reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Postanowilam dziś - sama robie tort na roczek młodego. Chcę mu dac go do jedzenia, a jakos nie wierze tym kupnym. No i mam problem, bo nie chce na bitej smietanie. Jedyny uczciwy krem jaki potrafie robic jest na surowych żółtkach - tez jakos mi sie nie widzi, zwlaszcza, ze nie wiem jaka bedzie temperatura...


Macie jakies sprawdzone i dobre przepisy na kremy tortowe?
 
ja mam tylko przepis na taką masę. Kiedys sobie zapisałam w ulu. bo mi koleżanka polecała. Ale sama nie robiłam ...

Masa:
duża butelka soku "Kubuś",
2 budynie śmietankowe (po40g każdy),
2 łyżki cukru.

3/4 soku zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać aż zgęstenieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

na typowe kremy tortowe niestety nie mam przepisu żadnego ...
 
Ja zawsze robię krem do tortu na bazie budyniu,który od podstaw sama gotuję .
1 l.mleka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1,5 szkl. cukru
sok z połówki cytryny
masło roślinne 500 g

Poł litra mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do pozostałego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dobrze wymieszać .
Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i jeszcze chwilę gotować .
Odstawić do ostygnięcia .
Ubić masło mikserem na puszystą piankę (ok 5 minut)
Następnie dodawać po łyżce budyń cały czas mieszając mikserem.
Na sam koniec miksowania dodać sok z połówki cytryny i jeszcze chwilkę miksować na wolniejszych obrotach by się cytryna połączyła z kremem .

gotowe
smacznego !!!!

ps.Do nasączania blatów tortowych używam wyłącznie zalewy z brzoskwiń z puszki ;-)
 
No chyba nic innego nie wymyslę oprocz kremu na budyniu. Szkoda, ze nie moge ani kawy ani alkoholu dać - zostaje smak cytrynowy. Chyba, ze sprobuje zmiksowane truskawki dac dla koloru - zważy sie?
 
Jak dasz na sam koniec jak cytrynę to nie powinno się zważyć ,ale muszą być na masę zmiksowane ,żeby te nitki z truskawek się nie ciągnęły .;-)
Do mas truskawkowych blaty najlepiej nasączać jest "lemoniadą " :-D:-D czyli
przegotowana woda,cytryna i cukier ;-);-);-)
 
Elcia do grilla albo Colesław, albo z kapusty pekińskiej (kapusta pekińska, pomidor, ogórek zielony i czerwone winogrona). Często podaję też taką z pomidorów z cebulką, albo czosnkiem :)

Co do marynaty - albo grilluję posypując tylko przyprawą grillową z kamisa, a jak mam więcej czasu to daje ocet balsamiczny, czerwona papryka słodka (sproszkowana), sos sojowy - kilka kropli, pieprz biały i odrobina przyprawy grillowej. Jak ktoś lubi można dodać gorczycę. I najlepiej na całą noc do lodówki :)
 
reklama
elcia12 ja marynate do karkówki robie z czosnku, świerzych ziół (rozmaryn, tymianek, oregano), majeranku, odrobiny kminku mielonego, pieprzu, soli i oliwy. Karkówke rozbijam na cienko i zalewam mieszaniną. Im dłużej postoi w lodówce, tym bedzie bardziej aromatyczna.
Do tego zazwyczaj podaje sałate: dowolna sałata, pomidor, ogórek, papryka, troche cebuli lub szczypiorku, koperek, pietruszka i pestki (słonecznik, dynia, soja). Dresing robie na bazie vinaigrette tylko nie dodaje octu a cytryne i do tego czosnek, cukier, sól i starty imbir. Troche z tym pracy ale jeśli ktoś lubi aromatyczną kuchnie to jest pycha:)
 
Do góry