reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietnióweczki 2008

Natanku wsiego naj!

Laski a moj maly to rowniez z jednego boku na drugi sie przewraca kuli nuszki jak sie smieje....ale ich nie chwyta nawet nie jest zainteresowany jeszcze poki co bawi sie raczki grzebie nimi wpyszczku... i chwyta za grzechotki kaczuszki i juz dluzej przetrzymuje w raczce... no ale wszystko laduje w buzi...musze kupic mu gryzaczek.... uwielbia szarpac takiego kogucika co wisi w lozeczku kolo niego i trzesie niem na boki a plastikowe nozki do buzi wklada... jeszcze fantastyczna zabawa dla niego jest pieluszka tetrowa ktora wisi nad nim na karuzeli... tam poswieca jej z 10 minut piszczy cieszy sie i wierzbi czym tylko mu popadnie...ale jesli mialby sie przewracac na brzuszek z pleckow czy tez na odwrot to moge se o tym pomazyc jeeszcze nawet nie probuje hahah leniwy...a siedziec to juz chce... i to jest straszne bo ja sie strasznie boje o ten jego kregoslup zeby mi pozniej garba nie mial ....a on tylko chce siedziec i siedzie podnosi ten leb do gory jak lezy i sie denerwuje ze nie moze dac rady by usiasc a jak chwyce go za raczki to calym cialem sie wypycha i sam siada..tylko musi miec przeciazenie w moich raczkach to samo sie dzieje jak lezy i trzymam go za nozki tak jakbys,y my chaily robic brzuszki i ktos nas trzyma i ja go trzymam a on sie denerwuje podnosic probuje i za 4 5 badz 6 razem mu sie udaje tak mocno odbij do pozycji siedzace i cieszy sie wtedy jak wariat.... a ile sie na steka wysili to juz moje....wiec sam widzicie to co powinien robic juz nawet sie za to nie zapowiada a to co powinno poczekac to jest juz.... i co ja maam zrobic?? maly zlosnik rosnie.....

Dziękujemy za życzonka
A co do tematu co powinien umieć maluszek w wieku 4 miesięcy to nie ma co się sugerować żadnymi książkami lekarzami itd. Każde z dzieci jest różne na swój sposób ten umie to a inny tamto - nie ma takiego małego geniusza który by potrafił wszystko. Jeśli chodzi o twoje obawy Lajla to bym się tym tak bardzo nie przejmowała - bo jeśli malec sam próbuje i chce to robi to nie ma sprawy. Gorzej jest jak mamy na siłę próbują sadzać lub stawiać malca.Jeśli dziecko ci wysyła sygnały że jest na to gotowy no to wszystko jest ok. Ja pamiętam miałam przeboje z pierwszym dzieckiem bo on był nad zwyczaj rozwinięty ruchowo - zresztą zostało mu to do dziś (moje małe ADHD) każdy pediatra łapał się za głowę co to dziecko wyczynia jak miał 2 miesiące to w pionie trzymał stabilnie główkę siedział jak miał trzy zaczynał raczkować jak miał pięć -ale to mu nie pasowało i przeszedł od razu do chodzenia na początek chodzik i jak miał 10 miesięcy to śmigał już sam ! A jeśli chodzi o gadanie to zaczął mówić zdaniami dopiero na swoje 2 latka. Z perspektywy czasu biorąc pod uwagę poczynania starszego syna to mogłabym pomyśleć że Natan jest opóźniony w rozwoju :-)Po prostu każdy jest inny.

Ps a pieluszka to też ulubiony przyjaciel Natana do zabawy i spania

reklama
Ruda sprobowalabys inaczej tylko mowic o Natanku hihihui )

A jesli chodzi o pieluszke to moj nie tylko bawic sie uwielbia ale rowniez gryzcc cmoka nia ssac i zasypiac przy niej bawiac sie w raczkach bad sie przytulac jak z tej ksiazki Mowa niemowlat...

e no z rozwojem to wiadomo jedne dzieci jedne rzeczy predzej a drugie wolniej ale martwc to sie trzbea dopiero jak jest sporo po terminie.. a nasze maja jeszcze na wszystko czas

a ja jeszcze z jednym pytankiem, czytacie juz dzieciom a jak tak to co i o jakich porach dnia??

