reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
SERNIK NA BISZKOPCIE Z BRZOSKWINIAMI:)



  • BISZKOPT
  • 6 jaj
  • 1 szklankamąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA
  • 0,5 kg serka białego
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
Przepis na biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkim do pieczenia. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Biszkopt piec 20-25 minut w temperaturze 160 stopni C. Ostudzić i przekroić na pół.
Przepis na masę serową: Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, ostudzić. W tym czasie ubić śmietanę kremówkę, dodać ser i zmiksować na gładką masę. Do masy serowej dodać tężejącą żęlatynę i dobrze wymieszać. Na końcu dodać brzoskiwnie wymieszać;)


Wylac na biszkopt przykryc drugim i na to galaretka;)
 
CIASTO MARCHWIOWE
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy. Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon. Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut. Temperatura 180 st. C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Biszkopt z Jagodami i Śmietana:)

Biszkopt:
* 5 jaj
* szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat rumowy
*1 szkl. mąki

Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodac po jednym żółtku i na koniec mąkę przesianą z proszkiem.WStawic do piekarnika na 20 min piec w 160-180*


MASA:
Dobrze schłodzoną kremówkę 30% spienic lekko mikserem dodac wczesniej rozrobioną w szkl wody i ostudzona galaretke. Nastpenie dodac jagody i wymieszac. wylac na biszkopt i zalac galaretka:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Podam Wam przepis na świetną kawkę, którą ostatnio piłam :-)


Cafe Bacardi

Składniki na jedną porcję <szklanka 250 ml lub 310 ml>:

30ml rumu < najlepiej Bacardi>
1,5 łyżeczki brązowego cukru <lub 2 kostki>
1 filiżanka mocnej kawy <rozpuszczalnej>
i bita śmietana ;-)

Przygotowanie:
Do szklanki wsypać cukier, zalać go rumem i dolać gorącej kawy.
Całość udekorować bitą śmietaną
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Oj jakie fajne przepisy napewno wyprobuje nie jeden , Kochane zrobilam nalewke wisniowa i co moge z tymi wisienkami zrobic ? polecicie mi jakies fajne ciasto?? , jestem noga z pieczenia i dopiero zaczynam wglebiac sie w ten temat mam nadziej ze uda mi sie co zrobic :sorry: mam kilogram wisni , czekam na jakies fajne przepisy :-)pozdrawiam!
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry