reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kilogramy i centymetry na +

hehe no tak :)
moj lekarz mowi zawsze ile mam tygodni plus ile dni to mu mowie ze 21+4 to mowi no to jestesmy w 22 tc :) i mi to pasi :) kiedys inaczej liczylam w tamtej ciazy az mi wlasnie lekarz tak powiedzial.
bo praktycznie sie nie mowi ze ma sie skonczone 5 miesiecy jak jest sie w 6 tylko sie mowi ze w 6 sie jest :) to facet sobie policzyl ze 3 zostaly :0)

reklama
moja położna mówi ile tygodni plus dni... to tak samo jak twój lekarz, tyle że ona tygodni już nie gada... we wtorek miałam wizyte i mój mąż się pytał, kiedy mamy odwiedzic ginekologa, to obraziła się,że niby myślimy że niekompetentna... i tym sposobem ginekologa widziec tu w ciązy nie bede, nawet przy porodzie go nie bedzie..

elena- w jaki sposób liczysz miesiące ciąży,że jutro wchodzisz w 6 miesiąc, jestem kilka dni dalej niz ty, termin mam na 15 grudnia, więc od 15 sierpnia wchodzę w 6 miesiąc, czyli od 23 tygodnia.....

Liczę od początku 22 tygodnia, niektóre liczniki od 22 i pół.

Liczę od początku 22 tygodnia, niektóre liczniki od 22 i pół.
a mi się wydaje że jak podaja od 22 tyg to od skończonego, czyli zaczetego 23, czyli jak będzie 22t1d to będzie zaczęty 6 mies. czy dobrze mi się wydaje???
Mi z kolei te normy zgadzają się z dniem ost. miesiączki, czyli jak miałam 19 marca to każdego mies. dnia 19 jakby wchodze w nowy mies.teraz też mi się zgodzi, 19 sierpnia jest w czwartek a w piatek skończę 21 tyg i wejde w 22. No tak na logikę to sobie wzięłam, bo akurat się pokrywa mniej więcej:)

a ja już nie liczę miesiącami tylko operuję tygodniami i ewentualnie trymestrem. Te miesiące są mało precyzyjne i mało logiczne...np jeden miesiąc trwa 4 tygodnie, a inny pięć...więc pozostaję przy tygodniach

a co do wagi to jakoś po powrocie z wakacji boję się na nią wejść...jak się przemogę to dam znać...

No właśnie - miesiące sa bardzo umowne, np we wszystkich poradnikach, informatorach etc., 6. miesiąc trwa 5 tyg - 23-27 tc. Dlaczego akurat 6.:confused2:
Ja też liczę sobie miesiącami - czyli do końca listopada zostało ok. 3,5 mies. więc jestem w połowie 6.

Cristalrose a że ja mam ten sam termin co ty w listopadzie więc liczę tak jak ty :)) tylko napisz czasem na forum, w którym miesiącu jesteśmy żebym wiedziała :-D

reklama
hehe no tak :)
moj lekarz mowi zawsze ile mam tygodni plus ile dni to mu mowie ze 21+4 to mowi no to jestesmy w 22 tc :)

Bo zaokrągła. Jak ja byłam w 19 t 5 d i chciałam połówkowe to lekarz powiedział ,ze tu nawet nie ma 20 t. Ale w kartę jak zostają te dwa dni do nowego tygodnia to wpisuje z zaokrągleniem. Są różne liczniki miesiecy ,ale średnio wychodzi 6 miesiac w 22,5 t.

Do góry