reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietnióweczki 2008

Hej kobietki ale duzos ie tu namieszało jak nie zagladalm do was az strach pomysleć o tym ale już nie ponawiam tematu

Milenka jak narazie rożnie zdrowiutka jedynie mamy alergie pokarmową i musze uważąć na wszystko ostatnio bardzo sobie odpu ściłam diete eliminacyjną i wszystko wyszlo na małą wysypka niestej ziemi ale cóż zrobic teraz juz bedę uwaząć dodatkowo juz wprowadziłam obiadki warzywne jest super mala wreszcie robi normalne kupy i niema już biegunek a dzie[Bń u nas wyglada tak
6.00 cycuś
9.00 cycuś
12.00 obiadek warzywny np marcheweczka lub jakaś zupka warzywna tak około 1/3 szklanki może nawet troszke mniej po tym obiadku daje jej jabłuszko z łyzeczką ryzowej kaszki
15.00 cycus
18.00 cycuś
około19.00 łyżeczka surowego jabluszka kapanie spanie 20-20.30
w nocy budzi sie około0.00-1.00 cycuś, 3.00 cycus i 6.00
a pomiędzy karmieniami przed spaniem herbatka bo tak się kurcze nauczyła ze nie zaśnie jak jej nie dam herbatki tylko bedzie marudzić

reklama
Lady dzięki za sugestie!!!:-):-):-)
Oczywiście napisałam plan w skrócie więc butla a potem za jakiś czas deserek lub obiadek choć przy wprowadzaniu podobno jest polecane papu a potem pierś żeby zneutralizować jakby coś się działo. . .
Wstyd sie przyznac ale budzę ją jak idę sama spać dla własnej wygody. Jak ją nie budzę to sama się budzi koło 12-1 a mnie już cycki bolą po ponad 6 godzinach przerwy a do tego ja jestem wtedy nie przytomna... Jak będzie butla to mam nadzieję że zje ładnie "przez sen".

Witam się w piękny poranek...
Dziś my mamy napięty grafik, neurologa o 16 a jutro gości więc trzeba opanować domek i coś do jedzonka przygotować. Będzie się działo bo przychodzą znajomi z pięcioletnią córeczką, koleżanka w ósmym miesiącu ciąży i kolega z małym psiakiem do tego Marycha i to wszystko w moim małym mieszkanku... Będzie cyrk

Dzień dobry kwietióweczki!!:-)
Aguś, odnośnie Twojego planu dnia to ja mam takie zdanie, ze- miedzy 11 a 15 tylko herbatka, to chyba nie bardzo, bo to moze być za mało dla Mary, no i ta przerwa, którą chcesz wprowadzić 12- godzin:szok::szok::szok:, to dla takiego maluszka zdecydowanie za duzo bez zadnego amu i piciu!!!
Ja rdziłabym Ci również nie budzić jej o tej 22 na karmienie. Spróbuj moze wcześniejsze karmienie trochę opóźnić, wtedy Marysia bedzie trochę bardziej wymęczone i głodna i myślę, że pospi też dłużej, a tak pewnie nie jest zachwycona, ze ją budzisz do karmienia. Moze pozwól jej samej zdecydować i będzie jadła wtedy, kiedy jest głodna.
Odnosnie tych planów to ja tu już kiedyś pisałam i powiem szczerze , ze nie bardzo mi sięto podoba, bo każde dziecko jest inne i moim zdaniem nie powinno się niczego narzucać takiemu maleństwu( no poza oczywiscie rzeczami tak oczywistymi jak pora kąpania, przewijania itp) i z czasem każde dziecko ustawi sobie swój własny plan dnia najlepszy dla niego:sorry2:.
Ja starałam się wyczuć swoją córkę i na dzień dzisiejszy nasz plan wyglada tak, jak napisałam to kilka stron wcześniej.

o matko to my z Anita w tyle z jedzonkiem...hihihi
u nas to tak wygląda:
6-7.00 Nutramigen(butla)- wszystkie ok 180ml
11-12 Butla
spacerek dłuższy
16-17 Butla
spacerek krótszy
20 kąpiel
butla -nutramigen z 3-4 łyżeczkami kleiku
czasem jeszcze ok 3 w nocy się budzi na butlę...a czasem daje się oszukać herbatką
pozdrawiam Kwietnióweczki!!!!!

