an-fotografia dziękuję bez smalcu to chyba już nie to samo, ale jasne można by spróbowac z kwestii smaku kiedys losowo zrobiłam [url]http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html [/URL]i od tamtego czasu narzeczony mnie ciągle męczy żebym zrobiła bo się zakochał naleśniki z serem kooooocham najbardzije pierogi z serem polane masełkiem i posypane cukrem z cynamonem mmm smak dzieciństwa aż się rozmarzyłam, na szczęście mam jeszcze trochę zamrożonych... ostatnio cały czas chcę pic fantę a przed ciążą jej nie lubiłam, tak samo z gruszkami, kiedyś nie przepadałam a od paru dni mogłyby istniec jako jedyne owoce
reklama
Edysiek
odkrywca
Już podaję przepis.
Mięsko ze słoika
Około 2 kg mięsa wieprzowego np. karkówka, łopatka. Może być też mieszane np. pół boczku i pół szynki. Dobrze, żeby było tam trochę tłuszczyku.
Mięso kroimy na małe kawałki, przyprawiamy po swojemu i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.
Rozpuszczamy w garnku odrobinę smalcu (ale to nie koniecznie), wkładamy mięso i dobrze je ugniatamy, całość zalewamy szklanką wody i wstawiamy na mały gaz na około 2 godz. (ja robię w szybkowarze i zajmuje to około 45 minut). Gotowe jeszcze gorące mięso przekładamy do słoików razem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy. Słoiki same złapią.
Ja przechowuje w lodówce, Ale podobno nie trzeba.
Smacznego!
Mięsko ze słoika
Około 2 kg mięsa wieprzowego np. karkówka, łopatka. Może być też mieszane np. pół boczku i pół szynki. Dobrze, żeby było tam trochę tłuszczyku.
Mięso kroimy na małe kawałki, przyprawiamy po swojemu i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.
Rozpuszczamy w garnku odrobinę smalcu (ale to nie koniecznie), wkładamy mięso i dobrze je ugniatamy, całość zalewamy szklanką wody i wstawiamy na mały gaz na około 2 godz. (ja robię w szybkowarze i zajmuje to około 45 minut). Gotowe jeszcze gorące mięso przekładamy do słoików razem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy. Słoiki same złapią.
Ja przechowuje w lodówce, Ale podobno nie trzeba.
Smacznego!
mojeboje
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Sierpień 2013
- Postów
- 1 365
Mojewypieki i kwestiasmaku to dwa blogi, na których zawsze szukam w pierwszej kolejności inspiracji i przepisów. Czasami buszuję też po forum cincin.
Ja bardziej lubię piec niż gotować, w rodzinie i wśród znajomych wychodzę na specjalistkę od słodkości tylko dlatego, że robię różne ciasta z moichwypieków, a przeważnie wybieram takie, które szybko się robi a wyglądają i smakują bajecznie. Z tortów moim faworytem jest chyba ten Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady tylko dodaję dżemu z czarnej porzeczki. Inny hicior to to ciasto marchewkowe: Moje Wypieki | Ciasto marchewkowe, najlepsze
A w tym tygodniu chyba przyjdzie czas na pierniczenie, oczywiście przepis na pierniczki również z tego blogu.
Ja bardziej lubię piec niż gotować, w rodzinie i wśród znajomych wychodzę na specjalistkę od słodkości tylko dlatego, że robię różne ciasta z moichwypieków, a przeważnie wybieram takie, które szybko się robi a wyglądają i smakują bajecznie. Z tortów moim faworytem jest chyba ten Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady tylko dodaję dżemu z czarnej porzeczki. Inny hicior to to ciasto marchewkowe: Moje Wypieki | Ciasto marchewkowe, najlepsze
A w tym tygodniu chyba przyjdzie czas na pierniczenie, oczywiście przepis na pierniczki również z tego blogu.
Edysiek
odkrywca
Mojeboje ja po prostu lubię pichcić, nie ważne czy piec czy gotować.
