reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Do dziewczyn sikajacych duzo.czy wy tez tak macie ze jak wstajecie to normalnie takie mega cisnienie i parcie na pecherz i idziecie siku a tam zamaist spodziewanej fontany to taki maly strumyk?ja juz sie powaznie zastanawiam czy nie mam infekcji,ale nie piecze nic.kupilam sobie zurawine suszona ale jest taka slodka ze nie zjem tego.
Przyszlam po pracy i juz mi sie zrobilo i nie dobrze i brzuch mnie boli i cycli bola od stanika leze i jeszcze pecherz co godzine przypomina o sobie...
Aa i jeszcze maz zrobil nozki z kuraka i tak smierdza w calym domu i tak nie apetycznie wygladaly(bo on zrobil;))nie jadlam,wolalabym twrozek,bez makreli;)
Wiesz co ja bardzoooo duzo pije, wiec sikam jeszcze więcej , ciśnienie mam. Jak wypadł mi dysk, to wtedy nie mialam ciśnienia, bo z bólu musiałam trzymać sie pralki i wanny siedząc 😉.

reklama
To jeśli bardzo źle się czujesz, to idź na L4. Takie samopoczucie może trwać miesiącami niestety. A masz przepracowane min 30 dni? Żebyś miała płatne l4.
Kochana a jeśli ja wzięłam L4 od internisty z powodu złego samopoczucia bez kodu B, i to był 28 dzień pracy i zwolnienie na dwa dni a potem od razu po tych dwóch dniach od ginekologa już z powodu mdłości w ciąży mam zwolnienie do końca miesiąca to oznacza , że przez ten cały okres nie będę miała zapłacone? Czy tylko za dwa dni nie będę miała zapłacone 28 i 29 dnia pracy? 😱😰

Mu już po wizycie małolat całe 3 cm, nadgonil 2 dni według poprzedniego USG [emoji3590][emoji3590] machał łapkami i nóżkami jak szalony [emoji7][emoji7][emoji7] dostałam skierowanie na prenatalne mam się umówić między 29.09 a 02.10 razem z pappa wyjdzie 400 zł [emoji33] takie to małe a już tyle kasy nas kosztowało [emoji1745][emoji1745]

Mu już po wizycie małolat całe 3 cm, nadgonil 2 dni według poprzedniego USG [emoji3590][emoji3590] machał łapkami i nóżkami jak szalony [emoji7][emoji7][emoji7] dostałam skierowanie na prenatalne mam się umówić między 29.09 a 02.10 razem z pappa wyjdzie 400 zł [emoji33] takie to małe a już tyle kasy nas kosztowało [emoji1745][emoji1745]
Świetne wieści... Nareszcie jakieś dobre. 😊Oby więcej. Dzisiaj i jutro

Serio? Ja mam A rh-
Serio 😊 przy pierwszym dziecku może nic nie być, przy każdym kolejnym jeśli zmiesza się krew Twoja i dziecka powstaje konflikt serologiczny. Oczywiście, gdy tato dziecka jest "dodatni". Teraz podobno lekarze nie sprawdzają tatusiow. Też mam A RH-
Kochana a jeśli ja wzięłam L4 od internisty z powodu złego samopoczucia bez kodu B, i to był 28 dzień pracy i zwolnienie na dwa dni a potem od razu po tych dwóch dniach od ginekologa już z powodu mdłości w ciąży mam zwolnienie do końca miesiąca to oznacza , że przez ten cały okres nie będę miała zapłacone? Czy tylko za dwa dni nie będę miała zapłacone 28 i 29 dnia pracy? 😱😰
A masz ciągłość pracy? Tzn czy między tą pracą a poprzednią minęło mniej niż 30 dni?

A rozumiem juz teraz rozumiem.
Ja przyznam szczerze dziewczyny, że po kwietniowej stracie USG robię co tydzień.
ja rozumiem, że się martwisz, sama też w kwietniu straciłam ciążę, a później w czerwcu przeszłam jeszcze biochemiczną, ale już niejeden lekarz mi powiedział, że nie powinno się robić tak często usg i tak samo nie powinno się stale używać detektora tętna...ostatnio to wręcz mnie ochrzanił lekarz, że co tydzień przychodzę na usg (miałam zalecone po skurczach kontrolę po tygodniu, więc to nie było moje "widzimisię")

Gratulacje! 🎉🎉🎉❤️

Ja chyba zemdleje do wizyty za tydzień? Serio nie wiem jak to wytrzymam. Boję się tam iść. Tak mnie kusi żeby zrobić wyniki bety, ale też się boję. Po tych wiadomościach to normlanie nie mogę o tym przestać myśleć! Czy wy też po takich wieściach bierzecie wszystko do siebie? Ehhh mam wrażenie, że świruję.. 🙄🙄🙄

Serio 😊 przy pierwszym dziecku może nic nie być, przy każdym kolejnym jeśli zmiesza się krew Twoja i dziecka powstaje konflikt serologiczny. Oczywiście, gdy tato dziecka jest "dodatni". Teraz podobno lekarze nie sprawdzają tatusiow. Też mam A RH-

A masz ciągłość pracy? Tzn czy między tą pracą a poprzednią minęło mniej niż 30 dni?
Nie, bo byłam dwa miesiące bez pracy 😱 i myślałam że po prostu za te dwa dni na początku L4 mi nie zapłacą a potem od 30 dni już normalnie będę miała zwolnienie płatne...

reklama
Przepraszam, obiecuje, że nadrobię te kilka stron..

Wiem już wszystko na 100%.
Nie ma czegoś takiego jak "trzeba przepracować co najmniej 1 dzień". Jest to niczym nie potwierdzona bzdura.
Od razu możesz przejść na zaległy i bieżący urlop a pracodawca nie może się nie zgodzić (art 163p3kp-zasada bezpośredniości). EDIT: możesz wnioskować o np tylko kilka dni i pracodawca nie ma możliwości odmowy.

Od razu możesz też przejść na L4, jeśli Twój stan zdrowia tego wymaga.

Ktoś coś pisał o nabieraniu prawa do zasiłków...zasiłek należy się od pierwszego dnia L4 po rodzicielskim a podstawę stanowi ta sama kwota co przy ostatnim ciążowym L4. Art 43 Ustawy o świadczeniach pienieznych[...]
No to prawie to samo co powiedziałam, bo urlop to też jak praca, a z tym L4 tak czytałam i tak powiedziała mi i księgowa męża i moja ciocia pracująca jako kadrowa od ponad 20lat...widoczniej bylo tak kiedyś, ale może coś się e tej kwestii zmieniło teraz

Do góry