reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki w kuchni

an-fotografia dziękuję :) bez smalcu to chyba już nie to samo, ale jasne można by spróbowac :) z kwestii smaku kiedys losowo zrobiłam [url]http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_mocha/przepis.html [/URL]i od tamtego czasu narzeczony mnie ciągle męczy żebym zrobiła bo się zakochał :) naleśniki z serem kooooocham :D najbardzije pierogi z serem polane masełkiem i posypane cukrem z cynamonem mmm smak dzieciństwa aż się rozmarzyłam, na szczęście mam jeszcze trochę zamrożonych... ostatnio cały czas chcę pic fantę a przed ciążą jej nie lubiłam, tak samo z gruszkami, kiedyś nie przepadałam a od paru dni mogłyby istniec jako jedyne owoce ;)

reklama
Już podaję przepis.

Mięsko ze słoika

Około 2 kg mięsa wieprzowego np. karkówka, łopatka. Może być też mieszane np. pół boczku i pół szynki. Dobrze, żeby było tam trochę tłuszczyku.

Mięso kroimy na małe kawałki, przyprawiamy po swojemu i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.

Rozpuszczamy w garnku odrobinę smalcu (ale to nie koniecznie), wkładamy mięso i dobrze je ugniatamy, całość zalewamy szklanką wody i wstawiamy na mały gaz na około 2 godz. (ja robię w szybkowarze i zajmuje to około 45 minut). Gotowe jeszcze gorące mięso przekładamy do słoików razem z wodą. Zakręcamy i odstawiamy. Słoiki same złapią.
Ja przechowuje w lodówce, Ale podobno nie trzeba.
Smacznego!

Mojewypieki i kwestiasmaku to dwa blogi, na których zawsze szukam w pierwszej kolejności inspiracji i przepisów. Czasami buszuję też po forum cincin.

Ja bardziej lubię piec niż gotować, w rodzinie i wśród znajomych wychodzę na specjalistkę od słodkości tylko dlatego, że robię różne ciasta z moichwypieków, a przeważnie wybieram takie, które szybko się robi a wyglądają i smakują bajecznie. Z tortów moim faworytem jest chyba ten Moje Wypieki | Tort makowy z kremem z białej czekolady tylko dodaję dżemu z czarnej porzeczki. Inny hicior to to ciasto marchewkowe: Moje Wypieki | Ciasto marchewkowe, najlepsze
A w tym tygodniu chyba przyjdzie czas na pierniczenie, oczywiście przepis na pierniczki również z tego blogu.

Mojeboje ja po prostu lubię pichcić, nie ważne czy piec czy gotować.
Podejrzę sobie te stronki. Ja inspiracji szukam najczęściej na Wielkim Żarciu :-)

ooo tak ciasto marchewkowe z kwestii smaku jest najlepsze!!! innego w ogóle nie robię :) a tort makowy spróbuje. u mnie w tym tygodniu też piernik w planach, taki przekładany marcepanem i dżemem z czarnej porzeczki :)

Ja tez lubie gotowac :) Ale od kiedy mieszkam z mezem rzadko mam okazje, bo to on jest u nas wladca kuchni ;) Na szczescie piec nie umie i nie lubi, wiec przynajmniej tu nie zostalam zdetronizowana ;D Z ciast bardzo polecam ten sernik http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-black-forest u nas w rodzinie od kilku lat, jak tylko zbliza sie jakas uroczystosc zaraz zaczynam byc namawiana na upieczenie go ;D Troszke zabawy jest, ale i tak mniej niz tradycyjnymi polskimi sernikami.

A za mna dzis od rana chodzily placki ziemniaczane i w koncu zrobilam :) Nie lubie z cukrem, ale swietnie mi wchodza z bieluchem doprawionym majonezem, cytryna, czosnkiem i swiezymi ziolami :) Pyszne byly :)

reklama
Laseczki na kanale jednej z dziewczyn na YT znalazłam taki oto przepis:

BIAŁA CZEKOLADA Z BANANEM I BITĄ ŚMIETANĄ :))) oczywiście na ciepło do picia:)) Jutro muszę wypróbować

SKŁADNIKI:
1 tabliczka białej czekolady
bita śmietana taka w sprayu
cynamon
banan
mleko

PRZYGOTOWANIE:
Banana i mleko ( tyle ile uważamy za stosowne, chodzi o konsystencję) miksujemy blenderem na płynną masę. Przelewamy do garnuszka i dodajemy połamaną czekoladę. Na małym ogniu wszystko mieszamy drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia czekolady. Przelewamy do kubeczka, dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem i zajadamy a raczej pijemy z uśmiechem na ustach:)))

Koniecznie jutro biegnę po składniki:)

Ostatnia edycja:
Do góry