pytanie do dziewczyn nie karmiacych cycuszkiem już....
jak długo mam czekać na pierwszą miesiaczkę od odstawienia od cyca? nie karmię prawie miesiac a tu nic się nie zapowiada na nadejście...przy karmieniu brała pigułki ale plamiłam wiec je ostawiłam i zamiast dostać krwawienie po zakończonym opakowaniu to było tylko jednon=dniowe plamienie...i o co chodzi?

sporki że tak z innej beczki :p

moja niunia śpi...uff....idę się zanurzyć w wannie pełnej piany :D
miłego wieczorku wszytkim

ja czytam starszemu ale córcia też przy tym jest..zazwyczaj jest to po wieczornej kąpieli malutkiej
no i czasem kołysanki zdarza mi się jej nucić :D hhe

e no z rozwojem to wiadomo jedne dzieci jedne rzeczy predzej a drugie wolniej ale martwc to sie trzbea dopiero jak jest sporo po terminie.. a nasze maja jeszcze na wszystko czas

a ja jeszcze z jednym pytankiem, czytacie juz dzieciom a jak tak to co i o jakich porach dnia??
Czyzby pojawil sie kto s u nas z Grecji( Ateny):-).
ja dzis wolny dzien od pracy z corunia bylam u fryzjera,kosmetyczki ,paznokietki itd,na koniec kawka i lodziki z przyjaciolkami.
zatrudnilam tatusia kochanych coreczek bo na urlopie on se latal z kolesiami ( chyba):angry:i powidzialam sobie ze tym azem nie daruje.Wygladam cud miod szkoda ze juz ide spac a moze jakis szol dla mezusia,:crazy: za to ze wykapal corunie.
A moje najmlodsze serce gaworzy super a te niieeeeeeeeeeeeeee najlepiej wychodzi i uwielbia jak sie caluj ja w raczki:-).
Ja jeszcze nie czytam bajek ale opowiadam jak to pewnego razu zakwitla u mnie fasolka,i wszystkie moje dolegliwosci i jak robie ble( czyt. wymioty 9 miesiecy) to sie nie zle z tego smieje.
Dobrej Nocki.:-)

P>s Zaluje ze nie moge wam wyslac fotek z urlopku:dry:

reklama
Witam kwietnióewczki wieczorowa porą
ja juz sie witalam co prawda ale jeszcze raz:) 06.04 urodzilam moje pierwsze malenstwo, wlasciwe to nie wiem czemu tu wczesniej nie zajrzalam jak was troche podczytuje to jednak fajnei tak obserwowac jak sie inne dzieci maja w tym samym wieku :tak:

a co do waszych planow to my sie karmimy tylko piersia i mala Despi je nie o stalych porach ale tak na oko jak jest glodna, ale nie jest to czescieja jak 2, 2,5-3 godziny, czasem ja biore od tak nawet jak sie nie domaga, bo ona byla wczesniaczkiem i dodatkowo dzieci karmione tylko piersia przybieraja na wadze wolniej, natomiast drogie mamy..
-spacerek 6-7
-7:30 kapiel
-jedzonko z kolysanka
-spanie
-6:30 przewaznie pobudka na jedzenie
wiec tak od godziny mniej wiecej 8-8.30 do 6:30 nie je, czasem tylko sie przebudzi kolo 3, ale zadko -konsultowalam to z pediatra i pediatra stwierdzila tylko tyle ze mamy ogromne szczescie, ale ona sie rozwija proawidlowo a nawet ponad program wiec nie rdzi wybudzac wcale i tak funkcjonujemy juz dluzszy czas i jest ok
natomiast jako ze karmimy sie tylko piersia na wporwadzanie jabluszka czekamy jeszcze z miesiac, dwa- herbatek ani wody tez nie pijemy i wszystko jest bardzo ladnie

czy wasze dzieci sie przewracaja z pleckow na brzuszek i z brzuszka na plecki??
ee na pchanie nozek do buzi to jeszcze za wczesnie lene;-)

co do tego pchania nóżek do buzi to moja mala juz od tygodnia jest na tym etapie i strasznie jej się to podoba a jak ma skarpetki na nogach to chwilke bo zaraz zdjete jest to super widok bo siedzi np w goteliku i zadarte obydwie nogi do góry smieję sie ze cwiczy jak to u ginekologa nogi zadzierać

Lene wiec jak najbardziej jest to na czasie chyba stym ze Milenka jakby nie byl urodziła sie 27 marca

Do góry