reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2022

U mnie tak samo. Lekarka mówiła, że pappa robimy wtedy, gdy coś niepokoi w usg. czytalam o wielu kobietach, które robiły ten test i wychodziło bardzo duże prawdopodobieństwo chorób genetycznych, długi czas potem żyły w stresie… a okazywało się później, ze jest zdrowe dziecko. Ja nie chcę sobie takiego stresu fundować. Spokojnie zrobię usg prenatalne i będę słuchać wskazań lekarza😁 Ale każda decyduje sama i rozumiem, jak ktoś chce zrobić wszystkie możliwe badania.

Z tego co wiem Pappa jest również ważnym badaniem ze względu na określenie funkcji łożyska, jego wad itp. To też istotny powód, pomijając kwestie wad genetycznych :) Warto sobie o tym poczytać, może to mieć wpływ na decyzję. Chciałam to jeszcze od siebie dopisać, jeśli któraś z Was się waha i szuka za i przeciw :)

reklama
Ja pierwsza ciąża zdrowy syn
Druga bliźniacza i strata w 12 tyg
Trzecia biochemiczna.. Wiedziałam o niej bo zbadałam betę a jak zaczęłam plamić to w szpitalu jeszcze była widoczna..

Jesteś pod kontrolą endokrynologa? Ja tak bo też mam niedoczynność tarczycy ale wynik mam teraz super 😁 ale morfologia jakaś niepokojącą wyszła
Nie jestem jeszcze właśnie pod opieką endokrynologa bo dopiero parę dni temu zrobiłam wszystkie badania które kazał ginekolog i dzisiaj będę z nim konsultować co dalej robić i pewnie będę musiała poszukać endo. Przed ciaza miałam tarczycę Ok bo też badałam.

Z tego co wiem Pappa jest również ważnym badaniem ze względu na określenie funkcji łożyska, jego wad itp. To też istotny powód, pomijając kwestie wad genetycznych :) Warto sobie o tym poczytać, może to mieć wpływ na decyzję. Chciałam to jeszcze od siebie dopisać, jeśli któraś z Was się waha i szuka za i przeciw :)
Mi też powiedziano przy umawianiu wizyty, że bez badań z krwi zdajemy się tylko na oko lekarza, które nie jest nieomylne i wtedy czułość samego USG spada do 70%, a jeśli lekarz ma od razu do porównania wynik Pappa to wie na co bardziej zwrócić uwagę i bardziej się doszukuje tego żeby potwierdzic czy coś jest nie tak, czy wszystko ok.

U mnie tak samo. Lekarka mówiła, że pappa robimy wtedy, gdy coś niepokoi w usg. czytalam o wielu kobietach, które robiły ten test i wychodziło bardzo duże prawdopodobieństwo chorób genetycznych, długi czas potem żyły w stresie… a okazywało się później, ze jest zdrowe dziecko. Ja nie chcę sobie takiego stresu fundować. Spokojnie zrobię usg prenatalne i będę słuchać wskazań lekarza😁 Ale każda decyduje sama i rozumiem, jak ktoś chce zrobić wszystkie możliwe badania.
Ja robię na chwile obecna tylko usg u swojego lekarza, jak będą tam jakieś dziwne rzeczy, które wzbudza niepokój to na drugi dzien zrobie pappe.

Mi też powiedziano przy umawianiu wizyty, że bez badań z krwi zdajemy się tylko na oko lekarza, które nie jest nieomylne i wtedy czułość samego USG spada do 70%, a jeśli lekarz ma od razu do porównania wynik Pappa to wie na co bardziej zwrócić uwagę i bardziej się doszukuje tego żeby potwierdzic czy coś jest nie tak, czy wszystko ok.
Czyli w sumie z tego też wynika że lepiej zrobić badanie z krwi wcześniej żeby na usg mieć już wynik i wtedy lekarz ma lepszy pogląd 🤔

reklama
Do góry