reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Dziewczynki przesyłam Wam przepis na super BRZOSKWINIOWĄ FANTAZJĘ:)

Biszkopt:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka octu

Masa brzoskwiniowa

0,75 l śmietany 30% ja akurat używam Łaciatej bądź Łowickiej
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody

1 słoik gęstej konfitury brzoskwiniowej z kawałkami owoców (około 400 ml)

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)

2 galaretki brzoskwiniowe

Mąką przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę.
Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka.
Piec około 20-25 minut w 160 *
2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać.
Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła.
Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Mogą być z puszki ale trzeba dobrze odcedzić:)
Ułożyć je na masie brzoskwiniowej.
2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 500 ml wody.
Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny

reklama

SAŁATKA CHRZANOWA
images

kilka łyżeczek chrzanu jezeli ktos woli ostra to dac wiecej
kawałek twardego, żółtego sera ok 20 dag
puszka kukurydzy
6 jajek ugotowanych na twardo
łyżka majonezu
zielona pietruszka

Przyrządzenie:
- ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach
- jaja ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę
dodajemy puszkę kukurydzy tylko dobrze odsączyć

Wszystko razem mieszamy dodajemy majonez wedle uznania;)

Mozemy dodac drobno posiekana zielona pietruszkę , ale ja bardzo nie lubie;(

Sałatka Leny:)

-5 jajek ugotowanych
-słoik marynowanych pieczarek
-por (zielona końcówka)
-puszka groszku
-1 winne jabłko zetrzeć na grubych oczkach
-słoik selera
-1 ugotowana duza marchewka
-odrobina kwasku
Wszystkie składniki pokroic w kostke oprócz pora:)Por pokroić w talarki posolić i odstawić na 15 min. Dodać resztę składników, przyprawić pieprzem, kwaskiem i majonezem:)

Sałatka z kurczaka
składniki:
  • piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • kukurydza
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • majonez
  • sól,pieprz przyprawa Gyros
Przyrządzenie :
Piersi pokroić w kosteczkę za marynować na 20 minut w przyprawie Gyros.Usmażyć na złocisty kolor i odstawić do ostygnięcia dodać resztę składników przyprawić do smaku i gotowe :-) Smacznego

Sałatka z kurczaka
składniki:
  • piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • kukurydza
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • majonez
  • sól,pieprz przyprawa Gyros
Przyrządzenie :
Piersi pokroić w kosteczkę za marynować na 20 minut w przyprawie Gyros.Usmażyć na złocisty kolor i odstawić do ostygnięcia dodać resztę składników przyprawić do smaku i gotowe :-) Smacznego

a to znam ja u mnie się ją nazywa sałatka z gyrosem:)

Na obiad; kurczak w sosie szpinakowo -serowym z makaronem; 1filet podwujny z kurczaka,1 opak. mrozonego szpinaku(ja kupuje w lidlu , jest juz doprawiony i ze smietana)i serek topiony duzy kremowy lub naturalny(tez z lidla).Fileta kroimy w kostke , smazymy na oleju przyprawiamy sola , pieprzem, wegeta.Dodajemy szpinak mrozony przykrywamy, dusimy tak dlugo az szpinak sie rozmrozi, mieszajac.Nasrepnie dodajemy serek topiony, mieszamy az calosc sie polaczy i powstanie gesty sos.Podaje z ,makaronem najlepiej rurkami. Pycha,,

A na podwieczorek kulki serowe z kaszka manna. 0,5 kg. twarogu , rozdusic widelcem, dodac 10lyzek kaszki manny , 2 cale jajka i cukier. Wszystko miksujemy miksrem na jednolita mase, formujemy kulki, gotujemy we wrzatku. Gdy wyplyna na wierzch wylapujemy cedzawka, polewamy roztopionym maslem posypujemy cukrem. Pychotka..

PIERNICZKI:)
images

• 50dkg miodu ja daje taki z domowej pasieki
  • 30dkg cukru
  • 10dkg masła
  • 2 jajka
  • szcypta soli
  • 1kg mąki
  • 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kopiaste przyprawy do piernika lub do ciastezek korzennych
  • W garnku podgrzewasz miód z cukrem i masłem, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy (nie dopuszczając do zagotowania). Przestudzić. Rozmącić jajka ze szczyptą soli i dodać do masy miodowej. Następnie dodać przyprawę do piernika lub do ciasteczek korzennych, proszek do pieczenia, przesiana mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i powycinać i gotowe;).
Tzn jezcze upiec tak ok 15 min max w 190 * z termoobiegem ja zawsze wszystko piekę;)
Nie muszą lezakowac!

reklama
Do góry