Dzień dobry kwietióweczki!!:-)
Aguś, odnośnie Twojego planu dnia to ja mam takie zdanie, ze- miedzy 11 a 15 tylko herbatka, to chyba nie bardzo, bo to moze być za mało dla Mary, no i ta przerwa, którą chcesz wprowadzić 12- godzin:szok::szok::szok:, to dla takiego maluszka zdecydowanie za duzo bez zadnego amu i piciu!!!
Ja rdziłabym Ci również nie budzić jej o tej 22 na karmienie. Spróbuj moze wcześniejsze karmienie trochę opóźnić, wtedy Marysia bedzie trochę bardziej wymęczone i głodna i myślę, że pospi też dłużej, a tak pewnie nie jest zachwycona, ze ją budzisz do karmienia. Moze pozwól jej samej zdecydować i będzie jadła wtedy, kiedy jest głodna.
Odnosnie tych planów to ja tu już kiedyś pisałam i powiem szczerze , ze nie bardzo mi sięto podoba, bo każde dziecko jest inne i moim zdaniem nie powinno się niczego narzucać takiemu maleństwu( no poza oczywiscie rzeczami tak oczywistymi jak pora kąpania, przewijania itp) i z czasem każde dziecko ustawi sobie swój własny plan dnia najlepszy dla niego:sorry2:.
Ja starałam się wyczuć swoją córkę i na dzień dzisiejszy nasz plan wyglada tak, jak napisałam to kilka stron wcześniej.

Witam kobitki
Lene zgadzam się z tobą że 12 godzin bez papu to troszkę za długo :szok:Próbuję sobie taką przerwę wyobrazić u mnie i to by raczej nie przeszło :no:Może inne dzieci nie są tak żarte :-) jak mój. U mnie dłużej niż 5 godzin to nie ma mowy go przetrzymać - potem zaczyna piszczeć jakby go ktoś obdzierał ze skóry i krzyczy ammmm ammmm ammmm więc chyba wszystko jasne o co mu chodzi :-) Jak próbowałam troszkę przeciągnąć zająć go w tym czasie zabawą , wygłupami itd. to wytrzymał raz do 6 godzin ale potem pił tak zachłannie że aż się dławił - więc to nie ma sensu. Ja nie potrafię mu odmawiać jedzonka on jest taki szczęśliwy jak widzi papu:-)

Czytałyście to ? szok Po dziecko do Indii - - - Onet.pl Dziecko

oczywiście w tak zwanym międzyczasie miedzy butlami z nutramigenem jest piciu-w różnych ilościach...zazwyczaj to herbatka jest.

a czy wasze pociechy też już pchają nóżki do buzi :D

Lene ja pisałam o 12 godzinnej przerwie ale w karmieniu piersią a nie wogóle w nocy. ;-);-);-) Zawsze Mary je koło 22,3 i 8 rano. Więc najdłuższa przerwa jest 5h.
Ja w tym planie chciałam połączyć karminie piersią (co 12 godzin) + butle + nowości i jest to plan na paździenrnik jak wrócę do pracy. Chciałabym karmić ją piersią ale nie bawić się w pracy w laktatory i te sprawy...
Jeśli chodzi o przerwę spacerową 11-15 to jej chyba starcza herbatka bo często nawet herbatki nie chce pić :baffled:.
A z tym wybudzaniem o 22 to nie jest tak źle bo ona nigdy nie płacze tylko takim błędnym wzrokiem patrzy na mnie i ładnie je 10-15 min po czym zasypia i odkładam ją do łóżeczka;-);-);-) U nas w nocy to wogóle żadnych płaczów wielkich nie ma nawet jak się obudzi. Czasami mąż mnie się pyta czy ona wogóle w nocy sie budziła bo nic nie słyszał:-D:-D:-D

