradania, czyli patologicznych połączeń, których może być kilka, a nawet kilkanaście. I nawet jeśli pozostają jeszcze naczynia położone głębiej, w łożysku, efekt zlikwidowania tych powierzchniowych jest zazwyczaj wystarczający.

Zabieg powinien być wykonany najpóźniej w 26. tygodniu ciąży. Potem może już dojść do nieodwracalnych uszkodzeń u obu płodów. W większości przypadków po udanym zabiegu i krótkim okresie adaptacji do nowych warunków, wyrównuje się ilość płynu owodniowego i oba płody rosną już równomiernie
Kochana - kurcze.. No i nie umiem się cieszyć z dzisiejszego dnia, wiedząc jakie myśli Tobie główkę zaprzataja.
Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku [emoji110][emoji110]

reklama
Aga super gratulacje małej księżniczki :-)
Megan trzymam kciuki za Twojego szkraba, żeby miał co trzeba między nóżkami ;-)

A u mnie męża rozpiera duma, rozchorował się i dziś był u naszego lekarza rodzinnego, to nawet jemu się chwalił synkiem :-)

Do góry