reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietnióweczki 2008

Masiek ja będę chciała ochrzcić dzidziucha ,chociaż też nie jestem praktykująca ale gdzieś tam w głowie mam zakodowane że chcę. Chociaż szczerze mówiąc to mam duży niesmak po imprezach tego typu, bo to środowisko kościelne wydaje mi się takie bezduszne i bez powołania, tylko liczy pieniążki. Na chrzcie synka u mojej kumpeli która wtedy była w dołku finansowym i nie była w stanie posmarować księdzu, ksiądz niby o niej zapomniał i uciekł z kościoła po mszy, potem nie chiał przyjść bo niby nie byli zapisani oficjalnie (czyt. nie zapłacili), a póżniej przyszedł z wielką łachą i tak przeprowadził chrzest jakby splunął. Normalnie całą ceremonię moja kumpela wyła z upokorzenia. Swojego drugiego dziecka do tekj pory nie ochrzciła a ma już 3 lata!
U mojego brata inna sytuacja. Wszystko opłacone jak należy, ja byłam chrzestną, ale bratowa też wyła podczas chrztu bo nie dostała rozgrzeszenia gdyż mój brat jest rozwodnikiem i nie mogła przyjąć komunii a jej na tym bardzo zależało. A jak ja byłam u spoiedzi to księdza nie interesowały moje grzechy tylko zapytał czy mój mąż odbył służbę wojskową!!!!!!! Szok normalnie , jakiś esbek czy co, przyzwyczajenia z komuny?

reklama
Kachurek to faktycznie jakieś niedorzeczne sytuacje:baffled: u nas tez biorą kasę - jeszcze nie wiem ile w poznaniu, ale napewno bedą coś chcieli, no ale co do mszy to jestzawsze bardzo ładnie i porządnie odprawiana, zresztą jak zimno albo dzidzia malutka to ksiądz przychodzi z calym sprzętem do domu i w domu odprawia, a o takie dziene rzeczy na spowiedzi to się nie pytają :baffled:

Kachurku to nie wąskie biodra są wskazaniem do cc tylko wąska kość miednicy jeśli już:tak:
jeśli przy badaniach zostanie potwierdzone, nie ma co się upierać na poród naturalny,
cc przwarznie wykonuje się dla bezpieczeństwa dziecka i matki. Nie jest przyjemnie po, ale jeśli wymaga sytuacja, no to trzeba.
po za tym cc może zdarzyć każdej więc proszę was dziewczyny nie straszcie cesarką!! Jedynie co może spowodować że jeśli będzie konieczna cc mamusia będzie nie potrzebnie wystraszona:tak:

Sila czasami trzeba spobem, bo zauważyłam, że jak krzyczałam to nic nie dawało, a do tego jeszcze słyszałam "że tak łatwo to nie można człowieka zmienić" no więc spróbowałam łagodniej i terazto zazwyczaj juz przy drzwiach chociaż kkapcie stoja, ale tam na widoku - jak brama hihi:-D

Silka nie to, że teściowie nam się wpieprzają, fakt trochę mnie zdziwiło na początku, że taka dyskusja ma miejsce, ale jak porozmawialiśmy i oni przedstawili swoje argumenty, to się zastanowiła i stwierdziłam, że chyba jednak warto ochrzcić dziecko.
Ale nie chrzcimy w katolickim kościele, tu moja i Wojtak decyzja będziemy chrzcić w ewangelicko-metodystycznym czyli protestanckim kościele, zwyczajnie, prosto. Ceremonia w kościele, zwykła prosta, pastor nasz znajomy łaski nie będzie robić, wręcz przeciwnie. Po chrzcie zaprosimy do lokalu na małe co nieco. I wsio. Takie małe duchowe święto, nie zaszkodzi.

W ogóle to chciałabym już urodzić i to najlepiej w domu żeby nie musieć już więcej oglądać szpitali. Kurde niech się w końcu rząd weżmie za reformę tej służby zdrowia bo normalnie jakiś sajgon w tych szpitalach, o nic się nie można zapytać np. lekarka nie chciała mi udzielić informacji co za leki mi przepisała i musiałam sama dzwonić do Tomka żeby mi w farimdeksie sprawdził. Generalnie pacjent jest na ostatnim miejscu. Badanie przez ginekologa - ordynatora- porównywalne chyba z porodem bo wsadza całe łapsko wielkie jak szpadel i to z taką siłą że już chyba nie będę musiała ćwiczyć rozciągania przed porodem. I jak ci ludzie mogą żądać podwyżek w szpitalach! Za co? Podwyżki muszą się wiązać z podniesieniem jakości i poszanowaniem pacjenta! Coś trzeba od siebie dać, żeby wymagać. Jejku mam nadzieję że na poród uda mi się dostać to prywatnego szpitala na 8 łóżek, który też robi wszystko za darmo bo ma umowę z funduszem. Byłam tam po poronieniu i podejćie pielęgniarek było zupełnie inne, miały dużo empatii , potrzymały za rękę , pocieszyły. A po szpitalu pańswowym czuję śię jakaś upodlona. :no: No namarudziłam trochę.

O matko 13 godz a ja z psem jeszcze nie byłam. No muszę się ubrać i zmykać. Za jakiś czas wrócę na bb:tak:

Masiek no pewnie że jak trzeba to trzeba. Najważniejsze jest zdrowie dzidziusia. Niech tam nas nawet kroją i siekają. Ja po prostu jestem strasznie strachliwy człek i najchetniej bym korespondencyjnie urodziła!:-D:-D:-D
Moja bratowa miała też cesarkę zaplanowaną juz kilka miechów wczesnie bo miała przodujące łożysko. Ale przed datą porodu okazało się że łóżysko się podniosło i ginka jej powiedział że właściwie jak chce to może rodzić naturalnie. Ale już tak ją straszyła całą ciążę że w końcu pozostali przy cesarce. Łącznie to trwało 40 minut w znieczuleniu miejscowym, mąż był na sali. Rankę ma malutką poprzeczną w linii włosów tak że nie widać spod majtek. Byłam w szoku jak przez tak małą dziurkę wyciągnęli dzidziucha!!

reklama
Do góry