reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌹 Kwietniowe kreski🐣🌹, pełne nadziei migają, dwie kreski radość nam długą zapowiadają.

Nie, żadnych takich, "po prostu" endomenda. To tak naprawdę pierwszy raz, że dzieje się COŚ, progesteron miałam robiony w pierwszej fazie cyklu kilka razy i grało.
Chyba warto by było sprawdzić proga też w 2giej fazie cyklu, najlepiej 7, 8 dpo, progesteron w pierwszej fazie nie wiele mówi, zazwyczaj jest niski i poniżej 1 ng . W fazie lutealnej jego poziom ma realną siłę sprawczą w kwestii zagnieżdżania. Jeśli niski, poniżej 10 suplementacja z zewnątrz jest wskazana.

reklama
Krzywa insulinowa i glukozowa ok. BMI w normie, ale w dolnej granicy. Lekarz odradził kariotypy/kury ze względu na brak ciąży, uważa że to bardziej jak zdarzy się poronienie.

Jedynie endokrynolog jeszcze podpowiedział żeby zrobić test DNA.

Ooo dzięki, poczytam o histeroskopii diagnostycznej :)
Brak implantacji może wynikać z kilku problemów (przy założeniu że jest owulacja, dobre nasienie i starania w odpowiednim momencie), na przykład:
- wada w macicy lub nieprawidłowości w jej obrębie (polipy, dwurożna macica, przegrody, dwie macice) —> do sprawdzenia przez histeroskopie
- zapalenie endometrium —> do sprawdzenia przez biopsję
- słaba jakość komórek jajowych —> do sprawdzenia przy ivf jedynie
-problemy immunologiczne (np NK cells) —> jest szereg badań i leków które zlecają immunolodzy
-choroby genetyczne które uniemożliwiają prawidłowy rozwój zarodka i ciało odrzuca go przy próbie implantacji lub zaraz po —> do sprawdzenia kariotypy, kiry, hlca
- endometrioza lub adenomioza —-> do sprawdzenia na histeroskopi, USG specjalistyczne lub rezonans

Ja polecam zrobić jednak te kariotypy - też nie mamy na koncie strat, ale robiliśmy je żeby mieć pewność że to nie jakaś utajona choroba genetyczna jest głównym powodem niepłodności.

Moja głowa w tym cyklu płata mi figla, jakoś tak wierzę, że mogło się udać...więc jak znowu się nie udało będzie to upadek z wysokości🥴 dzisiaj pobraliśmy wymazy na badania genetyczne hlac i kir, jutro wyślę na poczcie.

Jak będę wybierała się w przyszłym cyklu na badania potrzebne do histeroskopii to chyba też sobie machnę to AMH solidaryzując się z Waszą akcją rabatową, w sumie to już rok temu badane ostatnio miałam.

Brak implantacji może wynikać z kilku problemów (przy założeniu że jest owulacja, dobre nasienie i starania w odpowiednim momencie), na przykład:
- wada w macicy lub nieprawidłowości w jej obrębie (polipy, dwurożna macica, przegrody, dwie macice) —> do sprawdzenia przez histeroskopie
- zapalenie endometrium —> do sprawdzenia przez biopsję
- słaba jakość komórek jajowych —> do sprawdzenia przy ivf jedynie
-problemy immunologiczne (np NK cells) —> jest szereg badań i leków które zlecają immunolodzy
-choroby genetyczne które uniemożliwiają prawidłowy rozwój zarodka i ciało odrzuca go przy próbie implantacji lub zaraz po —> do sprawdzenia kariotypy, kiry, hlca
- endometrioza lub adenomioza —-> do sprawdzenia na histeroskopi, USG specjalistyczne lub rezonans

Ja polecam zrobić jednak te kariotypy - też nie mamy na koncie strat, ale robiliśmy je żeby mieć pewność że to nie jakaś utajona choroba genetyczna jest głównym powodem niepłodności.
Ja mam macice dwurożną i jeśli chodzi o implantację do tej pory nie było problemów. Raczej immunologia 😬 ale na pewno macica dwurożna z dużą przegrodą to już problem spory.
U mnie lekarze twierdzą, że moja macica nie wpływa na poronienia, ale podejmę próbę histerio z korektą.

Ja mam macice dwurożną i jeśli chodzi o implantację do tej pory nie było problemów. Raczej immunologia 😬 ale na pewno macica dwurożna z dużą przegrodą to już problem spory.
U mnie lekarze twierdzą, że moja macica nie wpływa na poronienia, ale podejmę próbę histerio z korektą.
Każdy przypadek jest inny :) to co u góry wypisałam to tylko przykłady i muszą być rozpatrywane dla konkretnej pary :) u Ciebie macica dwurożna może nie być głównym powodem niepowodzeń a u kogoś innego już może być. Diabeł tkwi w szczegółach. :(

Udało Ci się zapisać na tą histero już gdzieś indziej?

Każdy przypadek jest inny :) to co u góry wypisałam to tylko przykłady i muszą być rozpatrywane dla konkretnej pary :) u Ciebie macica dwurożna może nie być głównym powodem niepowodzeń a u kogoś innego już może być. Diabeł tkwi w szczegółach. :(

Udało Ci się zapisać na tą histero już gdzieś indziej?
Nie, teraz mam dużo problemów z pracą, będę musiała ja prawdopodobnie zmienić, więc nawet nie mam już siły sobie dodawać 😩

w sobote powinnam dostac okres to troche by pozno startowalo jak planowo mialam owulke .. wczesniejsza lekarka kazala mi brac zastrzyki z heparyna od samych staran .. moze to jest blad ? Bo powinnam brac od dwoch kresek? Zawsze zachodzilam od strzala tylko potem byl problem.. chore to wszystko.. przy takiej becie nie wykrylyby mi testy raczej nic
Jeden z moich biochemów miał będę 6 i złapana pinkiem 🤷 Możliwe, że trafiłaś na ciążę biochemiczną

reklama
Do góry