reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Jak podaje Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy, ryby bałtyckie charakteryzują się najwyższą zawartością rtęci. Łosoś i śledź bałtycki charakteryzują się także najwyższymi zawartościami pestycydów chloroorganicznych i polichlorowanych bifenyli. Najwyższe zawartości ołowiu zawierają zaś ryby hodowlane importowane z Wietnamu i Chin, takie jak panga i tilapia.

Łosoś na cenzurowanym

W niektórych poradnikach dla kobiet w ciąży można przeczytać, że często powinno się jeść łososia. Łosoś to drapieżna ryba morska uważana za jeden z najzdrowszych pokarmów. Zdaniem dietetyk Iwony Wierzbickiej w ciąży nie powinno się jednak polecać tej ryby.

– Kupując łososia, spójrzmy na etykietę. Najczęściej w sprzedaży jest łosoś atlantycki. Czy to oznacza, że był poławiany w Atlantyku? Nie, to tylko jeden z rodzajów tej ryby. Na etykiecie powinno być napisane, gdzie ryba była poławiana. Łososia powinno się unikać w ciąży ze względu na sposób jego hodowli. Najczęściej jest on hodowany w zbiornikach, karmi się go padliną, mączkami zbożowymi, antybiotykami. Takie ryby są prozapalne, uczulające, są bogatym źródłem kwasów omega 6, których duża ilość jest szkodliwa dla organizmu, oraz zawierają mało kwasów omega-3 – wyjaśnia dietetyk.

Ze względu na zanieczyszczenia lepiej unikać łososia hodowlanego w wodach Bałtyku.

Takie info znalazłam o naszym lokalnym łososiu, nie wiem jak z innymi łososiami bo ja akurat nie przepadam za tą ryba więc tylko conieco obilo mi się o uszy.

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Truskawka - dokładnie tak jak piszesz [emoji2].

Możemy a nawet powinnyśmy teraz jeść:
łososia, makrele, śledzie, sumy, sardynki, fladry, pstrągi hodowlane a nawet krewetki. Do tego dochodzi jeszcze dorsz i sielawa.

Unikamy dużych i drapieżnych ryb:
Tuńczyka, rekina, marlina, miecznika, makrele królewska.

Więcej tutaj :
Link do: Ryby w ciąży

Monti - [emoji32][emoji32][emoji32]. I weź tu dobrze wybierz, i zaufaj etykiecie.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

Dajcie spokój dziewczyny, zgłupieć można. Ile osób tyle opinii na temat ryb najwyraźniej. Jakby kobieta w ciąży miała za mało zmartwień i rozterek [emoji6]
Chyba trzeba jak ze wszystkim zachować zdrowy rozsądek i wierzyć intuicji.

Aga_Ka_ma jakbym częściej bywała byłoby łatwiej odpisywać a tak to jadę od początku i pisze. Ty też się naliszesz ale lepiej Ci to wychodzi bo cytujesz a ja juz nie mam cierpliwości do tego.
Właśnie szkoda ogromną, że pl tak słabo dostosowana bo to są same p,usy dla dzieci..

Paaalina tez się zastanawiałam czy wczorajsze lekkie przybrudzenie moglobyc spowodowane usg.. oby.

Arrow ja bym się nie martwila, sama miewam różne bole i póki to nie skurcze jest Oki i się nie stresuje.

Hajmal, w domu mam prawie wszystko z Ikei. uwielbiam. i ceny przyzwoite, wszystko mi pasuje do wszystkiego i tak jest prościej.
Poszlabym na Twoim miejscu we wtorek prywatnie.. ale wszystko zależy od finansów bo to jednak niemało i to jeszcze w takim czasie.

Kasiulka w ogole się waga nie przejmuje. przytyje to zrzuce jak najszybciej będę mogła po cc. ciąża to ciąża i trzeba się cieszyć i korzystać. nie mam problemów ze zrzutem po bo leci sama na początku a po cc ćwiczyć od razu nie mogę.. ale jak już jest zgoda to miesiąc i wyglądam normalnie z zarysem. nie martwimy się o wagę. normalnie tracilam dużo od wymiotow w tej nie wymiotujemwiec waga poleci do góry i trudno :)

Kotek czekanie jest najgorsze ale wartoo czekać!! placz ile potrzebujesz, by nie trzymać emocji w sobie.

