reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

A ja właśnie zjadłam kasze jaglana z mlekiem i orzechami i dżemem, małemu zrobiłam pancakes z maslanki , byliśmy w sklepie pierwsze co przy wejściu były buraki, więc dzis robię koktajl, ma któraś fajny sposób na koktajl z buraków? Czytałam żeby dodać jabłko cytrynę lub pomarańcza i trochę miodu, trochę przeraża mnie ten smak, no ale muszę nadrobić to żelazo 🤷🏼‍♀️
z burakami nie pomogę :(
zachwalany jest zakwas buraczany, że ładnie podnosi żelazo, a przede wszystkim ferrytyne
Ale juz gotowane buraki - mniam

reklama
O to fajnie, bo ja 96 i już musiałam robić na samym początku ciąży krzywą, którą oczywiście będę musiała jeszcze raz robić według "normalnego" harmonogramu też...
I jak Ci wtedy wyszła ta krzywa? Nawet specjalnie wtedy pytalam lekarza czy ten wynik jest ok a on powiedział że tak i ze w 20 którymś tyg zrobimy krzywa zgodnie z harmonogramem. No i przestałam się tym martwić ale zdaje sobie sprawę że pewnie inny lekarz by mi mógł zlecić dalsze badania cy powtórzenie czy coś. Lekarze są różni - bardziej i mniej wyluzowani :D

To wszystko liczy maszyna, myślę że gdyby było coś nie tak to lekarz by zwrócił uwag, że odstaje od normy, że warto wykonać dodatkowe badania. Ja też mam rozbieżności na podgladach niektórych narządów ale lekarz mówi że wszystko jest prawidłowo więc w to wierzę.
Tak, tak - bardziej chodziło mi o to, że nawet przy takich różnicach wszystko może być ok :) Młoda urodziła się zdrowa 2 dni po terminie :) Ja zakładam, że jak on ten kursorek przestawi o minimetr to już masz różnicę o dzień lub kilka, a raczej nie robią tego z dokładnością chirurgiczną ;)

Jeny dziewczyny.. Dorosłe baby tyle stron przepisalyscie o tych durnych wątkach/forach. Ktoś chciał prywatną grupę to sobie założył. Nie rozumiem cały czas w czym problem..
Zamiast skupić sie typowo na ciąży to widzę tu jakies inne tematy i szczerze odechciewa się tutaj juz być.
Takie sa moje odczucia.
Serio jak przepychanki w gimbazie :p Jakby jakas nowa mamusia znalazła to forum i chciała dołączyć to by nie wiedziała wtf. Ja uważam że każda z nas jest wolnym człowiekiem, internet jest ogromny i nikt nie ma prawa nikomu zabraniać być w jakimś wątku czy coś. Dla mnie koniec tematu.

Ze do sierpnia np. Żelazo było rekomendowane a teraz po kontroli krwi ewentualnie a nie ze powinno być w składzie. Różnica jest chyba tez w wit d. Ze teraz do 2000 jednostek a wcześniej mniej. Mnie to dziwi bo teraz dużo witamin ma w składzie żelazo a teraz takie zmiany i co do sierpnia było ok a teraz inaczej. Mysle ze to trzeba na spokojnie brać
Zgadza się. Jakos od lipca juz nie rekomendują żelaza. Nawet pan tabletka zrobił aktualizacje w swoim artykule o witaminach ciążowych a większość witaminek które bierzemy ma tego żelaza duzo np ja biorę prenatal i tez ma żelazo. No ale skoro do lipca to było zalecane to od lipca juz nie zakazane? Trzeba to olać chyba.

A ja właśnie zjadłam kasze jaglana z mlekiem i orzechami i dżemem, małemu zrobiłam pancakes z maslanki , byliśmy w sklepie pierwsze co przy wejściu były buraki, więc dzis robię koktajl, ma któraś fajny sposób na koktajl z buraków? Czytałam żeby dodać jabłko cytrynę lub pomarańcza i trochę miodu, trochę przeraża mnie ten smak, no ale muszę nadrobić to żelazo 🤷🏼‍♀️
Moja teściowa w tym roku nasadziła marchewek i buraków, że teraz mają tyle tego, że tak powiem nie do przejedzenia, więc poszła w ruch sokowirówka i robią co tydzień sok wyciskany z buraka i marchewek. W smaku nawet spoko , ale mi buraki jednak najbardziej smakują ugotowane (np. w formie carpaccio z buraka z rucolą i serem feta) albo tradycyjne "zasmażane" do obiadu :D

reklama

Jakoś nie pociągają mnie te buraki w koktajlu 🥴🥴🥴
Chociaż jakby faktycznie dodać jabłko, cytrynę, pomarańcze i miód to może coś by z tego dobrego wyszło.
Jeśli zrobisz to napiszę czy dobre 😊

Do góry