reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowki 2015

Kuklaki moj sam byl moze z 3 czy 4 razy sam z Mala na spacerze, a moglby chodzic czesciej, ale on nawet ze mna rzadko chodzi...

Doli ja bym tyle zjadla :D

a co do smoczkow, to moja do tej pory nie uzywa :) na poczatku chcielismy jej z dwa razy dac ale wypluwala wiec potem stwierdzilam ze nie bede jej zmuszac, nie robi strasznych problemow wiec po co mam pchac jej smoczka, moze akurat juz nie bedzie jej potrzebny ;) a wiecie jaki szok niektorych lapie jak ktos ja widzi np na spacerze bez smoka :szok::-)

Dzis udalo sie wyjsc na spacer, tuz przed nim mama nas odwiedzila bo nie wiedziala ze wychodzic bede. Jejku znow zaczelo sie pouczanie co do ubioru, tzn moze nie pouczanie ale mowienie czy to czasem nie za lekko ubrana itd, b zimno na dworze... kurde... mala miala body, na to bluzeczke z dlugim, polspiochy no i jak wychodzilismy to czapeczka cienka i taki kubraczek, hmm jakby welurowy, nie jakis gruby ale tez bez pzesady zeby byl cienki strasznie, a na dworze bylo z 15 stopni moze. przeciez tro nie zima zebym ja w jakis kombinezon pakowala...tym bardziej ze w wozku i tak jest zakryta kocykiem jeszcze przy takiej chlodniejszej i wietrznej pogodzie

reklama
natasza to nie doczytalas stwierdzenia pani rehabilitantki o tym ze nie wazne co dziecko umie i robi ale JAK robi :) jakosc ruchu jest najwaznijesza a zdobywane umiejetnosci moga sie troche roznic w czasie w zaleznosci od dziecka :)
moja robi ale tez az za duzo bo robi czasami taki wyprost :( jak sie cieszy zwlaszcza prostuje mocno nogi i rece
no i okazuje sie ze my tez mala troche zle nosimy :( zwlaszcza malz :/
no i informacje i tych becikach i rozkach ze szkoda ze ludzi z nich zrezygnowali troche mnie zdziwila ;) i ze pelna postawa na zabke wcale nie jest taka dobra

tylko mnie najbardziej wkurza ze co terapeuta to inne doswiadczenie i inne zalecenia :( i wez tu zgadnij kto ma racje :(
tak jak Milia pisala ze logopeda i polozne co innego a neurologopeda co innego :// :crazy:

Doli no blisko :)
Na szczęście możemy jechać razem. Z tymże jeszcze konkretna data nie została ustalona więc pewnie nie wcześniej niż koniec roku/początek przyszłego.
Milia całe szczęście ja będę miała więcej "luzu" więc będę sobie mogła w tym czasie wycieczki do domu i do Polski robić a że to naprawdę blisko to mi bardzo pasuje :-)

Kuklaki a nie mogłaś swojego z butelką wysłać? Czy mała nie toleruje?
Tak piszecie o tej asymetrii że ja sama zaczęłam się u mojej doszukiwać :eek:

Dokładnie Babydust, liczy się jakość ruchu. Jedne maluszki szybciej zdobywają różne umiejętności, inne później, ale nie warto się tym przejmować i porównywać, bo ważne jest, żeby były one dobre jakościowo, nie ma co przyspieszać np. siadania, bo to tylko szkodzi. Warto korygować nieprawidłowe nawyki, bo wszystkie one przekładają się na kolejne etapy, a w dalszej kolejności na rozmaite wady postawy.

margo blagam cie daj spokoj ://

ja o tej raczce juz dawno wam pisalam ze mala krzyczy jak jej sie rece ubiera i dlatego body zakladam wiekszy rozmiar bo szersze i latwiej zalozyc :/ ale przygladajac sie zdjeciom z tej strony to wiekszych nieprawidlowosci nie zauwazylam u niej ale bardziej w naszych nawykach ktore moga doprowadzic do nieprawidlowosci (moga nie musza ;) moje starszaki tak samo traktowane o ile nie gorzej bo 10 lat temu mieli np wisiadlo a nie nosidlo ergonomiczne (fakt ze bardzo sporadycznie uzywane) nie maja wad postawy na szczescie i nigdy rzaden lekarz nie przyczepil sie do ich rozwoju)
tak sobie mysle ze w szkole rodzenia powinien byc doswiadczony fizjoterapeuta ktory by pokazywal prawdilowe wzorce :/ choc moze niektore szkoly juz takie cos maja a ja chodzac 10 lat temu to nikt na to nie zwracal uwagi ;)

Babydust staram się sobie nic nie wkręcać. Choć musze przyznać że bardzo pilnuje żeby Mała leżała z główką przekręconą raz w jedną raz w drugą stronę. Nie chcę żeby miała z jednej strony spłaszczoną głowę (mnie rodzice kładli na wprost i teraz zamiast ładnej symetrycznej głowy - mam placka i muszę fryzurą korygować. Mój M też nie potrafi jej prawidłowo nosić ale mi się wydaje że to bardziej z tego że się boi że ją upuści i z tej niepewności że jej coś zrobi :baffled: Ja niestety przez to że te 30 lat temu dzieci były spętane na sztywno - jako jedno z nich - mam problem z biodrami i skrzywienie kręgosłupa. Wiem ile się przez to przeszłam w dzieciństwie i bardzo chce tego Karolci oszczędzić.

Babydust no nie doczytałam bo juz późno i doczytam jutro :)

No niestety mój m też małego źle nosi..przynajmniej tak mi się wydaje ;)

Tak babydust to najgorsze że każdy inne ma doświadczenia inaczej patrzy na pewne rzeczy i inaczej radzi..:-/
Jak pokazałam położnej jak trzymałam Adasia i że dostałam opieprz powiedziala ze bez przesady...ze chodzi o to ze noszac go tak opciazam mu kręgosłup a noszac go w takim siedzisku ciezar przechodzi na moją rękę..

Powiem wam że trochę z nim ćwiczę (takie proste rzeczy bo nie chce mu zrobić krzywdy) kładę go parę razy dziennie na brzuchu parę razy się masowaliśmy i wydaje mi się że widze malutką poprawę:) nie kiwa się aż tak na boki nie denerwuje się już tak bo mu to lepiej wychodzi i np jak byliśmy w tej poradni to lekarka położyła go na brzuszku z rączkami wzdłuż ciała i on bidulek taki nieporadny leżał a teraz lewą ręke wyciąga bez problemu a z prawą walczy i z moją małą pomocą mu się udaje
Ale widać że jest leniwy trochę ;)

ja jak zauwazylam ze mala preferuje jedna w jedna strone glowe przekrecac to pilnowalam zeby w druga ja klasc i ............. troche przedobrzylam :p bo z tej drugiej strony jej sie troche glowka odksztalcila wiec teraz pilnuje na przemian :) wierze ze jej sie to jeszcze wyprostuje :D

reklama
Do góry