Nelliel
Fanka BB :)
Jeśli chodzi o diagnostykę endometriozy to odchodzi się od laparoskopii zwiadowczej, więc jeśli masz lekarza który chce zrobić laparo żeby tylko się rozejrzeć co masz w środku to uciekaj!
W celu zdiagnozowania polecane jest zrobienie rezonansu miednicy mniejszej z kontrastem (koszt około 1,8 tys) - z czego nie ma sensu robić go w pierwszej lepszej placówce tylko zrobić tam gdzie się znają na endometriozie - np Skanmex we Wrocławiu. Można też zrobić usg pod kątem endometriozy - ale tylko u specjalistów którzy się tym zajmują. Takie USG trwa z reguły około godziny, odbywa się po przygotowaniu jelita uprzednio i kosztuje z tego co widziałam około 700/800 zł.
Podejrzewasz u siebie endometriozę?
Szczerze to już tak chyba z desperacji internet przeglądałam z przyczynami „niepłodności”. Badania mam wszystkie ok, tylko tak akurat się zaczęłam zastanawiać co może wskazywać ewentualnie na endometriozę jeżeli jest „jedną z najczęstszych przyczyn”, a bardzo ciężka do rozpoznania. Mój lekarz też już praktycznie przestaje mieć pomysły, bo na co mnie wyśle to wychodzi ok. Jedynie w badaniach co mi wyszło jak do tej pory to wysoko homocysteina jak na starania, bo miałam 9.