reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Cześć Dziewczyny :)
Również jestem kwietniową mamą :) Mam na imię Kasia i spodziewam się Tomka :) Jeden synek już jest w domu - 5 letni. Znalazłam Was przypadkiem, w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż mój pięcioletni synek to starszny przytualk i dziś przypadkiem chcąć usiąść mi na kolanach wylądował pupą na boku brzucha. Nie było to mocne uderzenie, jednak teraz mam obawy czy nie zaszkodził maluszkowi. Co o tym sądzicie?

reklama
Cześć Dziewczyny :)
Również jestem kwietniową mamą :) Mam na imię Kasia i spodziewam się Tomka :) Jeden synek już jest w domu - 5 letni. Znalazłam Was przypadkiem, w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż mój pięcioletni synek to starszny przytualk i dziś przypadkiem chcąć usiąść mi na kolanach wylądował pupą na boku brzucha. Nie było to mocne uderzenie, jednak teraz mam obawy czy nie zaszkodził maluszkowi. Co o tym sądzicie?
Hej ! :) A boli Cię brzuch po tym "uderzeniu" ? :) Jeżeli czujesz się dobrze to myślę, że nie ma się czym martwić :)

Hej ! :) A boli Cię brzuch po tym "uderzeniu" ? :) Jeżeli czujesz się dobrze to myślę, że nie ma się czym martwić :)
Boli to za dużo powiedziane. Czuję go bardziej właśnie z tej stony (ale też nie wiem na ile działa tu psychika ;) ) Mały rusza się ok, nie widzę różnicy. Naczytałam się w sieci, że koniecznie na IP trzeba jechać i sprawdzić ale jakoś nie mam przekonania. Kobiety od wieków rodzą dzieci, pracują na wsi w ciązy, noszą młodsze pociechy na rękach bedąc w ciąży i jakoś wszystko jest ok, nie chce panikować ale też nie chce lekceważyć.

Boli to za dużo powiedziane. Czuję go bardziej właśnie z tej stony (ale też nie wiem na ile działa tu psychika ;) ) Mały rusza się ok, nie widzę różnicy. Naczytałam się w sieci, że koniecznie na IP trzeba jechać i sprawdzić ale jakoś nie mam przekonania. Kobiety od wieków rodzą dzieci, pracują na wsi w ciązy, noszą młodsze pociechy na rękach bedąc w ciąży i jakoś wszystko jest ok, nie chce panikować ale też nie chce lekceważyć.
Jeśli czujesz ze cos moze byc nie tak to dla własnego spokoju jedz na IP. Ja mam dwulatka w domu i tez mu się zdarzy "wpasc" na brzuch, albo kopnąć :/

@Kasia_i_Tomek witamy 🤗
Najprawdopodobniej nic się nie stało. Ale dla spokoju ducha również udałabym się do lekarza. Nie jesteśmy w stanie tu określić jak mocne faktycznie było uderzenie więc trudno tu oceniać.

Hej dziewczyny. Piszę bo jestem trochę w szoku. Jestem w 20-21 tygodniu i leżę sobie ładnie i czuję że się rozkopuje mój współlokator raz pod pępkiem z dwa cm pod a za chwilę z dwa trzy cm nad pępkiem aż w szoku jestem że widać to bo mam dość spora otyłość. Cudowne uczucie ,choć to trzecia ciąża to przez tą pandemie czuję się jakby to była pierwsza ciąża 🙈🙈

Ja bym pojechała do lekarza w momencie jeżeli ból by się nasilał. Poobserwuj się dzisiaj i wtedy zdecyduj. W Internecie tak naprawdę przy każdej dolegliwości jest napisane, żeby jej nie lekceważyć. Mnie np. kilka dni temu przez 3/4 dnia bolał brzuch (przypominało to skurcze i być może to były te słynne skurcze braxtona hicksa, ponieważ właśnie skończyłam 22 tc). Następnego dnia nie czułam już żadnych dolegliwości, a też przeczytałam między innymi np. o odklejającym się łożysku 🤔 . Gdyby to był ból nie do zniesienia to na pewno sama bym się zdecydowała na pójście do lekarza, ale to był bardziej ból, który mi po prostu przeszkadzał/był uciążliwy, a nie taki przeszywający jak np. ból zęba :D

Dziś trzeci dzień jak mnie przeziębienie rozłożyło że katar i trochę kaszel , tak że dobrze iż moja 11latka poszła mi po małe zakupy na obiad. W poniedziałek mam wizytę u ginekologa połówkowa i nie wiem jak to będzie z tym katarem bo mój nos wygląda jak.... Dobrze trochę że są te maski 🙈

Jeśli czujesz ze cos moze byc nie tak to dla własnego spokoju jedz na IP. Ja mam dwulatka w domu i tez mu się zdarzy "wpasc" na brzuch, albo kopnąć :/
O właśnie... I teraz jakbym miała jechać z każdym uderzeniem na IP to w zasadzie pewnie raz w tygodniu bym tam lądowała. Zdrowy rozsądek mówi mi ze wszystko ok, ale ja mam tendencje do wyolbrzymiania wszystkiego (a już zwłaszcza w ciąży) stąd zaczełam myśleć czy na pewno wszystko ok. Umowilam się na wtorek do ginekologa zeby ewentualnie sprawdzic czy ok. Na ip nie pojadę, bo nie widzę potrzeby siedzenia tam przez kilka godzin w oczekiwaniu na USG - tym bardziej że mały się rusza.

reklama
Ja bym pojechała do lekarza w momencie jeżeli ból by się nasilał. Poobserwuj się dzisiaj i wtedy zdecyduj. W Internecie tak naprawdę przy każdej dolegliwości jest napisane, żeby jej nie lekceważyć. Mnie np. kilka dni temu przez 3/4 dnia bolał brzuch (przypominało to skurcze i być może to były te słynne skurcze braxtona hicksa, ponieważ właśnie skończyłam 22 tc). Następnego dnia nie czułam już żadnych dolegliwości, a też przeczytałam między innymi np. o odklejającym się łożysku 🤔 . Gdyby to był ból nie do zniesienia to na pewno sama bym się zdecydowała na pójście do lekarza, ale to był bardziej ból, który mi po prostu przeszkadzał/był uciążliwy, a nie taki przeszywający jak np. ból zęba :D
Internet czasami jest zgubny... Będę obserwować i ewentualnie działać gdyby coś się pogorszyło.

A poza tym chciałabym Wam wszystkim podziękować za tak szybki i liczny odzew :) To bardzo miłe z Waszej strony :)

Do góry