reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

SAŁATKA AZTECKA - jedna z moich ulubionych :-)

składniki:
kurczak (może być grillowany lub podsmażany, pokrojony w kostkę, z ulubionymi przyprawami)
sałata lodowa (porwać na kawałki)
rukola
awokado (w kostkę)
świeża cukinia (w kostkę)
czerwone winogrona (połówki bez pestek)
czerwona cebula (w prążki)
sos jogurtowy

sos: jogurt naturalny wymieszać z majonezem (w proporcji 4:1), dodać sok wyciśnięty z winogron (ok. 10-15 sztuk, może być z dodatkiem miąższu), sok z cytryny ( nie za dużo), trochę cukru (sos powinien być lekko słodki)

sos wymieszać z podanymi składnikami w proporcjach jak kto lubi :)
 
reklama
Afiliacja-ale super ta salatka! Mi sie przypomniala podobna troche-nazywa sie salatka Waldorfa:
Skladniki:
0.5 kubka selera naciowego pokrojonego w kosteczki
0.5 kubka orzechow wloskich
1 jablko
0.5 kubka winogron pokrojonych na pol (ewentualnie rodzynek)
3 lyzki majonezu/jogurtu
1 lyzka soku z cytryny
sol, pieprz
 
HERBATKA ZIMOWA

ulubiona herbatka
plasterek cytryny
pół plasterka pomarańczy
sok malinowy
2-3 goździki
cukier lub miód

Parzymy herbatkę, słodzimy cukrem lub miodem. Dodajemy wszystkie składniki i doprawiamy sokiem malinowym ilośc wg uznania

Przepyszna herbatka na zimne wieczory i nie tylko:)
Ja się własnie nią delektuję;)
 
Ja dzisiaj super prosty i super smaczny przepis na niecodzienne kotleciki:



1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
2 łyżki majonezu
3 dag żółtego sera
2
jajka
2 łyżki zielonej pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki Vegety
sól
pieprz



Wszystko zostawiamy na noc w lodówce ( ja nie zostawiam :)) i smazymy podajemy z ryżem i sałatką.
Pycha!!!!
 
To i ja dodam coś od siebie. Zrobiłam sałatkę z pekinki wczoraj , dziś nie ma już nawet odrobiny, to chyba dobry znak;-)

Sałatka z kapusty pekińskiej

1 kapusta pekińska
3 większe pomidory
1 mały słoiczek papryki konserwowej- ja kupuję drobno posiekaną
1 mały słoiczek pieczarek marynowanych- również kupuję drobno pokrojone
4 ogórki konserwowe
1 pęczek szczypiorku-ja daję pół pęczka
5 jajek
3 łyżki majonezu- ja dodaję Kielecki.
sól
pieprz

Liście kapusty obrywam ręcznie bez użycia noża, twardsze części kapusty wyrzucam, oberwane liście płuczę, pomidory kroję na półplasterki, dodaję do kapusty razem z odsączona drobno pokrojoną papryką, odsączonymi,posiekanymi pieczarkami, pokrojonymi ogórkami oraz posiekanym szczypiorkiem. Zostawiam na pół godz. zawsze na dnie pozostaje trochę wody z pomidorów i kapusty, odlewam 2/3 tej wody, jajka kroję na większe kawałki, dodaję do pozostałych składników, na koniec troszkę soli, pieprzu i oczywiście majonez i już można się objadać. SMACZNEGO:happy:
Aha, jeszcze jedno- z podanych przez mnie proporcji składników wychodzi niewielka ilość sałatki, więc jak spodziewam się gości, po prostu podwajam składniki:tak:


PYSZNE PLACUSZKI Z CUKINII



cukinie
jajka
cebula
mąka
sół i pieprz
olej do smażenia

Placuszki te robi się je identycznie jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków ścieramy na grubszych oczkach cukinię. Ze względu na to , że cukinia jest bardzo wodnista i odchodzi sporo wody zmienia się tylko ilość mąki, trzeba jej dosypać więcej niż do placków ziemniaczanych.Ja dosypuję na oko, aż do momentu, kiedy konstystencja będzie właściwa, czyli taka jak ciasta na placki ziemniaczane. Smażę je na oleju , po czym odkładam na tależ i przekladam papierowym ręcznikiem, żeby nie były zbyt tłuste.Nam te placuszki smakują lepiej niż ziemiaczane, dzieciom też je wolą, bo są delikatniejsze niż ziemniaczane.
 
Ostatnia edycja:
ZAPIEKANY PRZYSMAK Z CHLEBA:)

1/2 bochenka czerstwego białego chleba
kawałek kiełbasy (wg uznania)
kilka pieczarek
puszka pomidorów
pół szkl.kremówki
kulka mozzarelli
2 pomidory
2łyżki koncentratu pomidorowego
4łyżki oliwy
średnia cebula
2małe ostre papryczki
łyżeczka suszonych ziół (np.prowansalskie,bazylia,oregano) wg uznania
sól,cukier

*Chleb pokroić w dużą kostkę.Skropić 2 łyżkami oliwy i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec ok 12-15min
*W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Oczyścić pieczarki.Kiełbasę pokroić w kostkę.
*Na 2 łyżkach oliwy obsmażyć cebulę,papryczkę, pieczarki oraz zioła Dodać pokrojoną kiełbasę. Mieszając smażyć razem przez 3 minuty. Dołożyć koncentrat pomidorowy,wymieszać. Pomidory w puszce rozdrobnik i razem z zalewą wlej do składników na patelni. Gotuj około 5minut. Dolej śmietankę. Doprawić do smaku solą i cukrem.
* Przygotowaną potrawką zalać chleb w formie. Przykryć plastrami pomidorów i mozzarelli, posypać ziołami.
Zapiekać do chwili gdy ser się rozpuści.

SMACZNEGO:)
 
KARKÓWKA

kawałek karkówki (najlepiej taki żeby mógł się ładnie pokroić w plastry)
pieczarki
cebula
ketchup
przyprawa do karkówki
olej

Karkówkę pokroić w plastry i natrzeć przyprawą. Jeśli jest czas warto zostawić mięso w przyprawach na noc w lodówce.
Obsmażyć karkówkę na patelni i przekładać do blachy w której będzie pieczona. Polać ketchupem.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Przełożyć na karkówkę. Delikatnie oblać ketchupem również warzywa. Wstawić do piekarnika piec ok. godzinę w temp 180st.

Bardzo dobry pomysł na obiad dla gości w niedziele. :)
 
reklama
U mnie zawsze króluje zapiekanka na stole jak nie zjemy chleba. Żeby nie wyrzucać chleba robię zapiekankę. Myślę, że Wam posmakuje:)
 
Do góry