reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Powiem Ci, że ja miałam podobna sytuacje, ponieważ jedyny wolny termin w enel med miałam w terminie wg OM 13+6, a na wizycie okazało się że jestem już 14+4 i dr powiedział, że to już zbyt późna ciąża na ocenę najważniejszych parametrów. Na szczęście byłam też wcześniej w 13+1 prywatnie na prenatalnym (choć wtedy myślałam, że jestem w 12+4)😛 i na szczęście wszystko udało się ładnie zmierzyć.
Gdyby Twój termin faktycznie pokrywał się z OM to by było ok, ale nigdy nic nie wiadomo. Może spróbuj przepisać się na wcześniejszy termin? No a jak się nie uda to życzę Ci żeby jednak wszystko było ok i udało się wszystko pięknie zmierzyć 😊
Właśnie nie mają, trochę w tym mojej winy, bo do dzisiaj się zastanawiałam czy robić czy nie, w końcu się zdecydowałam i tylko taki dostałam termin :)
Dzięki za dobre słowo :) też mam nadzieję, że jednak będzie ok.

reklama
Ja dzisiaj robiłam badania krew,mocz żeby mieć już na sobotnią wizytę i tak moje pH to 8
Czyli niby na chłopaka tak ? 😁 I chiński kalendarz niby też chłopaka pokazuje
Ciekawe co na usg zobaczę 😋
A to jak wysoko pH moczu to chłopak? :D ja przy zeszłym badaniu tez pH 8, osttanio aż 9... ale myśle ze jakis błąd w badaniu próbki... ale w poprzedniej ciąży tez miałam pH bliskie 8 zawsze i była córka ;p
Chociaż w tej czuje, ze będzie syn :D

Witaj ja mam termin na 21 kwietnia u mnie zdiagnozowano cukrzycę ciążową (krzywa cukrowa wykazała podwyższony wynik na czczo i po 2 godz) od ponad 2 tygodni mierze cukry 4 razy na dobę wyniki są w według mnie w normach. Jutro mam wizytę u diabetologa i wszystko się okaże.
Robiłam też badanie na hemoglobinę glikowaną i wynik mam 5,3% gdzie normy są 4-6. Co do diety to jem normalnie ograniczam tylko cukier (nie słodzę) i nie jem ogromnych porcji bo wtedy to cukry miałam po160. Więc jadam częściej i małe porcje. Czasami pozwalam sobie okazjonalnie np. na pół pączka + ciasteczko maślane (wynik na glukometrze 110) więc źle nie jest. Najgorsze że trzeba pamiętać i po godzinie się kłuć 😪
Ja oficjalnie zdiagnozowanej nie mam, ale tez już zamówiłam glukometr i chce mierzyć rano, bo to ten mi wyszedł wysoki. Ja na razie dietę trzymam w miarę ścisła, wyeliminowalam białe pieczywo, kupuje tylko chleb o niskim ig, nie jem ziemniaków, frytek, białego ryżu. Całkiem wyeliminowalam słodycze i ogólnie cukier. Pewnie jak przyjdzie glukometr i będą te cukry w porządku to sobie pozwole od czasu do czasu na małe grzeszki, ale myśle ze takie zdrowsze odżywianie tylko na dobre mi wyjdzie. :)

Moja historia wygląda dokładnie jak Twoja i jeszcze mamy dokładnie ten sam dzien ciazy i porodu! Tak samo wyniki krzywej na granicy. Ograniczam cukry, ale nie wiem co jesc, bo mam wstręt do wszystkiego.
Ooo bratnia dusza <3
Tez mam problem z tym co jeść... tzn z obiadami, bo do tej pory gotowałam typowa kuchnie polska, czyli ziemniaczki, fryteczki, kluski śląskie, schabowe, mielone, ewentualne jakieś dania z białym ryżem, a teraz tych rzeczy jeść nie powinnam... a nie umiem gotować potraw np z kaszami, nie jem tez ryb ani twarogów. Za warzywami tez nie przepadam, zawsze nadrabialam zupami krem, a teraz ani zupy krem z marchewki, ani z buraków, bo to tez produkty o wysokim ig... i tak szukam ciagle przepisów i kombinuje.

reklama
Do góry