reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowki 2015

reklama
Dzien dobry :)
MOje dziecko dalo mi dzisiaj pospac ;) wstala o 4 a potem dopiero 7,20 :) i juz znowu spi :) oby tak dalej :)

Natasza a jakie bylyby konsekewncje nie rehabilitowania malego ? bo przeciez kiedys to nie bylo takie "popularne" ;) pozniej zacznie siadac czy co ? bo jak patrze ze mloda tez ma glowke czesto w jedna strone i pilnuje mocno zeby sie prostowala a nawet w druga strone patrzyla i przewala sie zawsze w jedna strone z lezenia na brzuchu a ze lekarka nie przylozyla sie do jej ogladania podczas szczepienia to nic nie wiem a nastepne szczepienie dopiero pod koniec lipca

Ostatnia edycja:
Ten nutramigen jakiś bardziej treściwy jest?

Natasza, na pewno szybko się tej asymetrii pozbedziecie, głowa do góry! U nas widzę, Że Zuza woli przekrzywiac główkę w swoją lewą stronę podczas spania i lezenia na macie. No cóż, wszystkie zabawki na prawo i działamy ;-).

Nie odpowiem wszystkim, nie ma szans :-(.

U nas całkiem nieźle, mała spala 20-3 i później 3:30-8 rano, nie ma dramatu :-). Źle znosi upały, na szczęście jest już trochę chłodniej, to jakoś dajemy radę ;-). Pasuje wyjść z małą na spacer, a tak mi się nie chce, że szok..:-/.

Jutro idę do znajomej sprawdzić, czy moja Gwiazda raczy zaakceptować noszenie w chuście ;-). Jak tak, to kupujemy ;-).

Anulka w dzien je po 100ml. To na noc sie tak nauczyla. No i widsc ze to mleko jej super podeszlo :)

Kurde szczepic mam dzis A tu cos furczy w nosku i zakaszle raz na jakis czas :/

Myslicie ze ew moge le iec na 2 miechy bez szczepien??

hej,
dzisiaj, po ponad 2 mc przyjdzie wielebnie swagierka ( wiecie która..ta z opowieści ) zobaczyć małego, do trej pory nie miała czasu. w końcu pracuje 5 min od naszego domu, a mieszka całe 10 min jazdy autem. ałć. tak wiele km.. tak dużo zajęć ( imprezy............i kościółek..)

od 2 dni skręcamy meble dla dzieci ( z ikei ) bo czas jest tylko wieczorem, i wreszcie się udało :-D co prawda 1 szuflada jest do wymiany tzn brakuje śrubki -_- wiec czeka ale moduły już poskręcane i przenosze ubranka, zabawki itp. czyli to co lubie :p nie jest to jakieś wielkie bo 2 moduły ale starczy na ich mały pokoik..

no nic ide układać, zaraz sprzatanie, robienie ciasteczek na przyjście gości jeszcze mi się wkładki lakt. skończyły i nie mam jak kupić z tą trzoda moją..

sataga zdrowia dla was.. a to nie zapalenie płuc ?? sprawdź to..często jest tylko sama gorączka..

Tabasia jak można tak spieprzyć! i co masz się bujać z tym do sierpnia? ;/ może by któremuś tak zaszyć dziure i kazac czekać.. pewnie, że możesz lecieć.. ale może daj ją oglądnąć lekarzowi? najwyżej wyjdziesz z gabinetu i tyle

marela też "uwielbiam" kupy po kąpaniu na śpiąco..kuźwa dzieciak śpi i robi kupe i jak to zostawić,przebieram i rozbudzony :/

Kuklaki jak Twój krwiopijca?

natasza nic się nie przejmuj, szybko wyprostujecie tą asymetrie, dużo dzieci ma to, mój tez układa głowkę na 1 stronę dlatego mu ćwiczę i podkładam pieluszki, żeby przekręcał na drugi bok, a co do noszenia to odwaznie z nim weszłas :p ja to trzymam do siebie zwróconego ew na leżąco

a rysunek miażdży! :D

Ja malej nie dopajam póki co, zapytam pediatry co o tym myśli czy trzeba, ostatnio był jeden goretszy dzień to czesciej cycka dostała po prostu

A twarz narazie przemywam przegotowana

Milia no to na spokojnie narazie, bez strachu z tymi bad. Będzie ok :)

Aneczka ja kawy nawet nie próbuje ;)

Natasza najlepiej pewnie zacząć jak najszybciej, ja małej w ogole tak nie noszę. Mój ja czasem tak bierze tylko
Podejrzewam ze po twoim podaniu objawów teraz każda się będzie doszukiwać u siebie :D
Ja zmieniam jej ułożenie poduszki żeby właśnie nie miala glowy na jedną stronę zawsze, ale na ramieniu to zawsze w jedną układa w sumie...

