reklama
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Afi ależ to smacznie wygląda!!! może w sobotę sie skusze
izka01
mamy czerwcowe 2007 Zadomowiona(y)
dziewczyny mam fajny przepis na 2 pasty.
Pierwsza to pasta z kurczakiem z brokulami w sosie pomidorowym-uwielbiam to danie, cala moja rodzinka sie obzera :-)
Skladniki:
1 piers z kurczaka
1 puszka pomidorow lub 2 pokrojone w kostke pomidorki
makaron wstazki/malfadine
1 nieduzy brokul-tyle zeby uzyskac mniej wiecej kubek rozyczek
1-2 lyzka smietany
Gotujemy makaron malfadine (czyli tzw. wstazki). Na patelni podsmazamy kawalki kurczaka (najlepiej pokrojone w kostke lub cienkie paski), dodajemy do niego pokrojone pomidory lub gotowe pomidory z puszki (nie przecier tylko cale kawalki pomidorow), jak sie dobrze wymiesza to dodac troche smietany tylko ostroznie zeby sie nie zwazylo. Pod koniec wrzucam brokuly pokrojone w rozyczki (na jakies 5 minut zeby nie zrobily sie zbyt miekkie). Oczywiscie sol, pieprz do smaku. Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem, mozna posypac startym serem.
Druga pasta jest podobna ale z krewetkami-podsmazamy krewetki, dodajemy 1 mala cebulke w kosteczke, nastepnie pomidory i na koniec odrobinke smietanki. Ta pasta lepiej smakuje z makaronem penne (czyli rurki) ale moze to rzecz gustu.
Pierwsza to pasta z kurczakiem z brokulami w sosie pomidorowym-uwielbiam to danie, cala moja rodzinka sie obzera :-)
Skladniki:
1 piers z kurczaka
1 puszka pomidorow lub 2 pokrojone w kostke pomidorki
makaron wstazki/malfadine
1 nieduzy brokul-tyle zeby uzyskac mniej wiecej kubek rozyczek
1-2 lyzka smietany
Gotujemy makaron malfadine (czyli tzw. wstazki). Na patelni podsmazamy kawalki kurczaka (najlepiej pokrojone w kostke lub cienkie paski), dodajemy do niego pokrojone pomidory lub gotowe pomidory z puszki (nie przecier tylko cale kawalki pomidorow), jak sie dobrze wymiesza to dodac troche smietany tylko ostroznie zeby sie nie zwazylo. Pod koniec wrzucam brokuly pokrojone w rozyczki (na jakies 5 minut zeby nie zrobily sie zbyt miekkie). Oczywiscie sol, pieprz do smaku. Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem, mozna posypac startym serem.
Druga pasta jest podobna ale z krewetkami-podsmazamy krewetki, dodajemy 1 mala cebulke w kosteczke, nastepnie pomidory i na koniec odrobinke smietanki. Ta pasta lepiej smakuje z makaronem penne (czyli rurki) ale moze to rzecz gustu.
Ostatnia edycja:
augustynka
Oczekująca Mamusia :)
- Dołączył(a)
- 9 Sierpień 2011
- Postów
- 354
smakowicie brzmi ta pasta z kurczakiem. Moze dzisiaj ja prrzygotuje! Dzieki!
izka01
mamy czerwcowe 2007 Zadomowiona(y)
g_agnes-a co to jest, mozesz dac przepis?
g_agnes
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 31 Sierpień 2011
- Postów
- 659
Babka ziemniaczana mojej babci
wklejam przepis, wzięłam z neta akurat ten żebyście miały zdjęcie. Ale sama robie na oko.
wklejam przepis, wzięłam z neta akurat ten żebyście miały zdjęcie. Ale sama robie na oko.
