Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 807
Dziewczynki przesyłam Wam przepis na super BRZOSKWINIOWĄ FANTAZJĘ
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa brzoskwiniowa
0,75 l śmietany 30% ja akurat używam Łaciatej bądź Łowickiej
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody
1 słoik gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (około 400 ml)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe
Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka.
Piec około 20-25 minut w 160 *
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Mogą być z puszki ale trzeba dobrze odcedzić
Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 500 ml wody.
Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Masa brzoskwiniowa
0,75 l śmietany 30% ja akurat używam Łaciatej bądź Łowickiej
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody
1 słoik gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (około 400 ml)
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe
Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka.
Piec około 20-25 minut w 160 *
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Mogą być z puszki ale trzeba dobrze odcedzić
Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 500 ml wody.
Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny