reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

Mi babka w aptece mówiła, że to wszystko to niby to samo, ale inny producent. I dlatego kupiłam vita min plus mama. Ale lekarz Mi polecił " Mama DHA i femiblon " bo mają najlepszy skład.

Już zgłupiałam ale wolę słuchać lekarza.😅
w pierwszej ciąży brałam femibion, ale to było dawno 😉

reklama
to chyba przeczekam pierwszy trymestr na osobnych tabletkach. W złożonych widzę trochę mało metfoliny i właśnie są mieszane z kwasem foliowym.
Tak, często metylowany kwas foliowy albo nie występuje w gotowcach albo jest mieszany ze zwykłym (bo jest tanszy)
Te gotowce mają naprawdę dobry marketing ale niekoniecznie składy, no i pamiętajcie że lekarze mają kasę za polecanie supli wiec ... 🤷🏽‍♀️

Mało który producent dostosował swoje składy do najnowych zalecen Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego które mówią "Uważa się, że preparaty żelaza przed 16 tygodniem ciąży powinny stosować wyłącznie kobiety ze stwierdzoną niedokrwistością wynikającą z niedoboru żelaza."

Pracowałam z lekarzami.. nigdy żaden lekarz nie miał żadnego zysku z polecania jakiegoś produktu. Ale pacjenci twierdzą inaczej ;).

A prental uno poleciło mi 3 różnych ginekologów i endokrynolog. Dodatkowo przyjaciółka w ciąży też to bierze, więc i ja to wybrałam. Ale wiadomo, każdy ma swoje przesłanki i trzeba dobierać pod siebie i swoje wyniki :).

Ostatnia edycja:
Ja biorę tak jak Ty wszystko osobno, dlatego że większość gotowców ma w składzie żelazo które nie jest rekomendowane w 1 trymestrze (o ile nie ma niedoborów)
Biorę to samo co Ty tylko dorzucam jeszcze choline i B12 (co 2-3 dzien)
Na Pan Tabletka jest zestawienie tych gotowców zgodnie z nowymi zaleceniami i chyba pueria uno nie zawiera żelaza i ma dobre opinie
a jaka bierzesz dawkę choliny? Jakiej firmy?

Pracowałam z lekarzami.. nigdy żaden lekarz nie miał żadnego zysku z polecania jakiegoś produktu. Ale pacjenci twierdzą inaczej ;).
Ja mam niską ferrytynę i biorę co kilka dni żelazo dodatkowo, bo rok temu bez tego żelaza na początku ciąży prawie zeszłam z tego świata.
A prental uno poleciło mi 3 różnych ginekologów i endokrynolog. Dodatkowo przyjaciółka w ciąży też to bierze, więc i ja to wybrałam. Ale wiadomo, każdy ma swoje przesłanki i trzeba dobierać pod siebie i swoje wyniki :).
trochę się nie zgodzę.
Jestem farmaceuta, kiedy pracowałam w aptece przedstawiciele przychodzili i mówili jakich leków więcej zamówić, bo dr Xy będzie to wypisywał i kierował do Was. Po czym mijał na przykład miesiąc i przychodzi przedstawiciel i pytał ile ten pan dr wypisał recept na to a ile na tamto… i tak się kręcił interes każdej ze stron 💁‍♀️

Ja mam niską ferrytynę i biorę co kilka dni żelazo dodatkowo, bo rok temu bez tego żelaza na początku ciąży prawie zeszłam z tego świata.
Prenatal uno akurat nie ma żelaza i ma dobry skład.
Co do żelaza to nie jest rekomendowane jeśli ktoś nie ma znacznych niedoborów czyli zupełnie nie Twój przypadek
a jaka bierzesz dawkę choliny? Jakiej firmy?
Ja biorę 350 mg z firmy Solgar ale dobra choline podobno ma też prenacaps

Prenatal uno akurat nie ma żelaza i ma dobry skład.
Co do żelaza to nie jest rekomendowane jeśli ktoś nie ma znacznych niedoborów czyli zupełnie nie Twój przypadek

Ja biorę 350 mg z firmy Solgar ale dobra choline podobno ma też prenacaps
właśnie solgar ciagle mi wyskakuje jak szukam wiec go wezmę. Metfolin i omega 3 tez mam z tej firmy, jakoś mnie przekonuje. Dzięki 😉

reklama
@Tymczasowa28 @sara.woj dużo siły Wam życzę💓, trzymajcie się na tyle ile się da

Dziewczyny myślę o Was 😘 i nie mogę przeboleć 🥲 bardzo mi przykro...
Byłam dziś na wizycie i jest jedno serduszko, śladu po drugim jaju nawet nie ma. Termin porodu na 18.04. Badania do zróbienia na następna wizytę, aż 6.10. A prenatalne wyznaczyli mi na 5.10

Do góry