reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Lena robiły go dwie mojej koleżanki z BB. :tak:Chwaliły sobie smak. :-D
Z tym, że jedna nie piekła ciasta z przepisu a normalny biszkopt.:tak:
A ja chyba zrobię podobny , tylko zamiast barwników do biszkoptu , dodam do kremu serowego galaretki kolorowe:tak:. Pewnie kolory wyjdą mało intensywne, ale co tam. ;-)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Lena robiły go dwie mojej koleżanki z BB. :tak:Chwaliły sobie smak. :-D
Z tym, że jedna nie piekła ciasta z przepisu a normalny biszkopt.:tak:
A ja chyba zrobię podobny , tylko zamiast barwników do biszkoptu , dodam do kremu serowego galaretki kolorowe:tak:. Pewnie kolory wyjdą mało intensywne, ale co tam. ;-)

oooo to mjusze zamówic barwniki i zrobie go:)a masz coś jeszcze??
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SALCESON.

2 paczki wafli(andruty)
1 kostka margaryny
1 szkl.mleka
1 szkl.cukru
3 łyżki kakao
1 galaretka
5 paczek herbatników
bakalie(orzechy,rodzynki)

4 wafle zwilżyć(w mokrych ściereczkach),4 wafle,i herbatniki pokruszyć,dodać bakalie,wymieszać.
Mleko,margarynę,cukier i kakao zagotować razem.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody,i wymieszać z polewą.
Wystudzoną polewę wlać,do mieszanki wafle,herbatniki i bakalie,i wymieszać.
Masę rozłożyć na 4 wafle,i zwinąć jak struclę.
Włożyć do schłodzenia do lodówki,pokroić jak roladę.

SMACZNEGO
:-)



 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Gołąbki

- 1 główka kapusty . Nacinam głąb w około , zalewam wodą całą i gotuję . Jak ruszam widelcem liście i zaczynają odchodzić , to ściągam powoli je na talerz , by wystygły. Gdy liście ostygną wycinam nożem ( nie całkiem, zrównując tak jakby powierzchnię ) nerw liścia ( ten gruby) , co by gołąbki lepiej się zwijały.
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego ( może być inne
yes2.gif
) Ja kupuje szynkę i mielę w maszynce sama.

- ok. 0,5 kg ryżu. Ryż gotuje tak : do garnka odmierzam 2 szklanki wody, na 1 szkl. ryżu. Ja paruje 3,5 szkl. ryżu w 6 szkl. wody.Dodaje soli i paruję na wolnym ogniu ,aż woda se wchłonie.

- 2 jajka

- pól małego koncentratu pomidorowego - dodaję do mięsa.

- Vegeta oraz suszona natka pietruszki i selera ( ususzyłam w zimę sporo i dodaje do wszystkiego)

Mieląc mięso mielę do niego również 1 cebulę. Potem do mięsa dodaje ostygnięty ryż, jajka, koncentrat pomidorowy , przyprawy, natki i mieszam.
I teraz wykładam farsz na liścia i zwijam , tak jak krokiety.
Gołąbki układam w pustym garnku dość ściśle i zalewam je wodą, w której gotowała się kapusta.
Po ok. 30 min. gotowania dodaje do wody koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową , vegetę i dalej wszystko parkocze się na małym ogniu , aż kapusta będzie miękka.
yes2.gif
biggrin.gif
 
Ostatnia edycja:
asiulka, akurat miałam na to ochotę, więc spróbuję z twojego przepisu :-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
CIASTO MARCHWIOWE
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy. Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon. Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut. Temperatura 180 st. C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Uwielbiam takie ciasta! Samo zdrowie ;) Marchewka i olej rzepakowy nota bene są świetne przed sezonem na opalanie bo mają dużo betakarotenu ;) Robię dzisiaj! O! :D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Obraz 055.jpgObraz 057.jpg
SZYBKA BABA Wielkanocna:)

30 dag mąki krupczatki
30 dag cukru
5 jaj
aromat cytrynowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 margaryna

Białka ubijamy na sztywno z cukrem:)Dodajemy po 1 żółtku, później zaś dodajemy makę wymieszana w z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy rozpuszczona i ostudzona margaryne oraz aromat ja na ilość tych składników daję cały aromat taki w mini tubie;)ale zawsze próbuje bo rożne aromaty i ich jakość:)Taka masę dzielę na 2 części.Do drugiej daję łyżkę kakao.
Taka babe wylewamy do formy najpierw biała masa później ciemna. Ja jeszcze patykiem do szaszłyków robie przez środke szlaczek:)ale to według już własnego uznania;)
images
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry