reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki w kuchni

A u mnie dziś bułeczki cynamonowe:
Przepis znalazłam tutaj:

Zapachy Kuchni: cynamonki

Mój ciążowy leniwiec wzdrgał się na myśl o wyrabianiu ciasta drożdżowego ręką, więc zastąpiłam przepis sprawdzonym ciastem na drożdżach suchych i wyrobiłam je w mojej maszynce do chleba :cool2:
Efekt pyszny, wizualnie byłby lepszy gdybym ich nie zapomniała posmarować żółtkiem i piekła 5 min krócej.

20131019_145508.jpg
 

Załączniki

  • 20131019_145508.jpg
    20131019_145508.jpg
    32,1 KB · Wyświetleń: 96
reklama
Madzik pychotka :-) Ja prawie wcale nie jem wędlin, wolę nabiał;-) A jak już to my też sami wędzimy szynki albo robię takie mięsko do chleba w słoiki
 
Ja też wolę nabiał, ale raz na czas ma człowiek ochotę na wędlinę, a jak ostatnio kupiłam parę plasterków to myślałam, że zwrócę bo tylko chemię czułam.
Też mam ochotę na zrobienie mięska ze słoika :-)
 
No to wrzucam przepis bo mi tak posmakowało że muszę się nim z Wami podzielić.

Kapustę ( ja miałam pół nie dużej główki) posiekać, posolić, obgotować i odcedzić.

Na patelni podsmażyć: najpierw jedną-dwie cebule, później dodać 2 marchewki i ze cztery nieduże ziemniaki (jak duże to mniej) wszystko pokrojone w sporą kostkę. Następnie w to wrzucić kapustkę i dusić aż marchewka i ziemniaki będą miękkie (można trochę podlać wodą), na koniec dodać ze 3-4 pomidorki pokrojone w kostkę i kilka minut jeszcze poddusić. Doprawić vegetą i pieprzem. Smacznego ;-)
 
Madzik, no szyneczka klasa sama w sobie :-) A przepis nam zapodasz?

Dziękuję bardzo :zawstydzona/y:I pyszna bardzo n ieskromnie powiem:zawstydzona/y:

Przepis wzięłam stąd

Domowa szynka peklowana


Miałam 1,5 kg mięsa. Z przypraw do peklowania dorzuciłam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, trochę jałowca i tak ze 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Szynkę peklowałam w szklanej misce przez 8 dni - po pełne dwa dni na każdym boku (ważne - musi być cała przykryta płynem)' obracałam co dwa dni. Potem wylałam płyn, szynkę umyłam i osuszyłam. Obwiązałam sznurkiem kuchennym wg tego sposobu
Sznurowanie wędlin / sznurownie mięsa / wiązanie szynki

włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, dałam nowe przyprawy (tyle że bez czosnku już i jałowca) i warzywa które akurat miałam w domu (marchew, cebula i seler naciowy ), zagotowałam i od tego czasu gotowałam 50min na kg mięsa, czyli w moim przypadku 1:15min. Wyciągnęłam do wystudzenia z wody.
Polecam przed spróbowaniem schłodzić w lodówce bo jest dużo lepsza:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
a ja polecam prościutki aczkolwiek pyszny przepis na schabowego w innej formie, ja o ile do tej pory nie zajadałam się w ciąży mięsem, tak już drugi raz w tym tygodniu robie bo mi mąż ma smaka, a więc, mięskno obtłuc i pokroić jak na normalne kotlety, z tym że dobrze zostawić je lekko grubsze, posolić, popieprzyć, doprawić wg uznania, położyć na nie usmażone pieczarki, dodać 2 łyzki majonezu, rozsmarowac po pieczarkach i posypać startym serem i do piekarnika piec ok. 30 minut. PROSTE I PYSZNE !
 
Do góry