Charlotte21
Fanka BB :)
Hej Ja akurat jestem z majowych mam 2023, ale wczoraj w 12+6 miałam prenatalne i wyszło, że termin na 29-30 kwietnia, więc z ciekawości zajrzałam. U mnie też NT wyszła wysoka, bo na początku 2,6mm a potem wpisał najwyższą wartość jaką udało mu się zmierzyć i to było 2,9 mm, ale przy moim wieku (32 lata) i papa z krwi to ryzyko wyjdzie akurat bardzo wysokie. Reszta wszystko ok, kość nosowa jest, piękny profil, kości udowe prawidłowe, serduszko 161 uderzeń, ale tylko NT podwyższone. Norma nimy do 3,1 mm. Z córką też miałam podwyższonep rzy innych dobrych paramentrach i jest zdrową 2,5 latką Jak robiłaś nifty to masz 99% pewności, że dziecko zdrowe, z tego co czytałam to jedynie inwazyjna aminiopunkcja daje 100 pewności W 20 tc zawsze robią i badają serduszko i dobrze, ze badania 2 trymestru są zalecane kobietom Głowa do góry!Kochane. Wczoraj miałam paappa i USG. Wydaje się że wszystko jest ok. Wszystkie parametry wg lekarza w normie. Trochę zaniepokoila mnie przezierność karkowa bo mimo , że w normie to wysoko 2.6 mm a na wielkość małego max 2.8. Lekarz tego nie komentował, dopiero na moje pytanie powiedział, że jest ok choć w górnej granicy i im niżej tym lepiej ale to nie musi nic znaczyć. Wcześniej mierzył i było cały czas 1.6 mm ale powiedział, że zapisać musi te największą jaka zanotował. Myślicie, że skoro w nifty badającym dna dziecka wyszło bardzo niskie ryzyko różnych trisomi , dupkikacji i delecji (badano ponad 90 łącznie) 1 na kilka miliardów to nie ma się co przejmować? Szczerze się zestresowalam. Mam w 20 tc dla pewności zrobić echo serca maluszka by wykluczyć ewentualne problemy. Kość nosowa jest więc to dobry znak i ogólnie mały na USG wyglądał cudnie