reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Powiem wam, ze ja jestem glupia z tego liczenia tygodni. Jedna aplikacja pokazuje mi 17 tydzien, druga 18... mam 17+3 i moja gin tez liczy tydzien jako skonczony czyli, ze teraz 17🤷🏽‍♀️
Ja to w pierwszej ciąży liczyłam miesiącami😱😱 a który to tydzień wiedziałam z wizyt - poważnie, w tej ciąży zainsyalowałam sobie apke więc posz£am z duchem czasu☺ ale liczę też pełne tygodnie dziś mam 17+2 i liczę że to 17 tydzień.

reklama
Cześć dziewczyny :) życzę udanych wizyt dziś. Chciałam Was zapytać czy możecie polecić jakieś fajne książki o pielęgnacji dzieci. Tzn chodzi mi o tym jak obsługiwać noworodka i później tez jak rośnie. Tzn. Co z takim dzieckiem robić jak kłaść co można ile i jak karmić i kiedy wprowadzać dietę. Wiem ze można tego wszystkiego dowiedzieć się od koleżanek i np. Rodziny ale ja chciałabym tez poczytać. Kurczę tak mnie wczoraj naszło ze ja nie mam pojęcia jak kłaść nawet takie dziecko. Tzn. Czytałam gdzieś w int. Ze od razu można tez na brzuszek itp. Ale wolałabym taka uporządkowana wiedzę. Korzystałyście dziewczyny z takich rzeczy ?
Ja w pierwszej ciazy czytalam bardzo duzo roznych rzeczy w internecie... i powiem ci, ze wszystko bylo kant🍑.... przez pierwsze 2 dni ponpowrocie dziecko mi sie darlo dzien i noc. Juz myslalam, ze oszaleje. Te nowe trendy to jakies bzdury... potem przyszla moja mama, pokazala mi jak to sie kiedys robilo i od tego momentu dziecko spalo o jadlo:) w poludnie nawet 4-5h. Az sie na poczatku balismy, ze cos nje tak, ze tyle spi😂 ostatnio czytalam kolejne super nowosci dot. noworodkow... czyli, ze coraz czesciej noworodkow sie nie kapie😳 zeby dziecko bylo jak najdluzej w mazi poporodowej. Ze niby pierwsza kapiel dopiero tydzien-dwa po porodzie. A potem tez kapiel max raz w tygodniu. Ja wiem, ze nawet my kapiac sie zmuwamy z siebie warstwe(ze tak powiem)izolacyjna odnotoczeni. Ale kurde to sa wzgledy higieniczne. Zaraz wrocimy do czasow, gdzie cala rodzina kapala sie raz w tygodniu w wannie w jednej wodzie🤦🏽‍♀️Ja moje dziecko kapalam i kapie codziennie inprzez pierwsze 2,5 roku bylo kompletnie zrodwe. Nie mial nawet kataru. Potem poszedl do przedszkola to zaczelo soe chorowanie.

Hejka. My dziś wchodzimy w 17tydzień :) ale ten czas leci.. Wybrałam się na badania i utknełam w kolejce, czekam już ponad pół godziny :( a jeszcze dziś zakupy trzeba ogarnąć i zagonić męża do sprzątania w domu😅

Cześć Wam 😊 jeśli chodzi o tygodnie to lekarze faktycznie liczą według tych skończonych, ale jak ktoś mnie pyta to mówię,że jestem w tym który właśnie leci (jakoś tak lepiej się z tym czuję 😁), w apce też pokazuje - jesteś w 16 TC (15+2).. ja zaraz wyciągam mojego męża na zakupy (dopóki nie utknął w remontach), bo zamierzam dziś upiec mała porcyjke domowych pierników 😁 chyba mogę to uznać za zachciankę ciążową 🤔😂

@Lola13 mój gin zapisuje no 14t5d/15t. A jeśli chodzi o mycie to teraz w szpitalu nie myją, ale jak wracasz do domu to przychodzi położna do 2 dni i ona robi pierwsza kąpiel. My myliśmy młoda co 2-3 dni i teraz ja myjemy co 2 dni. Wiem, że w Anglii jest trend nie mycia nawet 2 tyg do miesiąca po porodzie 🤢

