reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kilogramy i centymetry na +

hehe no tak :)
moj lekarz mowi zawsze ile mam tygodni plus ile dni to mu mowie ze 21+4 to mowi no to jestesmy w 22 tc :) i mi to pasi :) kiedys inaczej liczylam w tamtej ciazy az mi wlasnie lekarz tak powiedzial.
bo praktycznie sie nie mowi ze ma sie skonczone 5 miesiecy jak jest sie w 6 tylko sie mowi ze w 6 sie jest :) to facet sobie policzyl ze 3 zostaly :0)

reklama
moja położna mówi ile tygodni plus dni... to tak samo jak twój lekarz, tyle że ona tygodni już nie gada... we wtorek miałam wizyte i mój mąż się pytał, kiedy mamy odwiedzic ginekologa, to obraziła się,że niby myślimy że niekompetentna... i tym sposobem ginekologa widziec tu w ciązy nie bede, nawet przy porodzie go nie bedzie..

elena- w jaki sposób liczysz miesiące ciąży,że jutro wchodzisz w 6 miesiąc, jestem kilka dni dalej niz ty, termin mam na 15 grudnia, więc od 15 sierpnia wchodzę w 6 miesiąc, czyli od 23 tygodnia.....

Liczę od początku 22 tygodnia, niektóre liczniki od 22 i pół.

Liczę od początku 22 tygodnia, niektóre liczniki od 22 i pół.
a mi się wydaje że jak podaja od 22 tyg to od skończonego, czyli zaczetego 23, czyli jak będzie 22t1d to będzie zaczęty 6 mies. czy dobrze mi się wydaje???
Mi z kolei te normy zgadzają się z dniem ost. miesiączki, czyli jak miałam 19 marca to każdego mies. dnia 19 jakby wchodze w nowy mies.teraz też mi się zgodzi, 19 sierpnia jest w czwartek a w piatek skończę 21 tyg i wejde w 22. No tak na logikę to sobie wzięłam, bo akurat się pokrywa mniej więcej:)

a ja już nie liczę miesiącami tylko operuję tygodniami i ewentualnie trymestrem. Te miesiące są mało precyzyjne i mało logiczne...np jeden miesiąc trwa 4 tygodnie, a inny pięć...więc pozostaję przy tygodniach

a co do wagi to jakoś po powrocie z wakacji boję się na nią wejść...jak się przemogę to dam znać...

No właśnie - miesiące sa bardzo umowne, np we wszystkich poradnikach, informatorach etc., 6. miesiąc trwa 5 tyg - 23-27 tc. Dlaczego akurat 6.:confused2:
Ja też liczę sobie miesiącami - czyli do końca listopada zostało ok. 3,5 mies. więc jestem w połowie 6.

Cristalrose a że ja mam ten sam termin co ty w listopadzie więc liczę tak jak ty :)) tylko napisz czasem na forum, w którym miesiącu jesteśmy żebym wiedziała :-D

reklama
hehe no tak :)
moj lekarz mowi zawsze ile mam tygodni plus ile dni to mu mowie ze 21+4 to mowi no to jestesmy w 22 tc :)

Bo zaokrągła. Jak ja byłam w 19 t 5 d i chciałam połówkowe to lekarz powiedział ,ze tu nawet nie ma 20 t. Ale w kartę jak zostają te dwa dni do nowego tygodnia to wpisuje z zaokrągleniem. Są różne liczniki miesiecy ,ale średnio wychodzi 6 miesiac w 22,5 t.

Do góry