reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

<kot> czy <tot>?

Moja córka niedługo skończy 4 latka, a mimo to ma problem(?) z głoską `k`, tj. zamiast kota jest tot. Dla mnie nie stanowi to problemu:-), ale zastanawiałam się,czy Wasze maluchy też miał z tym problem? Może znacie jakieś zabawy logopetyczne, które by nam pomogły?

reklama
Ja akurat nie mam problemu z myleniem liter, u nas jest problem seplenienia, mały wysuwa język przed zęby podczas mówienia. Osobiście radzę ci wizytę u logopedy, zawsze to specjalista spojrzy swoim okiem na dziecko, a co do ćwiczeń to jest tego bardzo dużo w internecie. Ja znalazłam bardzo dużo różnych fajnych zadań odnośnie naszego problemu, więc pewnie też coś znajdziesz.

Dzięki za radę, poszperam w necie. Ale wiesz, moja mała ma problem raczej w wymowie tego nieszczęnego `k` niż w fakcie, że myli tę głoskę z innymi podobniebrzmiącymi. Pediatra powiedział, że nie ma powodów do niepokoju, ale niechciałabym z kolei czegoś przeoczyć... Sama nie wiem.

Ja miałam problem z k. Zamiast k było własnie t. Poszliśmy do logoedy. Kazała ćwiczyć wymowę szeroko otwierając usta. Pomogło.

Mój synek chodzi do przedszkola i mają logopedę na miejscu, więc nie wiem jak to z terminami jest. Ale mamy początek roku więc bądź dobrej myśli i im prędzej zaczniesz się umawiać tym prędzej się dostaniesz :)

Ja tez bym radzila umowic sie do logopedy,poczekasz jakby co np dwa miesiace i ona powie jak cwiczyc,czy inne gloski sa pod kontrola:-)
Ja poszlam ze swoja niby wszystko w porzadku,ale lepiej sie upewnic i moja nie za wyrazanie i nie zawsze slychac R,mamy cwiczenia i za ponad miesiac na kontrol

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie. Udało mi się umówić wizytę u specjalisty na marzec, ale z tego, co piszecie, warto poczekać. Pozdrawiam serdecznie

reklama
czy Wasze czterolatki mówią juz wyraźnie? Moja córka mówi od rana do nocy na okrągło, jednak pewne wyrazy mówi nie wyraźnie... Fakt faktem wszędzie poza domem słyszy angielski ale czy nie powinna już mówić wszystko bardzo wyraźnie?

Do góry