Hello.
Ja dziś byłam na badaniu hormonów tarczycy. Otóż można mieć hashimoto i tsh w normie. Ja wiedziałam od mniej więcej 10 lat, że mam hashi zanim mi tsh poszło w górę, a objawów niedoczynności przed łykaniem hormonów nie oświadczyłam. Kurcze jak ja się cieszę, że prowadzę ciążę państwowo i kasy nie wydaję na wizyty i badania
Glukozy też nie muszę sama kupować
Co do zbędnych zakupów to raczej temat na wątek zakupowy
Moim zdaniem zbędna jest wanienka, choć to już wcześniej pisałam. Myślę, że szczególnie początkującym rodzicom będzie łatwiej wykąpać noworodka wchodząc z nim do wanny czy siadając w kabinie prysznicowej. Zbędne są bujaki, chodziki, maty edukacyjne, łóżeczko niemowlęce, zabawki, przytulanki na początku. Butelki, podgrzewacze, sterylizatory jeśli się nastawia na karmienie piersią. Nieprzydatne są nadmiary koszulek i spodni w rozmiarze 0-3. Prawie nie zakładałam też dzieciom tshirtów, no tylko w upały były przydatne tak do odpieluszkowania, body po prostu lepiej trzyma pieluchę. To oczywiście moje doświadczenia, a każda mama ma inne
Co do otulacza. My mamy specjalny kocyk bawełniany lekko elastyczny do owijania i jest super też dlatego, że później służy jako zwykły kocyk. Dziecko w brzuchu mamy jest ściśnięte ciasno, więc każde dziecko owijanie akceptuje, choć w pierwszej chwili może płakać, bo w końcu nie wie co się z nim dzieje, to samo tyczy się chusty do noszenia. Znam takich co się poddawali, bo dziecko płakało i się wyrywało, a tak może być na początku, bo w końcu ktoś je nagle gdzieś wkłada i ściska. Chusta czy otulacz plus ręce mamy to najlepszy sposób na utulenie, kolki itp. Znam taki przypadek gdzie chusta była prawdziwym wybawieniem dla rodziców pewnej małej dziewczynki, którą dręczyły popołudniowe kolki. Dodam, że nasza fizjoterapeuta niemowląt Elżbieta Szeliga uważa, że owijanie i noszenie w chuście ma wspaniały wpływ na rozkład napięcia u niemowlęcia.