@Martxx1 patrzaj 🤤

Załączniki

• 20201107_110318.jpg
    20201107_110318.jpg
    881,7 KB · Wyświetleń: 50
My właśnie też ogarniamy pranie i porządki a popołudniu chcemy poleniuchować bo męża coś łapie... Mam plan dziś napisać do szkoły rodzenia w sprawie zapisu oraz poprzeglądać jakieś podstawowe rzeczy dla małej żeby zobaczyć jak to wygląda cenowo wszystko- taki syndrom wicia gniazda. Dziś aplikacja wysłała powiadomienie : połowa za tobą! ☺️

@Lola13 mój gin zapisuje no 14t5d/15t. A jeśli chodzi o mycie to teraz w szpitalu nie myją, ale jak wracasz do domu to przychodzi położna do 2 dni i ona robi pierwsza kąpiel. My myliśmy młoda co 2-3 dni i teraz ja myjemy co 2 dni. Wiem, że w Anglii jest trend nie mycia nawet 2 tyg do miesiąca po porodzie 🤢

@Martxx1 patrzaj 🤤
Kurcze rodziłam 19 miesięcy temu i tyle się zmieniło. Mojego brzdąca myli w szpitalu a położna przyszła chyba po tygodniu i przy dziecku nic nie robiła.

@Martxx1 patrzaj 🤤
Z tą położna to kwas straszny obecnie bo jak się ma środowiskowa z NFZ to ze względu na wirusa nie chcą przychodzić tylko jak coś pilnego się z dzieckiem dzieje a tak to można zadzwonić się poradzić. Lipa straszna moim zdaniem :/

Ja w pierwszej ciazy czytalam bardzo duzo roznych rzeczy w internecie... i powiem ci, ze wszystko bylo kant🍑.... przez pierwsze 2 dni ponpowrocie dziecko mi sie darlo dzien i noc. Juz myslalam, ze oszaleje. Te nowe trendy to jakies bzdury... potem przyszla moja mama, pokazala mi jak to sie kiedys robilo i od tego momentu dziecko spalo o jadlo:) w poludnie nawet 4-5h. Az sie na poczatku balismy, ze cos nje tak, ze tyle spi😂 ostatnio czytalam kolejne super nowosci dot. noworodkow... czyli, ze coraz czesciej noworodkow sie nie kapie😳 zeby dziecko bylo jak najdluzej w mazi poporodowej. Ze niby pierwsza kapiel dopiero tydzien-dwa po porodzie. A potem tez kapiel max raz w tygodniu. Ja wiem, ze nawet my kapiac sie zmuwamy z siebie warstwe(ze tak powiem)izolacyjna odnotoczeni. Ale kurde to sa wzgledy higieniczne. Zaraz wrocimy do czasow, gdzie cala rodzina kapala sie raz w tygodniu w wannie w jednej wodzie🤦🏽‍♀️Ja moje dziecko kapalam i kapie codziennie inprzez pierwsze 2,5 roku bylo kompletnie zrodwe. Nie mial nawet kataru. Potem poszedl do przedszkola to zaczelo soe chorowanie.
właśnie tak myślałam ze taka wiedza sprawdzona w sensie „stara” jest najlepsza. Mam tylko na myśli ze wolałabym Ew. Choć trochę poczytać żeby choć minimalnie odczytywać co to dzieciątko chce a co powinno odemnie dostać 😁

reklama
Cześć Wam 😊 jeśli chodzi o tygodnie to lekarze faktycznie liczą według tych skończonych, ale jak ktoś mnie pyta to mówię,że jestem w tym który właśnie leci (jakoś tak lepiej się z tym czuję 😁), w apce też pokazuje - jesteś w 16 TC (15+2).. ja zaraz wyciągam mojego męża na zakupy (dopóki nie utknął w remontach), bo zamierzam dziś upiec mała porcyjke domowych pierników 😁 chyba mogę to uznać za zachciankę ciążową 🤔😂
dokładnie ja tak samo liczę i mi raźniej ze jestem już do przodu 😁

Do góry