Pieczone mięso z marchewką i sosem z czerwonego wina
Składniki:
- Jakiekolwiek mięso, zwarte bez konieczności wiązania sznurkiem do pieczenia.
- 2 kg marchewki
- czerwone wino, wybór dowolny co to marki czy typu
- tymianek, majeranek, pieprz biały, pierz ziołowy, sól
- 2 kostki rosołowe
- śmietanka 18 %
- masło, 2-3 łyżki
Przygotowanie
Mięso opłukujemy, wycieramy. Ważne! - Z mięsza odkroić 2 cienkie plastry po 0,5 cm. W miseczce przygotowujemy zioła, proporcje dowolne, co kto lubi więcej. Mieszamy. Gotową mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Odstawiamy na talerz, by się przegryzło.
Marchew obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Na patelni grzejemy oliwę i ostrożnie wrzucamy marchew w całości. Marchew sprawia, że oliwa mocno pryska. Odsmażoną marchew odstawiamy na brytfankę. Włączymy piekarnik na 200 stopni.
Gdy całą marchewkę odsmażymy, nie gaśmy płomienia pod patelnią. Odsmażamy mięso z każdej strony przez pół minuty, by smaki z ziół zamknęło się w mięsie. W czasie gdy mięso będzie się smażyć, te dwa plastry kroimy w kostkę.
Mięso z patelni już odsmażone, kładziemy na marchewce, szklanką wina polewamy mięso, brytfankę wkładamy do piekarnika.
Na patelnię wrzucamy pokrojone mięsko, podsmażamy do chrupkości. W kubku rozrabiamy dwie kostki rosołowe w gorącej wodzie.
W momencie gdy mięsko na patelni dojdzie, patelnię odstawiamy i powoli wlewamy wywar z kostek. Patelnia wraca na palnik. Dokładnie mieszamy wywar na patelni, by resztki marchewki i mięsa oderwało się od dna. Po kilku minutach wlewamy resztę czerwonego wina na patelnię. Mieszamy, redukujemy do średniego płomienia palnik, odstawiamy na 15 minut, by posmak alkoholu wyparował.
Po upływie czasu dodajemy śmietankę, masło, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez parę minut.
Brytfankę wyciągnijmy, polewamy mięso i marchew sosem. Na końcu mięso z wierzchu posypujemy szczyptą cukru.
Pieczemy mięso zależnie od wagi, 1kg -> 75-90 minut. Ostatnie 15 minut podkręcamy piekarnik na 220 stopni.
Podajemy z dowolnymi dodatkami ziemniakami/ryżem/kaszą gryczaną oraz ze świeżymi surówkami.
Smacznego!