reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Rany wy mamusie jesteście w 18, 16 tyg, a mi trwa 13 , Wy już będziecie miały bąble po miesiąc życia, a ja jeszcze się będę męczyć:sad: Marudzę. Ja znowu miałam erotyczny sen. Za oknem ponuro. Krew mi znowu z nosa leci. Wieczorem może do sklepu się przejdę przewietrzyć i pewnie poćwiczę z pół godz, tyle mi zostało :-p
Na zatwardzenie piję wieczorem zieloną herbatę lub miętę.
Co do wyników badań, niedawno mi przecież wyszło białko i ketony w moczu i gdy leżałam w szpitalu wyniki były już dobre, bez sensu. W pon do ginki też mam przynieść mocz, ciekawe.
Z obiadami nawet mamy nieźle, bo niedaleko mieszkają moi rodzice i często u nich jemy lub po prostu nam przywożą. Poza tym my raczej robimy drugie dania, a synowi zupy.

reklama
Kasiulka!, ale wiesz dokładniej na czym to polega? Czyli normalnie funkcjonują? Ja dzisiaj już dokładniej dopytam, bo wczoraj chyba byłam na tyle zaskoczona, że w ogóle coś jest nie tak, że już nic nie dopytywalam. Zapamietalam tylko ze mocz dzidziusia stoi w tych nerkach. W każdym razie dzięki za wiadomość ;-)

Może pytanie nie było skierowane do mnie, ale postaram Ci się odpowiedzieć. Otóż skrót UKM oznacza układ kielichowo-miedniczkowy. Jak spojrzysz sobie na schemat nerki :
nereczka.gif

To zobaczysz, że jest właśnie zaznaczona na niej i miedniczka i kielichy - te części są w Waszym przypadku poszerzone w wyniku zalegania moczu.
Zazwyczaj jest tak, że nerki pracują dobrze (bo mocz jest produkowany), ale jest utrudniony odpływ tego moczu z nerki do pęcherza lub z pęcherza na zewnątrz - wtedy mocz stoi a nerka nadal produkuje kolejne porcje moczu i powoduje rozciąganie tych struktur, czyli ich poszerzenie.
Może to być tymczasowy stan przejściowy w wyniku przeszkody w odpływie moczu lub tzw. refluks pęcherzowo-moczowodowy (mocz cofa się z pęcherza do moczowodu a następnie do miedniczki i kielichów w nerce) i po kilku latach od urodzenia może całkowicie zniknąć lub może być tak, że układ ten będzie poszerzony i taka będzie natura u Twojego dzieciątka i tak jak mówiła Kasiulka nie będzie to żadnym ograniczeniem dla niego.
U chłopców jest jeszcze opcja wadu : zastawki cewki tylnej, która jest dopiero leczona po urodzeniu.
Poszerzenie układu kielichowo - miedniczkowego występuje często u noworodków i płodów, dlatego nie ma co wpadać w panikę tylko czekać spokojnie na kolejne badanie USG i po prostu to obserwować.

Uff... mam nadzieję, że wystarczająco wyczerpałam temat :)

Załączniki

• nereczka.gif
    nereczka.gif
    10 KB · Wyświetleń: 2 834
Chybra uważaj z tą zieloną herbatą w ciąży bo ona raczej zalicza się do listy produktów, których należy w ciąży unikać.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Morela - zdrówka [emoji3].
Daj sobie jeszcze 1-2 dni, i może będzie już po chorobsku.
Może wyniki papp-a Cie podlecza [emoji6], bo z pewnością będą dobre - zobaczysz (już Ci to kiedyś obiecałam [emoji6][emoji3]).

Aim, Mamusia Muminka - kurcze, podoba mi się to medyczne podejście do tematu [emoji3].
Czytając Wasze odpowiedzi na poruszane problemy jakoś tak czuję się bezpiecznie. Odpedzicie nas w popadanie w paranoje ciążowe, aczkolwiek.. Czasami i tak będziemy marudzić, dla zwykłego wyzalenia się i zbiorowego pocieszenia [emoji3]

Chybra - wiem o czym piszesz [emoji6][emoji3]. W poprzedniej ciazy miałam termin na 26.05, część dziewczyn zaczęła się rozpakowywac już od 11.04, a ostatnie zahaczyly o czerwiec. Także, nie dość, że w ciąży był lekko miesiąc różnicy między niektórymi, to i porody rozciągly się na 2 miesiące [emoji6]. Ale wszystkim cieszylysmy sie na równi, a po narodzinach dzieci to już w ogóle wszystko się wyrownalo [emoji3]

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
Tez trzymam kciuki :-)

Jesli chodzi o zaparcia to miałam na samym poczatku i lekarz kazał mi brać lacidofil/trilac i biorę codziennie ii odpukać nie mam żadnych zaparc a juz 17 tc leci :-) pewnie w koncu nadejdą ale może później ;-)

Super wytłumaczone Mamuśka ;) widać medyczna wiedzę :D. Bardzo lubię takiej słuchać bo jedyne co za mna przemawia. U mnie trochę lekarzy w rodzinie i naukowców to wzrastałam w takim przedstawieniu tematu :)
A jeżeli mogę zapytać Ty jaki masz zawód? Oczywiście nie musisz odpowiadać to dla mnie zrozumiałe.

Morela kciuki
Bulkaasia jak u Ciebie

U mnie wczoraj i dziś super kopniaki :D co chwile. A wieczorem czułam wypychania juz nad pępkiem i twarde uciekające części ciała. Aż sie zdziwiłam ze juz nad pępkiem! U mnie 20+0

reklama
Morela ja tez jestem chora, mialam tydzien przerwy w chorowaniu i od nowa przeziebienie :/ trzymam bardzo mocno kciuki!!!

Aga zgadzam się w 100%, jest tu sporo dziewczyn od których mozna uzyskac naprawde fajna wiedze i troche sie uspokoic, bo czasem na wizycie sie zapomni o cos zapytac lub lekarz nie wytłumaczy tak dokładnie :)

Kasiulka zazdroszcze, ze u Ciebie juz polowa!!!

Do góry