reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
dziewczyny mam fajny przepis na 2 pasty.
Pierwsza to pasta z kurczakiem z brokulami w sosie pomidorowym-uwielbiam to danie, cala moja rodzinka sie obzera :-)
Skladniki:
1 piers z kurczaka
1 puszka pomidorow lub 2 pokrojone w kostke pomidorki
makaron wstazki/malfadine
1 nieduzy brokul-tyle zeby uzyskac mniej wiecej kubek rozyczek
1-2 lyzka smietany
Gotujemy makaron malfadine (czyli tzw. wstazki). Na patelni podsmazamy kawalki kurczaka (najlepiej pokrojone w kostke lub cienkie paski), dodajemy do niego pokrojone pomidory lub gotowe pomidory z puszki (nie przecier tylko cale kawalki pomidorow), jak sie dobrze wymiesza to dodac troche smietany tylko ostroznie zeby sie nie zwazylo. Pod koniec wrzucam brokuly pokrojone w rozyczki (na jakies 5 minut zeby nie zrobily sie zbyt miekkie). Oczywiscie sol, pieprz do smaku. Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem, mozna posypac startym serem.

Druga pasta jest podobna ale z krewetkami-podsmazamy krewetki, dodajemy 1 mala cebulke w kosteczke, nastepnie pomidory i na koniec odrobinke smietanki. Ta pasta lepiej smakuje z makaronem penne (czyli rurki) ale moze to rzecz gustu.
 
Ostatnia edycja:
Co do tarty to robię dość często różne opcje, na cieście francuskim lub kruchym. Najbardziej podchodzi mi ten farsz z tarty z porów:
(wklejam z innego przepisu)

Farsz (proporcje na małą tartownicę, ok. 24 cm): 2 grube pory lub 4 małe (białe części + ew. mała część zielonej) pokroić w półplasterki. 50 g boczku posiekać, usmażyć na chrupko na patelni. Usunąć boczek z patelni, odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć chwilę pory (jeśli za mało się wytopi, dodać trochę oliwy). Lekko posolić, skręcić ogień na mały/średni, lekko podlać całość wodą (ok. 2 łyżek), dodać (niekoniecznie) ok. 1/4 łyżeczki mielonego kwiatu gałki muszkatołowej/1,5 całego suszonego kwiatka gałki muszkatołowej i sporo pieprzu. Dusić pory pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Przygotować sos: zetrzeć ok. 50 g sera żółtego, wymieszać z 1 jajem i ok. 150-200 ml śmietanki kremówki, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ponownie kwiatem gałki muszkatołowej, jeśli jej użyliśmy do porów. Pory wymieszać z podpieczonym boczkiem, wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem. Piec ok. 25 minut w 190 st., aż wierzch się zrumieni.

aha ciasto francuskie albo kruche wcześniej podpiec tj ok 10-12min
 
Dziewczyny a macie w swoim menu blaszaka lub tzw babkę ziemniaczaną? Uwielbiam to danie.
Kurcze, też piersze słysze o takim wynalazku. Ale jestem fanką pyr :) wiec na pewno kiedyś spróbuje. Teraz będę miec sporo czasu na kulinarne eksperymenty, a i ochota na jedzenie znowu wróciła.
Przy okazji, czy znacie jakiś inny przepis na schab? Rozmrażam właśnie dwa plastry schabu, ale zwykłe 'schabowe' mi się juz znudziło.
 
reklama
to ja się z wami podzielę przepisem na ciacho:
Kafeteria - Ciasto szybkie i proste
Jest bardzo proste i naprawdę można do niego wsadzić cokolwiek. Ja dziś podzieliłam mase na dwie części, jedną pomieszałam ze skórką i sokiem z cytryny a drugą z kakao :) najpierw wylałam jasną a potem ciemną warstwę. właśnie się piecze :)
Kiedyś z tego samego przepisu zrobiłam piernik :D dosypałam kakao i przyprawę do piernika i przełożyłam dżemem. był piernik jak się patrzy :D
mam nadzieję że będzie smakować
 
Do góry