Tabasia no to ci wywinęli numer ...

Doli, udanej wizyty :)

Tabasia, nam jeden pediatra kazał szczepić, a drugi wstrzymać się do wizyty u neurologa, którą mamy we wrześniu, więc można czekać.
Do tego jak morfologia teraz kiepska, to na pewno nie zaszczepię, dopóki się nie unormuje.

Natasza, Małgosia ma takie same objawy + bardzo mocne odginanie głowy do tyłu i układanie się w literkę C. Podobno mała asymetria jest typowa dla maluszków, ale im bliżej 3 m-ca, tym bardziej powinno się to samo korygować. Jeśli nie mija, to trzeba ćwiczyć.
Babydust, jeśli się nie ćwiczy, to ryzykuje się wadami postawy (skrzywienie kręgosłupa, garbienie się, chowanie głowy w ramionach, niestabilny chód itp.). Jak jest mała asymetria, to tak jak Szaj pisze, może wystarczyć np. układanie zabawek po drugiej stronie, żeby dziecko odwracało się w tą słabszą, ale też bez przesady, żeby asymetria nie przeszła na drugą stronę. Dlatego, powiedzmy po kilku dniach, trzeba to robić naprzemiennie, tak samo jak wszystkie czynności pielęgnacyjne - noszenie raz na jednej, raz na drugiej ręce, trzymanie do kąpieli tak samo, a nawet układanie w łóżeczku, tak, żeby raz głowa była np. w kierunku źródła światła, a drugi raz pod światło. I nie rozpraszać dziecka z tyłu, tak żeby nie prowokować go do odwracania głowy.
Mi się wydaje, że kiedyś właśnie takimi metodami to wyrównywano już od początku, bo nasze matki/babki doskonale wiedzą o zasadzie naprzemienności, myślę też, że kp sprzyja prawidłowym wzorcom, bo trzeba karmić raz z jednej, raz z drugiej piersi, a jak się karmi butelką, to czasem się zapomina i układa się dziecko tak, jak nam wygodniej.

Mi na rehabilitacji mówili że takich maluszków w ogóle nie powinno się nosić przodem do świata, dopiero jak trzymają już stabilnie główkę to wtedy właśnie tak jak Natasza narysowała :)

reklama
Hej Dziewczynki!
Tabasia - szkoda, że będziesz musiała robić prywatnie, ale do sierpnia czekać, to masakra! Ale fajnie, że znajdujesz pozytywy ;-)Pewnie masz rację z tymi szczepieniami, słuchaj matczynej intuicji. Mój jeszcze nie szczepiony z powodu wiatrówki starszej, za tydzień pierwsze szczepienie.
Milia - rzeczywiście dużo tych ćwiczeń, ale sama zobaczysz po pewnym czasie, które najbardziej wartościowe i może zrezygnujecie z czegoś.
Sataga - dobrze, że z Młodym lepiej. Uważaj na siebie, nie przepracuj się!
Aga - Ty widzę bardzo ostrożnie z jedzeniem podczas kp. Coś się działo, czy sama taki reżim sobie narzuciłaś? Ja oprócz tego nieszczęsnego nabiału jem wszystko, truskawki kilogramami, pomidory, czekoladę, miód, orzechy, pije jedną słabą kawę dziennie ( w ciąży też piłam), kalafiory, fasolki itd. Mały nie narzeka, mleczko mu smakuje:-)
Doli - to powodzenia z przeprowadzką rzeczy. Chłopaki już będą razem w pokoju?
Kuklaki - to się dziad przyczepił do Ciebie!
Szaj - masz cudowne dziecko z tym spaniem! Mojemu coraz częściej się zdarzają przerwy 3 godziny,a 2 razy nawet 4, wiec już jestem szczęśliwa. Starsza przespała 6 godzin ciurkiem w wieku...1,5 roku!

Lekarka mi wczoraj powiedziała, że Wojtuś duży jak na swój wiek, za tydzień ważenie/mierzenie podczas szczepienia, bo od porodu nie był mierzony,a ważę sama w domu. a urodził się 2850g i 50cm. Ciekawe ile urósł,ale z 10cm na pewno, po ciuchach widzę.
Ja chyba sobie robię dzień lenia. Tzn. obiad, pranie itd trzeba zrobić, ale nic więcej. Nie chce mi się! Może porządek w Wojtka zdjęciach zrobię, bo Ada miała foldery '1.dzień; 2. dzień, 3. tygodnie itd', a ten nic, pretensje będzie miał jak podrośnie. I słusznie.
Miłego dnia! Słoneczka trochę!

Do góry