reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Tymuniek mój syn ma autyzm. Jego rozwój zatrzymał się a nawet cofnął po podaniu szczepionki skojarzonej przeciw odrze,śwince,różyczce PRIORIX. Nagle Kuba przestał się odzywać,reagować jak się go wowałało,zacząl robić sobie krzywdę...Miał wtedy 1,5 roku,kolejny raz usłyszałam słowo "Mama" jak miał 4 lata i 4 miesiące. Nie chcę się wdawać w dyskusję na temat tego czy to z powodu szczepionki czy nie. Ja mam swoje zdanie którego nic nie zmieni.Drugiego dziecka nie chcę szczepić bo się boję.

Napisane na GT-I8190 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Misia - Misienka, Skarbenku Kochany - wybacz mi to przeoczenie [emoji20] [emoji120] [emoji182].
Oczywiście jestem ciekawa i Twojego poglądu na cały szczepieniowy temat

Co do szczepień, to ja moja córkę szczepilam ta szczepionka 5w1, nie wiem jak teraz ale wtedy były płatne. Niby miało być lepiej bo jedno wkucie, ale wiadomo 5 wirusów na raz zaaplikować dziecku, to nie wiem jak teraz postąpię. Nawet nie wiem jakie tutaj szczepionki dają dziecku małemu, także pewnie będę musiała większość w Polsce prywatnie u jakiegoś pediatry. Ja jestem za tymi Rota wirusami, pamietam jak moja cieżko to przeszła. Mąż odwiedzajac nas w szpitali sam to złapał i przekazał całej swojej rodzinie, pózniej i oni leżeli na oddziałach (biedni teściowie[emoji6]) tylko ja nie złapałam, a byłam z nią non stop.
A zastanawialyscie się dziewczyny nad pobraniem i przechowywaniem krwi pepowinowej? Ja słyszę tak sprzeczne opinie nt. temat ze juz sama nie wiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

O z ta krwią to też nie wiem. Wspolpracowalam z pbkm w Warszawie, bardzo fajni ludzie. Co do krwi i sznura to miałam swoje zdanie już dawno i na temat szczepień też, ale teraz jak będę mamą to nie wiem już nic. Wielu znajomych się mnie pytało i robili tak jak mówiłam, ale teraz wiem że powinnam trzymać buzie na kłódkę :/ mądry Polak po szkodzie ... kurcze jednak przysłowia to mądrość wieków doświadczeń :)
Aga_k_m łaskawie wybaczam [emoji14]
A tak z innej beczki nie polecam nazrec się na noc orzechów zwłaszcza jak się z rok nie jadło. Mają mało wegli to pomyślałam pycha przekaska. Zjadłam duża garść i w nocy umierałam. Dzidzia szturchalam czy u niego wszystko ok. Uspokoiłam się jak odpukal.

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Maziajka kiedyś pisalysmy czy food truck będą w Tychach to są od dzisiaj do niedzieli na starym browarze :)

Ja na święta piekę tylko ciasta do rodziców i teściów, idziemy do nich jeden dzień tu drugi tu, a oni nie chcą słuchać żebym coś gotowała ;)

My zdecydowaliśmy, że szczepić będziemy :)

U nas pada od rana ale przeszłam się do apteki, a później z moim jedziemy na zakupy bo musimy kupić sobie sportowe buty i może małej tez coś się dostanie ;)

dzień dobry :)

Widzę, że świat się zmienia jesli chodzi o obowiązki domowe:) I super!!! Coraz więcej partnerstwa a nie patriarchatu:) U mnie też jest tak, że mój R leniwy nie jest, wszystko potrafi zrobic w domu. Też w wieku nastoletnim jego mama wyjeżdzała do pracy za granicę i zostawał sam z rok starszą siostrą to musieli nauczyć się dbać o siebie. Oczywiście jak jestem w domu to większość rzeczy ja ogarniam. On przychodzi 0 18.30 to rozumiem, że zmęczony ale i tak nieraz po pracy jeszcze gotuje a w weekend to ma motorek w tyłku, nie usiedzi:)

Szczepienia to temat rzeka, mam wrażenie , że jestem w tej kwestii coraz głupsza, media robią nam wodę z mózgu - tu artykuł ZA szczepieniami, zaraz kolejny PRZECIW. Każdy musi podjąć sam tą decyzję. Wiem tylko , że przez ostatnie lata uczyłam dzieci i co rusz spotykałam się z jakimiś chorobami poszczepiennymi - rodzice ze mną po prostu rozmawiali, stąd wiem. Nie zapomnę nigdy wyjątkowego przypadku 8 letniego chłopczyka, który miał wg mnie wszystkie choroby świata i właśnie zaczęły się uaktywniać po szczepieniu jak był bobasem; łuszczyca, alergie pokarmowe, egzema, coś w stylu pęcherzycy, astma, pózniej zaczął tracić wzrok i nie miał jednego oka, masakra. jego rodzice byli dobrze sytuowani to jeżdzili z nim po Europie do róznych lekarzy i każdy twierdził to samo , że to skutki szczepienia. Nawer wczoraj rozmawiałam z koleżanką z forum staraczkowego sprzed 7 lat hehe i jej wyczekana córeczka też ma autyzm poszczepienny, że tak powiem. Mówi Ania, że wszystko było z nią ok dopóki nie dostała szczepionki tylko kuircze nie wiem na co ona była. Ma jeszcze synka bodajze 1,5 rocznego i nie szczepi. Także każda z mam ma swoje doświadczenia i naprawdę i rozumiem te co szczepią i te co tego nie robią. Sama nie wiem co ja zrobię...Lilith powiedz mi, jakie tu szczepionki są obowiązkowe? Bo oczywiście znalazłam liste szczepień ale nic nie pisze o obligatoryjnym szczepieniu.

Co do tej krwi pepowinowej to czytałam ze gdy się ja pobiera to bardzo szybko i pozbawia się dziecka możliwości otrzymania jak największej jej ilości tuż po porodzie. Ale tez jak odcinają pępowinę, to nie wiem czy to prawie nie od razu?
A przede wszystkim to ze liczba komórek pobranych krwi pepowinowej jest tak mała ze wystarcza jedynie do przeszczepu szpiku kostnego u małego dziecka. Natomiast dla większego juz nie, a tym bardziej dla dorosłego.
Ale ja nie ma wykształcenia medycznego, ani jakieś wiedzy medycznej, wiec nie wiem?

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Do góry