Truskawka ja jestem w 6 ciazy ale w 4 takiej ciazy ciazy, nie licząc biochemicznej i nieprawda. to najluzniejsza ciąża objawowa jaka miałam. wręcz nietypowa. ale szybciej z każdą ciąża brzuch widać i czuć ruchy malucha.
Tez zjadlabym łososia, takiego wędzonego ale nie wolno!

Tea w zasadzie każde z MW. a na co masz smąka?? może zrób melbe taka pawlowe pycha.

Arrow więzadła to mogą być, mimo że niby wcześniej albo kluje jakby na owulke jak jest jej czas. miewalam takie klucia i nawet pytalam tu o nie z tydzień temu.

Aga_m_Ka wszystko to przerobilam i fakt, polecam serdecznie, przyznam się ze z szału MW kupilam nawet kitchenaid ahaha. juzn4 lata ma staruszek.. i piekarnik kupilam podwójny by więcej mieścił.. takie na stare lata znalazłam sobie hobby..

Truskawka łosoś podobnie, jak i pasztet czy podroby.

Aga ale wędzonego surowego na bank nie można.. A taki bym zezarla..

Witam sie!

Wstalam a tam uwaga snjeg! u nas w uk hahaha. na drogach szal.. Nie dość, że śnieg to jeszcze grzmialo potwornie.

Zjadlam..źle mi.. ale cóż.. zabieram się za prasowanie i prania!!

Lilith - no ja ostatnio mam lekki luz w pracy. I mogę reagować na powiadomienia. Za to wieczorem jestem "martwa" - zasypiam w trybie expresowym, a Wy właśnie wtedy produkujecie taśmowo posciaki [emoji1].

Dzisiaj muszę wytrzymać do 19:00, bo ide z młodą po pracy na zajęcia ceramiczno-rzezbiarskie. A szczerze mówiąc ja już o 16:00 jestem detka.

Patrzę na tą melbe - i chyba będzie musiała poczekać - bo obecnie odrzucilo mnie od słodkości, a beza to w ogóle (ufff), ale wygląda pięknie, więc pewnie na wiosnę skorzystam [emoji6]

Co do rybek - ja to bym tylko kwaśne zjadła (śledź, ew.jakies zalewowe dorsze), no chyba, że pstrąg smażony - ale taki tylko w górach mnie rusza [emoji3]

Ja za to na rybe w ogole nie mam smaka... dzisiaj robie sole bo moj maz sobie zazyczyl..ale nie wiem czy w ogole dam rade przelknac...
Dziewczyny ja w ogole oszaleje z tym jedzeniem wiem ze narzekam ale na prawde ciagle chodze i zastanawiam sie co ja bede jadla...co zjesc by nie bylo mi nie dobrze:-(.

Ciagle mi sie odbija mdli mnie ocipciac mozna:-( wiem przepraszam ale komus sie wyzalic musze.

Kto dzis wizytuje?

010igov3fkey3mez.png

Maziajka - a jak z makaronami? Spaghetti bolognese może byc za ciężkie, ale może Neapoli, albo z serem na słodko?
Pierożki, naleśniki?

Dajcie spokój dziewczyny, zgłupieć można. Ile osób tyle opinii na temat ryb najwyraźniej. Jakby kobieta w ciąży miała za mało zmartwień i rozterek [emoji6]
Chyba trzeba jak ze wszystkim zachować zdrowy rozsądek i wierzyć intuicji.

Myśle, ze w małych ilościach napewno zadna rybka nie jest szkodliwa, a jak w ciazy najdzie na cos apetyt to naprawde trudno sobie tego odmówic :D

Aga nic wyrazistego nie przelkne nic z miesem, pomidorami...ewentualnie z serem nalesniki tez jem ale tylko z serem lub dzemem...meczy mnie to jeszcze jakbym sama byla to pikus a tak trzeba 2 obiady gotowac...a ja sily nie mam na nic bo skad mam ja miec jak prawie nic normalnego nie jem...

010igov3fkey3mez.png

reklama
naleśniki chodzą za mną od rana, a tak w ogóle to ostatnio nie mam na nic smaku. Schudłam nawet 1 kg ale to pewnie przez nerwy bo nie wymiotuje tylko mnie mdli. Co do ryb to ja preferuję karpia lub karasia ciepłego obsmażonego, to moja ulubiona ryba. Kupujemy przed świętami u takiego naszego lokalnego małego gospodarza, pycha
A z mięsem też nie mam problemów w poprzedniej ciązy nie mogłam na niego patrzeć a teraz co chwile coś mięsnego na obiad

Ostatnia edycja:
Do góry