reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

reklama
No no też powiedział, żeby używać z fluorem ale nie jestem przekonana.Chociażby na swoim przykładzie... od kiedy używam pasty bez fluoru to nie mam żadnych problemów z zębami i dziąsłami.A wcześniej non stop mi się psuły a dziąsła krwawiły.

Kasiu, ale to mikro ilość się daje. Wcześniej miałam dla Kaliny pastę vademecum (truskawkowa), dzięki niej polubila mycie ząbków [emoji6]

Mamy mamy colgate smiles baby czy jakoś tak ale i tak jest walka z myciem.

A czy macie może tablice manipulacyjne? Strasznie drogie są ale zastanawiam się czy nie zainwestować albo czy nie poprosic teścia żeby coś pokombinowal i sam zrobił tylko nie wiem czy jest sens tym sobie głowę zawracać jeśli to średnia zabawa dla dziecka

Łatwo określić- jeżeli nie możesz upilnować dziecka bo ciągle by coś majstrowało- to się nada ;) jeżeli obok leży twój telefon/pilot od tv/opakowanie czegokolwiek/klucze a oni na to gdzieś, to się nie nada taka tablica. U nas wszystkie szafki, ich zawartość, klamki, zamki, wszystkie sprzęty idą w ruch więc pewnie taka tablica by się sprawdziła... Na chwilę, dopóki by młody się nie zorientował że sprzęty są przyczepione bezcelowo ;) np dostał stary pilot ale wyrzucił go bo kuma, że naciskanie ma zmieniać obraz w tv i bawi się tylko tym "właściwym". Zamek w drzwiach też go bawi o ile jest w drzwiach konkretnie. Zależy od dziecka, od jego chęci poznawania świata.

Podpisuje się pod tym co napisała Aim.

U mnie np Kuba niespecjalnie bawi się samochodami (poza takim na którym sam jeździ). Za to buduje mega (naprawdę mega!) duże wieże z klocków. I chętnie jeździ ciuchcia.
Uwielbia właśnie śrubki, zatrzaski itp. Ale dla mnie ta tablica to duży wydatek, wiec odpuszczam. Poza tym nie chce sobie strzelać w kolano, bo jak się nauczy sam coś otwierać, to jestem stracona ;p

Dziewczynki, ja wiem ze to się już przewijało, ale naprawdę mam mega problem w co ubierać dziecko przy pogodzie takiej jak dziś. Czyli np wg mojej apki temp -4. Odczuwalna tez. Wiatru raczej nie ma.
I teraz: w co go ubrać na dwór. O ile do wózka to nie jest duży problem, bo zawsze mogę go nakryć śpiworkiem o tyle do żłobka już tak....
Nie chce go ubierać w kombinezon (many z Lidla :p wiec podszyty polarem i z zewnątrz taki materiał chroniący przed wiatrem i chyba nieprzemakalny-się okaże :p) no wiec nie chce w kombinezon, bo jak będzie -15, to będę musiała mu pod założyć chyba rajty, spodnie albo i dwie pary spodni....
no ale patrząc na te dzieci i ich stroje w żłobku, to kombinezon jest grany od dłuższego czasu. U mnie w pracy dzieci ze żłobka tez kominy, kombinezony, grube rękawice i zimowe buty.....

No i buty mam takie bardziej zimowe, ale akurat buty uważam, ze powinny być ciepłe.
Nie wiem no wypowiedzcie się proszę :D

Myślę o tej tablicy nie powiem, ale mamy tyle zabawek rozniastych po starszej, że myślę, że samo to, że ma starsza siostrę mocno Ją stymuluje.

Olu - ja też wiecznie nie wiem jak K ubrać. My nie zlobkowe, ale dużo chodzimy/jeździmy z J po zajęciach (gdzie bywa, że po wyciągnięciu z wózka 1-2 godz.czekamy, albo tez uczestniczymy w warsztatach. Chyba, że K wychodzi z siebie, to wtedy w wózek i heja spacering w miasto. Nie przegrzewam jej, to napewno. Najczęściej body kr +bluza/sweterek, rajty, legginsy, kurtka, buciki jesienne lub kozaki, kurtka, czapa i komin (kpl. z dresowki i polarku). U nas dodatkowo jest problem ze smarowaniem, bo przy jej problemach ze skóra nie powinnam smarować tlustymi kremami, także do - 5 nie reagujemy, stąd komin.

Ostatnia edycja:
reklama
My ubieramy w rajstopy plus spodnie cieńsze. Jeżeli godzi o górę to albo koszulka z długim rękawem i kurtka zimowa albo koszulka z krótkim plus cienka bluza no i oczywiście kurtka. Kombinezonu nie mamy więc tutaj problem z głowy :) Jeżeli chodzi o buty to w zasadzie zawsze adidasy. No i oczywiście czapka na głowę albo kaptur od kurtki ale raczej czapka

Do góry