reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
Ja biorę swoją do siebie do łóżka i karmie na leżąco, to zaraz po karmieniu zasypia i już do rana ze mną spi, budzi sie jeszcze na jedno karmienie i śpi do rana. Początkowo nie zasypiala od razu, gadała, jęczała troche, ale nauczyla sie że jestem obok i leżala spokojnie a teraz od razu zasypia.

No właśnie ja ostatnio robie samo...i w końcu jestem wyspana...;-)

Ja nie czekam aż Stef zaśnie, tylko przystawiam i zasypiam po niecałej minucie. W zasadzie nie zdążam się wybudzić. Inaczej bym się nie wysypiała, a to u mnie podstawa, żeby wytrwać psychicznie przy mojej trójeczce. Dłużej mi w nocy schodzi jak trzeba przewinąć, ale to maks 15 minut, przewijanie raz lub dwa razy na noc.

Karmienie u mnie trwa mniej niż 10 minut, ale jak zaśnie przy piersi, to raczej go nie odczepiam od razu. Zawsze jedna pierś na raz i gdy chce ssać wcześniej niż po około dwóch godzinach to nadal ta sama pierś, bo inaczej mu się mleko nie mieści, a on chce ssać dla uspokojenia, a nie po to żeby jeść.

Martyśka moja fizjoterapeuta niemowląt mówi, że kładzenie na brzuchu jak najwięcej. Jak nie śpi to niech leży dopuki nie ma dosyć. Dzieci których rodzice nie kładą od początku na brzuchu potrafią nie chcieć tak leżeć i płakać, a pozycja na brzuchu to podstawa do prawidłowego rozwoju.

Kikut nam nie odpadł jeszcze. Macie jakieś sposoby, żeby to przyspieszyć? Może za delikatnie się z nim obchodzę? Czyszczę patyczkiem i Octeniseptem.
juz dziewczyny pisaly-duzo wietrzyc i przemywac spirytusem

co do kp. U nas trwa to 20-40 min, w zaleznosci ktora piers. Jedna mam slabsza , bo jej unikalam jak byla mocno poraniona, teraz walcze o wyrownanie laktacji. Byly tez karmienia po 15 min, ale napalcach jednej reki moge policzyc. w nocy zazwyczaj trwa to krocej czasem usypia czasem tez bujam sie z nia ok godziny . Nie jestes sama:)

Za 2 tygodnie przeprowadzamy się do Wrocławia. Nareszcie mąż pozna uroki bycia tatą na co dzień :-) Kiedyś któraś z Was pisała, że mieszka w tym mieście. Help, help przypomnijcie :-)
ja jestem z Wro :)

Położyłam moja mała na brzuszku, a ona zasnęła.. ile czasu może tak leżeć ? Powinnam ja odwrócić na plecki ??
moja spi w dzien czesto na brzuszku, to pozycja dobra dla bioderek i brzuszka. Tylko trzeba miec malucha na oku:)

klara- na weekend wyjechalismy, ale jakbys wiedziala o nastepnych takich warsztatach, to daj znac, chetnie skorzystam:)

u nas byla wczoraj polozna, N. wazy juz 4150g (ur 3070) a jedziemy tylko na kp:) szczepienie sobie troche odroczylam i szczepimy sie po 22 wrzesnia, zlozyl sie na to urlop pielegniarki co szczepi, ale jest mi to jak najbardziej na reke :)

My dziś po szczepieniu. Jednak wzięliśmy 5w1 i wzw oddzielnie. Mała dosyć dobrze zniosła. Po 5w1 nawet nie drgnela a po wzw chwilę płakała Ale cyc ja uspokoił. Narazie jest ok, płakała tylko przy odklejaniu plastra bo mocno się trzymał a moze trochę bolesne miejsce po ukluciu ma, chociaż starałam się delikatnie odklejac...

A rośnie jak na drożdżach, nie przypuszczałam, że mamy już taką panienke 68cm i 5650g, 7,5 tyg. A 3 tygodnie temu miała 58cm i 4650.... ;-)

reklama
Michasia przy zastoju warto układać dziecko przy karmieniu tak żeby broda dziecka była tam gdzie zgrubienie w piersi. Przy brodzie jest najsilniejsze ssanie. Czasami wychodzą pozycje akrobatyczne.

Do góry