I jeszcze jedna sprawa Moja teściowa która chyba bedzie Marychą się zajmować ma tendencję do tuczenia wszystkich wkoło. Juz drugi kot wygląda jak Ryś i ledwo sie rusza...
Boję się że jak nie ustale jakiegoś tam planu to niedługo będę miała małą kuleczkę w domku i problemy z nadwagą które są tak częste teraz:-:)-:)-(

Tak, czytałam ten artykuł- masakra i tyle, w jakim kierunku to wszystko zmierza....
Moja panna krzyczy nieeeeeeeeeee, nieeeeeeeeeeeee-i maaaaaaamaaaaaaaaaa,ale mmmmmmmaaaaaaaaaaaammmmmmmmaaaaaaaaaa tylko, jak jest jej bardzo źle. Nie pcha jeszcze nóżek do buzi, ale za to raczki czasem obie naraz , slini się przy tym i wkłada je tak głeboko, ze czasem wywołuje odruch wymiotny.
Kurdę, piszecie tu o herbatkach i w ogóle, a moja córka ma 3 miesiące i tydzień i od urodzenie ani razu nie piła nic poza moim mlekiem- próbowałam oczywiscie, ale ona nie chce i tyle, z butelki wypija tylko moje mleko, jak muszę gdzieś pojechać i zostawiam ją z tatusiem. Sama nie wiem czy to dobrze czy źle, ale nie chcę jej na siłę dawać.
A ter
az z innej beczki- dziewczyny, pomocy- ja żarta się zrobiłam i - o zgrozo- tyjęęęęęęę!!!:baffled::baffled::baffled::baffled::baffled:apetyt dostałam wręcz wilczy i nie wiem co robić. W ciąży przytyłam 25 kilo, zrzuciłam 17 a 8 zostało i chyba od kilku dni nawet przybyło......:-(

reklama
ja juz sie witalam co prawda ale jeszcze raz:) 06.04 urodzilam moje pierwsze malenstwo, wlasciwe to nie wiem czemu tu wczesniej nie zajrzalam jak was troche podczytuje to jednak fajnei tak obserwowac jak sie inne dzieci maja w tym samym wieku :tak:

a co do waszych planow to my sie karmimy tylko piersia i mala Despi je nie o stalych porach ale tak na oko jak jest glodna, ale nie jest to czescieja jak 2, 2,5-3 godziny, czasem ja biore od tak nawet jak sie nie domaga, bo ona byla wczesniaczkiem i dodatkowo dzieci karmione tylko piersia przybieraja na wadze wolniej, natomiast drogie mamy..
-spacerek 6-7
-7:30 kapiel
-jedzonko z kolysanka
-spanie
-6:30 przewaznie pobudka na jedzenie
wiec tak od godziny mniej wiecej 8-8.30 do 6:30 nie je, czasem tylko sie przebudzi kolo 3, ale zadko -konsultowalam to z pediatra i pediatra stwierdzila tylko tyle ze mamy ogromne szczescie, ale ona sie rozwija proawidlowo a nawet ponad program wiec nie rdzi wybudzac wcale i tak funkcjonujemy juz dluzszy czas i jest ok
natomiast jako ze karmimy sie tylko piersia na wporwadzanie jabluszka czekamy jeszcze z miesiac, dwa- herbatek ani wody tez nie pijemy i wszystko jest bardzo ladnie

czy wasze dzieci sie przewracaja z pleckow na brzuszek i z brzuszka na plecki??
ee na pchanie nozek do buzi to jeszcze za wczesnie lene;-)

Do góry