reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌹 Kwietniowe kreski🐣🌹, pełne nadziei migają, dwie kreski radość nam długą zapowiadają.

Jeśli chodzi o diagnostykę endometriozy to odchodzi się od laparoskopii zwiadowczej, więc jeśli masz lekarza który chce zrobić laparo żeby tylko się rozejrzeć co masz w środku to uciekaj!

W celu zdiagnozowania polecane jest zrobienie rezonansu miednicy mniejszej z kontrastem (koszt około 1,8 tys) - z czego nie ma sensu robić go w pierwszej lepszej placówce tylko zrobić tam gdzie się znają na endometriozie - np Skanmex we Wrocławiu. Można też zrobić usg pod kątem endometriozy - ale tylko u specjalistów którzy się tym zajmują. Takie USG trwa z reguły około godziny, odbywa się po przygotowaniu jelita uprzednio i kosztuje z tego co widziałam około 700/800 zł.

Podejrzewasz u siebie endometriozę?

Szczerze to już tak chyba z desperacji internet przeglądałam z przyczynami „niepłodności”. Badania mam wszystkie ok, tylko tak akurat się zaczęłam zastanawiać co może wskazywać ewentualnie na endometriozę jeżeli jest „jedną z najczęstszych przyczyn”, a bardzo ciężka do rozpoznania. Mój lekarz też już praktycznie przestaje mieć pomysły, bo na co mnie wyśle to wychodzi ok. Jedynie w badaniach co mi wyszło jak do tej pory to wysoko homocysteina jak na starania, bo miałam 9.

reklama
Apsik!

Załączniki

• elephant-dumbo.gif
    elephant-dumbo.gif
    611,7 KB · Wyświetleń: 25
Szczerze to już tak chyba z desperacji internet przeglądałam z przyczynami „niepłodności”. Badania mam wszystkie ok, tylko tak akurat się zaczęłam zastanawiać co może wskazywać ewentualnie na endometriozę jeżeli jest „jedną z najczęstszych przyczyn”, a bardzo ciężka do rozpoznania. Mój lekarz też już praktycznie przestaje mieć pomysły, bo na co mnie wyśle to wychodzi ok. Jedynie w badaniach co mi wyszło jak do tej pory to wysoko homocysteina jak na starania, bo miałam 9.
Jeśli tylko masz zasoby to rzeczywiście warto sprawdzić :) sama mocno nad tym główkowałam, ale z uwagi na zbliżające się ivf to zrezygnowałam.

A przypomnisz proszę swoją historię starań i jaką diagnostykę macie zrobioną? Może coś podpowiemy :)

Jeśli tylko masz zasoby to rzeczywiście warto sprawdzić :) sama mocno nad tym główkowałam, ale z uwagi na zbliżające się ivf to zrezygnowałam.

A przypomnisz proszę swoją historię starań i jaką diagnostykę macie zrobioną? Może coś podpowiemy :)

Starania w marcu już minęły dwa lata. Diagnostyka badań wszystkie już które tu były dodane takie w poście na grupie, mąż również badania + rozszerzony seminogram. Monitoringi owulacji, za każdym razem była, pęknięty pęcherzyk, więc lekarz już stwierdził, że szkoda pieniędzy na to, bo już potwierdzona. Zrobione HSG w tamtym miesiącu i oba jajowody drożne.

Starania w marcu już minęły dwa lata. Diagnostyka badań wszystkie już które tu były dodane takie w poście na grupie, mąż również badania + rozszerzony seminogram. Monitoringi owulacji, za każdym razem była, pęknięty pęcherzyk, więc lekarz już stwierdził, że szkoda pieniędzy na to, bo już potwierdzona. Zrobione HSG w tamtym miesiącu i oba jajowody drożne.
Krzywe insulinowe i glukozowe też masz zrobione? BMI w normie? Robiliście kariotypy/kiry? Albo coś z immunologii?

Ja bym zrobiła koniecznie histeroskopie diagnostyczną z biopsją endometrium. Przewlekły stan zapalny skutecznie utrudnia próby zagnieżdżenia.

Krzywe insulinowe i glukozowe też masz zrobione? BMI w normie? Robiliście kariotypy/kiry? Albo coś z immunologii?

Ja bym zrobiła koniecznie histeroskopie diagnostyczną z biopsją endometrium. Przewlekły stan zapalny skutecznie utrudnia próby zagnieżdżenia.

Krzywa insulinowa i glukozowa ok. BMI w normie, ale w dolnej granicy. Lekarz odradził kariotypy/kury ze względu na brak ciąży, uważa że to bardziej jak zdarzy się poronienie.

Jedynie endokrynolog jeszcze podpowiedział żeby zrobić test DNA.

Ooo dzięki, poczytam o histeroskopii diagnostycznej :)

reklama
Do góry