reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowki 2015

reklama
Dzien dobry :)
MOje dziecko dalo mi dzisiaj pospac ;) wstala o 4 a potem dopiero 7,20 :) i juz znowu spi :) oby tak dalej :)

Natasza a jakie bylyby konsekewncje nie rehabilitowania malego ? bo przeciez kiedys to nie bylo takie "popularne" ;) pozniej zacznie siadac czy co ? bo jak patrze ze mloda tez ma glowke czesto w jedna strone i pilnuje mocno zeby sie prostowala a nawet w druga strone patrzyla i przewala sie zawsze w jedna strone z lezenia na brzuchu a ze lekarka nie przylozyla sie do jej ogladania podczas szczepienia to nic nie wiem a nastepne szczepienie dopiero pod koniec lipca

Ostatnia edycja:
Ten nutramigen jakiś bardziej treściwy jest?

Natasza, na pewno szybko się tej asymetrii pozbedziecie, głowa do góry! U nas widzę, Że Zuza woli przekrzywiac główkę w swoją lewą stronę podczas spania i lezenia na macie. No cóż, wszystkie zabawki na prawo i działamy ;-).

Nie odpowiem wszystkim, nie ma szans :-(.

U nas całkiem nieźle, mała spala 20-3 i później 3:30-8 rano, nie ma dramatu :-). Źle znosi upały, na szczęście jest już trochę chłodniej, to jakoś dajemy radę ;-). Pasuje wyjść z małą na spacer, a tak mi się nie chce, że szok..:-/.

Jutro idę do znajomej sprawdzić, czy moja Gwiazda raczy zaakceptować noszenie w chuście ;-). Jak tak, to kupujemy ;-).

Anulka w dzien je po 100ml. To na noc sie tak nauczyla. No i widsc ze to mleko jej super podeszlo :)

Kurde szczepic mam dzis A tu cos furczy w nosku i zakaszle raz na jakis czas :/

Myslicie ze ew moge le iec na 2 miechy bez szczepien??

hej,
dzisiaj, po ponad 2 mc przyjdzie wielebnie swagierka ( wiecie która..ta z opowieści ) zobaczyć małego, do trej pory nie miała czasu. w końcu pracuje 5 min od naszego domu, a mieszka całe 10 min jazdy autem. ałć. tak wiele km.. tak dużo zajęć ( imprezy............i kościółek..)

od 2 dni skręcamy meble dla dzieci ( z ikei ) bo czas jest tylko wieczorem, i wreszcie się udało :-D co prawda 1 szuflada jest do wymiany tzn brakuje śrubki -_- wiec czeka ale moduły już poskręcane i przenosze ubranka, zabawki itp. czyli to co lubie :p nie jest to jakieś wielkie bo 2 moduły ale starczy na ich mały pokoik..

no nic ide układać, zaraz sprzatanie, robienie ciasteczek na przyjście gości jeszcze mi się wkładki lakt. skończyły i nie mam jak kupić z tą trzoda moją..

sataga zdrowia dla was.. a to nie zapalenie płuc ?? sprawdź to..często jest tylko sama gorączka..

Tabasia jak można tak spieprzyć! i co masz się bujać z tym do sierpnia? ;/ może by któremuś tak zaszyć dziure i kazac czekać.. pewnie, że możesz lecieć.. ale może daj ją oglądnąć lekarzowi? najwyżej wyjdziesz z gabinetu i tyle

marela też "uwielbiam" kupy po kąpaniu na śpiąco..kuźwa dzieciak śpi i robi kupe i jak to zostawić,przebieram i rozbudzony :/

Kuklaki jak Twój krwiopijca?

natasza nic się nie przejmuj, szybko wyprostujecie tą asymetrie, dużo dzieci ma to, mój tez układa głowkę na 1 stronę dlatego mu ćwiczę i podkładam pieluszki, żeby przekręcał na drugi bok, a co do noszenia to odwaznie z nim weszłas :p ja to trzymam do siebie zwróconego ew na leżąco

a rysunek miażdży! :D

Ja malej nie dopajam póki co, zapytam pediatry co o tym myśli czy trzeba, ostatnio był jeden goretszy dzień to czesciej cycka dostała po prostu

A twarz narazie przemywam przegotowana

Milia no to na spokojnie narazie, bez strachu z tymi bad. Będzie ok :)

Aneczka ja kawy nawet nie próbuje ;)

Natasza najlepiej pewnie zacząć jak najszybciej, ja małej w ogole tak nie noszę. Mój ja czasem tak bierze tylko
Podejrzewam ze po twoim podaniu objawów teraz każda się będzie doszukiwać u siebie :D
Ja zmieniam jej ułożenie poduszki żeby właśnie nie miala glowy na jedną stronę zawsze, ale na ramieniu to zawsze w jedną układa w sumie...