karolka84
mama kwietniowa '09
Co do tarty to robię dość często różne opcje, na cieście francuskim lub kruchym. Najbardziej podchodzi mi ten farsz z tarty z porów:
(wklejam z innego przepisu)
Farsz (proporcje na małą tartownicę, ok. 24 cm): 2 grube pory lub 4 małe (białe części + ew. mała część zielonej) pokroić w półplasterki. 50 g boczku posiekać, usmażyć na chrupko na patelni. Usunąć boczek z patelni, odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć chwilę pory (jeśli za mało się wytopi, dodać trochę oliwy). Lekko posolić, skręcić ogień na mały/średni, lekko podlać całość wodą (ok. 2 łyżek), dodać (niekoniecznie) ok. 1/4 łyżeczki mielonego kwiatu gałki muszkatołowej/1,5 całego suszonego kwiatka gałki muszkatołowej i sporo pieprzu. Dusić pory pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Przygotować sos: zetrzeć ok. 50 g sera żółtego, wymieszać z 1 jajem i ok. 150-200 ml śmietanki kremówki, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ponownie kwiatem gałki muszkatołowej, jeśli jej użyliśmy do porów. Pory wymieszać z podpieczonym boczkiem, wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem. Piec ok. 25 minut w 190 st., aż wierzch się zrumieni.
aha ciasto francuskie albo kruche wcześniej podpiec tj ok 10-12min
(wklejam z innego przepisu)
Farsz (proporcje na małą tartownicę, ok. 24 cm): 2 grube pory lub 4 małe (białe części + ew. mała część zielonej) pokroić w półplasterki. 50 g boczku posiekać, usmażyć na chrupko na patelni. Usunąć boczek z patelni, odłożyć na bok, a na wytopionym tłuszczu przesmażyć chwilę pory (jeśli za mało się wytopi, dodać trochę oliwy). Lekko posolić, skręcić ogień na mały/średni, lekko podlać całość wodą (ok. 2 łyżek), dodać (niekoniecznie) ok. 1/4 łyżeczki mielonego kwiatu gałki muszkatołowej/1,5 całego suszonego kwiatka gałki muszkatołowej i sporo pieprzu. Dusić pory pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż będą zupełnie miękkie (ok. 25 minut). Przygotować sos: zetrzeć ok. 50 g sera żółtego, wymieszać z 1 jajem i ok. 150-200 ml śmietanki kremówki, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i ponownie kwiatem gałki muszkatołowej, jeśli jej użyliśmy do porów. Pory wymieszać z podpieczonym boczkiem, wyłożyć na podpieczony spód, zalać sosem. Piec ok. 25 minut w 190 st., aż wierzch się zrumieni.
aha ciasto francuskie albo kruche wcześniej podpiec tj ok 10-12min
neferetete
Fanka BB :)
Kurcze, też piersze słysze o takim wynalazku. Ale jestem fanką pyr wiec na pewno kiedyś spróbuje. Teraz będę miec sporo czasu na kulinarne eksperymenty, a i ochota na jedzenie znowu wróciła.Dziewczyny a macie w swoim menu blaszaka lub tzw babkę ziemniaczaną? Uwielbiam to danie.
Przy okazji, czy znacie jakiś inny przepis na schab? Rozmrażam właśnie dwa plastry schabu, ale zwykłe 'schabowe' mi się juz znudziło.
reklama
to ja się z wami podzielę przepisem na ciacho:
Kafeteria - Ciasto szybkie i proste
Jest bardzo proste i naprawdę można do niego wsadzić cokolwiek. Ja dziś podzieliłam mase na dwie części, jedną pomieszałam ze skórką i sokiem z cytryny a drugą z kakao najpierw wylałam jasną a potem ciemną warstwę. właśnie się piecze
Kiedyś z tego samego przepisu zrobiłam piernik dosypałam kakao i przyprawę do piernika i przełożyłam dżemem. był piernik jak się patrzy
mam nadzieję że będzie smakować
Kafeteria - Ciasto szybkie i proste
Jest bardzo proste i naprawdę można do niego wsadzić cokolwiek. Ja dziś podzieliłam mase na dwie części, jedną pomieszałam ze skórką i sokiem z cytryny a drugą z kakao najpierw wylałam jasną a potem ciemną warstwę. właśnie się piecze
Kiedyś z tego samego przepisu zrobiłam piernik dosypałam kakao i przyprawę do piernika i przełożyłam dżemem. był piernik jak się patrzy
mam nadzieję że będzie smakować
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11 tys
- Wyświetleń
- 513 tys
- Odpowiedzi
- 154
- Wyświetleń
- 28 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 2 tys
- Odpowiedzi
- 1 tys
- Wyświetleń
- 81 tys
- Odpowiedzi
- 0
- Wyświetleń
- 9 tys
Podziel się: