Kobietki fajny i pyszny przepis...wymaga jednak ziół które nie koniecznie na co dzień są w naszych domach- ja zakupiłam specjalnie do tej potrawy bo jadłam schab u siostry i jest godny polecenia:-). Na szczescie przyprawy nie sa drogie i są ogólnie dostępne...
:-)
SCHAB W ZIOŁACH
1) Gotujemy wywar z:
- 2 litry wody
-2 liście laurowe
- 0,5 łyżki kolendry
- 0,5 łyżki cząbru
- 0,5 łyżki majeranku
- 3-4 ziarenka jałowca
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego(ziarenek)
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (ziarenka)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki majonezu lub musztardy
zamieszać i zagotować , 5 minut gotować od wrzenia,wystudzić
2) włożyć schab , zagotować i gotowac 10 minut
(ok 1 -1,5 kg w jednym kawałku, ja kupuje z kością )
3) odstawić na 24 h w tej zalewie
4) przed podaniem zagotować i gotować przez 5 minut
Pysznie smakuje z sosem pieczarkowym
:-)
SCHAB W ZIOŁACH
1) Gotujemy wywar z:
- 2 litry wody
-2 liście laurowe
- 0,5 łyżki kolendry
- 0,5 łyżki cząbru
- 0,5 łyżki majeranku
- 3-4 ziarenka jałowca
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego(ziarenek)
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (ziarenka)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki majonezu lub musztardy
zamieszać i zagotować , 5 minut gotować od wrzenia,wystudzić
2) włożyć schab , zagotować i gotowac 10 minut
(ok 1 -1,5 kg w jednym kawałku, ja kupuje z kością )
3) odstawić na 24 h w tej zalewie
4) przed podaniem zagotować i gotować przez 5 minut
Pysznie smakuje z sosem pieczarkowym