Tabasia no to ci wywinęli numer ...

Doli, udanej wizyty :)

Tabasia, nam jeden pediatra kazał szczepić, a drugi wstrzymać się do wizyty u neurologa, którą mamy we wrześniu, więc można czekać.
Do tego jak morfologia teraz kiepska, to na pewno nie zaszczepię, dopóki się nie unormuje.

Natasza, Małgosia ma takie same objawy + bardzo mocne odginanie głowy do tyłu i układanie się w literkę C. Podobno mała asymetria jest typowa dla maluszków, ale im bliżej 3 m-ca, tym bardziej powinno się to samo korygować. Jeśli nie mija, to trzeba ćwiczyć.
Babydust, jeśli się nie ćwiczy, to ryzykuje się wadami postawy (skrzywienie kręgosłupa, garbienie się, chowanie głowy w ramionach, niestabilny chód itp.). Jak jest mała asymetria, to tak jak Szaj pisze, może wystarczyć np. układanie zabawek po drugiej stronie, żeby dziecko odwracało się w tą słabszą, ale też bez przesady, żeby asymetria nie przeszła na drugą stronę. Dlatego, powiedzmy po kilku dniach, trzeba to robić naprzemiennie, tak samo jak wszystkie czynności pielęgnacyjne - noszenie raz na jednej, raz na drugiej ręce, trzymanie do kąpieli tak samo, a nawet układanie w łóżeczku, tak, żeby raz głowa była np. w kierunku źródła światła, a drugi raz pod światło. I nie rozpraszać dziecka z tyłu, tak żeby nie prowokować go do odwracania głowy.
Mi się wydaje, że kiedyś właśnie takimi metodami to wyrównywano już od początku, bo nasze matki/babki doskonale wiedzą o zasadzie naprzemienności, myślę też, że kp sprzyja prawidłowym wzorcom, bo trzeba karmić raz z jednej, raz z drugiej piersi, a jak się karmi butelką, to czasem się zapomina i układa się dziecko tak, jak nam wygodniej.

Mi na rehabilitacji mówili że takich maluszków w ogóle nie powinno się nosić przodem do świata, dopiero jak trzymają już stabilnie główkę to wtedy właśnie tak jak Natasza narysowała :)

reklama
Hej Dziewczynki!
Tabasia - szkoda, że będziesz musiała robić prywatnie, ale do sierpnia czekać, to masakra! Ale fajnie, że znajdujesz pozytywy ;-)Pewnie masz rację z tymi szczepieniami, słuchaj matczynej intuicji. Mój jeszcze nie szczepiony z powodu wiatrówki starszej, za tydzień pierwsze szczepienie.
Milia - rzeczywiście dużo tych ćwiczeń, ale sama zobaczysz po pewnym czasie, które najbardziej wartościowe i może zrezygnujecie z czegoś.
Sataga - dobrze, że z Młodym lepiej. Uważaj na siebie, nie przepracuj się!
Aga - Ty widzę bardzo ostrożnie z jedzeniem podczas kp. Coś się działo, czy sama taki reżim sobie narzuciłaś? Ja oprócz tego nieszczęsnego nabiału jem wszystko, truskawki kilogramami, pomidory, czekoladę, miód, orzechy, pije jedną słabą kawę dziennie ( w ciąży też piłam), kalafiory, fasolki itd. Mały nie narzeka, mleczko mu smakuje:-)
Doli - to powodzenia z przeprowadzką rzeczy. Chłopaki już będą razem w pokoju?
Kuklaki - to się dziad przyczepił do Ciebie!
Szaj - masz cudowne dziecko z tym spaniem! Mojemu coraz częściej się zdarzają przerwy 3 godziny,a 2 razy nawet 4, wiec już jestem szczęśliwa. Starsza przespała 6 godzin ciurkiem w wieku...1,5 roku!

Lekarka mi wczoraj powiedziała, że Wojtuś duży jak na swój wiek, za tydzień ważenie/mierzenie podczas szczepienia, bo od porodu nie był mierzony,a ważę sama w domu. a urodził się 2850g i 50cm. Ciekawe ile urósł,ale z 10cm na pewno, po ciuchach widzę.
Ja chyba sobie robię dzień lenia. Tzn. obiad, pranie itd trzeba zrobić, ale nic więcej. Nie chce mi się! Może porządek w Wojtka zdjęciach zrobię, bo Ada miała foldery '1.dzień; 2. dzień, 3. tygodnie itd', a ten nic, pretensje będzie miał jak podrośnie. I słusznie.
Miłego dnia! Słoneczka trochę!

Do góry