reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowki 2015

Ja również jestem zdania, że nie należy sadzać dzieci wcześniej niż po ukończeniu 6 m.ż. Ale tutaj chyba nikt tego nie praktykuje. Ciągnąć za rączki może tylko i wyłącznie lekarz, przy badaniu. Moja Mała bardzo by chciała już siedzieć, ale ze względu na perspektywę widzenia. Niestety jeszcze musi poczekać. Na razie pozostaje jej tylko noszenie w pozycji pionowej i to też odpowiednio.

I też mam lekkie skrzywienie kręgosłupa - bo kiedyś się nie przywiązywało takiej wagi do tego, jak zachowuje się niemowlę i - oczywiście - trzeba korygować wady postawy. Tylko właśnie - mówmy o korekcji. Ja na razie spotkałam się jedynie z budzeniem niepotrzebnego lęku przez lekarzy.
Ja z moim podpytaliśmy trochę neurologa, jak nosić Małą i mamy wrażenie, że jest nieco lepiej. W środę idziemy prywatnie do rehabilitantki by pokazała nam ćwiczenia i zabieramy się za korekcję. Jak nam powiedziano - im wcześniej, tym rehabilitacja będzie krótsza.

reklama
Anulka wy ."dopiero" ba etapie marchewki a my to całkiem w polu jeszcze z dobry miesiąc tylko na mleku
Niby dzieci w podobnym wieku a jednak każdy tydzień to kosmiczna różnica

Dzieci w ogóle nie należy "sadzać" i nie ma tu bariery wiekowej, dopiero jak dziecko zacznie samo siadać, to może siedzieć... bo umiejętność siadania i siedzenia to dwie różne sprawy. Nic nie nalezy samemu przyspieszać i trzeba pamietać, że pozycja siedząca jest najbardziej obciążająca dla kręgosłupa nawet dorosłego, więc warto sie zastanowić, czy jest sens sadzać dziecko np. "tylko do zdjęcia" i po co? Teraz róbmy zdjęcia dzieciom w ich naturalnych pozycjach, jak zaczną siadać, to zdążymy im napstrykać fotek, przecież teraz są takie słodkie i tak szybko rosną, do czego tu się na siłę spieszyć? :)

hej,

u nas chłodniej! yeah!

takie burze był wczoraj i w nocy, że dzieciaki płakały jak szalone hmm...

co do siadania to starszy usiadł sam na 7 mc, niestety ten będzie szybciej, bo to widać... szkoda :p

za 2 tyg jedziemy nad morze oby była tylko pogoda, chociaż nie chciałabym upałów bo wtedy nigdzie nie wyjdziemy przz większość dnia...
i oby nam gondola wystarczyła bo pomału robi się ciasna.. :o

Doli pierdziele już wolę cieplo ;) wczoraj rano u mnie ulewa ze ulice płynęły, potem slonce a dziś znow deszcz choć już mniejszy i wieje, a my spałysmy do 10.20 :D z przerwą o 6. Na jedzenie ;)

dygotka my też jeszcze z miesiac będziemy tylko na mleku bo chyba poczekamy do skończenia 5. Mies.

Z tym siadaniem tak samo myślę. Uczyłam swojego cały czas bo ja bierze czasem na nogi tak jak w leżaczku i go poprawiam żeby mala bardziej leżała, jeszcze się nasiedzi, choć ona już i tak głowę zadziera do góry z takiej pół leżącej pozycji i za ręce się ciągnie ;) podejrzewam ze szybko z tym jej pójdzie, no ale ina od urodzenia głowę dźwigala leżąc na brzuchu co mnie dziwiło, bo myslalam ze to po kilku tyg dziecko zaczyna :)

dziewczyny, jutro wyjeżdżamy na tydzień i pewnie mnie przez ten tydzień nie bedzie. ale z taką wakacyjna produkcja to moze bedę miała 2 strony do nadrobienia :-) trzymajcie się!

reklama
A no mało laski na fb piszą pewnie a u nas nic ciekawego to i pisać nie ma co

My dziś pierwszy basen zaliczylismy Gucio zadowolony cała godzinę pływał i oczywiście musiałam go w międzyczasie karmić wiec cyc na basenie zaliczony ;-)

Do góry