reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki w kuchni

A u mnie dziś bułeczki cynamonowe:
Przepis znalazłam tutaj:

Zapachy Kuchni: cynamonki

Mój ciążowy leniwiec wzdrgał się na myśl o wyrabianiu ciasta drożdżowego ręką, więc zastąpiłam przepis sprawdzonym ciastem na drożdżach suchych i wyrobiłam je w mojej maszynce do chleba :cool2:
Efekt pyszny, wizualnie byłby lepszy gdybym ich nie zapomniała posmarować żółtkiem i piekła 5 min krócej.

20131019_145508.jpg
 

Załączniki

  • 20131019_145508.jpg
    20131019_145508.jpg
    32,1 KB · Wyświetleń: 100
reklama
Madzik pychotka :-) Ja prawie wcale nie jem wędlin, wolę nabiał;-) A jak już to my też sami wędzimy szynki albo robię takie mięsko do chleba w słoiki
 
Ja też wolę nabiał, ale raz na czas ma człowiek ochotę na wędlinę, a jak ostatnio kupiłam parę plasterków to myślałam, że zwrócę bo tylko chemię czułam.
Też mam ochotę na zrobienie mięska ze słoika :-)
 
No to wrzucam przepis bo mi tak posmakowało że muszę się nim z Wami podzielić.

Kapustę ( ja miałam pół nie dużej główki) posiekać, posolić, obgotować i odcedzić.

Na patelni podsmażyć: najpierw jedną-dwie cebule, później dodać 2 marchewki i ze cztery nieduże ziemniaki (jak duże to mniej) wszystko pokrojone w sporą kostkę. Następnie w to wrzucić kapustkę i dusić aż marchewka i ziemniaki będą miękkie (można trochę podlać wodą), na koniec dodać ze 3-4 pomidorki pokrojone w kostkę i kilka minut jeszcze poddusić. Doprawić vegetą i pieprzem. Smacznego ;-)
 
Madzik, no szyneczka klasa sama w sobie :-) A przepis nam zapodasz?

Dziękuję bardzo :zawstydzona/y:I pyszna bardzo n ieskromnie powiem:zawstydzona/y:

Przepis wzięłam stąd

Domowa szynka peklowana


Miałam 1,5 kg mięsa. Z przypraw do peklowania dorzuciłam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, trochę jałowca i tak ze 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Szynkę peklowałam w szklanej misce przez 8 dni - po pełne dwa dni na każdym boku (ważne - musi być cała przykryta płynem)' obracałam co dwa dni. Potem wylałam płyn, szynkę umyłam i osuszyłam. Obwiązałam sznurkiem kuchennym wg tego sposobu
Sznurowanie wędlin / sznurownie mięsa / wiązanie szynki

włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą, dałam nowe przyprawy (tyle że bez czosnku już i jałowca) i warzywa które akurat miałam w domu (marchew, cebula i seler naciowy ), zagotowałam i od tego czasu gotowałam 50min na kg mięsa, czyli w moim przypadku 1:15min. Wyciągnęłam do wystudzenia z wody.
Polecam przed spróbowaniem schłodzić w lodówce bo jest dużo lepsza:tak:
 
Ostatnia edycja:
reklama
a ja polecam prościutki aczkolwiek pyszny przepis na schabowego w innej formie, ja o ile do tej pory nie zajadałam się w ciąży mięsem, tak już drugi raz w tym tygodniu robie bo mi mąż ma smaka, a więc, mięskno obtłuc i pokroić jak na normalne kotlety, z tym że dobrze zostawić je lekko grubsze, posolić, popieprzyć, doprawić wg uznania, położyć na nie usmażone pieczarki, dodać 2 łyzki majonezu, rozsmarowac po pieczarkach i posypać startym serem i do piekarnika piec ok. 30 minut. PROSTE I PYSZNE !
 
Do góry