Podejrzę sobie te stronki. Ja inspiracji szukam najczęściej na Wielkim Żarciu :-)
Podejrzę sobie te stronki. Ja inspiracji szukam najczęściej na Wielkim Żarciu :-)
Ja tez lubie gotowac Ale od kiedy mieszkam z mezem rzadko mam okazje, bo to on jest u nas wladca kuchni Na szczescie piec nie umie i nie lubi, wiec przynajmniej tu nie zostalam zdetronizowana ;D Z ciast bardzo polecam ten sernik http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-black-forest u nas w rodzinie od kilku lat, jak tylko zbliza sie jakas uroczystosc zaraz zaczynam byc namawiana na upieczenie go ;D Troszke zabawy jest, ale i tak mniej niz tradycyjnymi polskimi sernikami.
A za mna dzis od rana chodzily placki ziemniaczane i w koncu zrobilam Nie lubie z cukrem, ale swietnie mi wchodza z bieluchem doprawionym majonezem, cytryna, czosnkiem i swiezymi ziolami Pyszne byly
A za mna dzis od rana chodzily placki ziemniaczane i w koncu zrobilam Nie lubie z cukrem, ale swietnie mi wchodza z bieluchem doprawionym majonezem, cytryna, czosnkiem i swiezymi ziolami Pyszne byly
Jotemka
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Październik 2005
- Postów
- 5 320
Hej! A ja wczoraj zrobiłam sernik i dzieci dzisiaj zjadły na śniadanie Czworokątnie...: Słodka niedziela
Ja dzisiaj miałam ochotę na coś wschodniego i zrobiłam Stir-fry - Przepis mniam mniam i upiekłam też ciasteczka Chocolate chip cookies - Przepis ale zamiast trzech czekolad dałam jedną gorzką i do tego migdały blanszowane
Jouluatto zrobiłaś mi straszną ochotę na placki, już wiem co zjem jutro
Jouluatto zrobiłaś mi straszną ochotę na placki, już wiem co zjem jutro
reklama
kroczek_k
Nowy rok, nowa nadzieja
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2009
- Postów
- 4 774
Laseczki na kanale jednej z dziewczyn na YT znalazłam taki oto przepis:
BIAŁA CZEKOLADA Z BANANEM I BITĄ ŚMIETANĄ )) oczywiście na ciepło do picia) Jutro muszę wypróbować
SKŁADNIKI:
1 tabliczka białej czekolady
bita śmietana taka w sprayu
cynamon
banan
mleko
PRZYGOTOWANIE:
Banana i mleko ( tyle ile uważamy za stosowne, chodzi o konsystencję) miksujemy blenderem na płynną masę. Przelewamy do garnuszka i dodajemy połamaną czekoladę. Na małym ogniu wszystko mieszamy drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia czekolady. Przelewamy do kubeczka, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem i zajadamy a raczej pijemy z uśmiechem na ustach))
Koniecznie jutro biegnę po składniki
BIAŁA CZEKOLADA Z BANANEM I BITĄ ŚMIETANĄ )) oczywiście na ciepło do picia) Jutro muszę wypróbować
SKŁADNIKI:
1 tabliczka białej czekolady
bita śmietana taka w sprayu
cynamon
banan
mleko
PRZYGOTOWANIE:
Banana i mleko ( tyle ile uważamy za stosowne, chodzi o konsystencję) miksujemy blenderem na płynną masę. Przelewamy do garnuszka i dodajemy połamaną czekoladę. Na małym ogniu wszystko mieszamy drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia czekolady. Przelewamy do kubeczka, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem i zajadamy a raczej pijemy z uśmiechem na ustach))
Koniecznie jutro biegnę po składniki
Ostatnia edycja:
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 88
- Wyświetleń
- 9 tys
- Odpowiedzi
- 83
- Wyświetleń
- 14 tys
- Przyklejony
- Odpowiedzi
- 169
- Wyświetleń
- 271 tys
Podziel się: