reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych maluszków:)

Julianka - a jakich ziółek nie możesz, bo ja piję różne, a może któryś nie powinnam.
A co do roztworu wody morskiej, jak to podawać tj. w jakiej pozycji? wiem tylko, że do jednej dziurki na raz. Jak któraś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę o podpowiedź. Mam Sterimar i na opakowaniu pisze, że niemowlakom można podawać.

reklama
My też tak jak Hania przechodzimy już na mm. Jeszcze trochę walczę o utrzymanie laktacji, ale brakuje mi już zapału. Doszłam do wniosku że lepiej dla dziecka i dla mnie jak jest najedzone choćby i mm, niż wiecznie głodne, wiszące całą dobę na pustym cycku dziecko...

No ale z tym karmieniem mm też mamy problem, młoda nie bardzo może zrobić kupkę. Widzę, że ją męczy, że brzuszek boli i ma gazy, a nie może zrobić, za to jak zrobi to aż się nie mieści w pieluszce, a potem znowu przez dwa dni nie robi. Czy któraś z was spotkała się z takim problemem? Dodam, że ma karmieniu mieszanym (mniej więcej pół na pół pierś i mm) nie było żadnych problemów z wypróżnieniem.
Nie wiem, czy organizm musi się przyzwyczaić do trawienia mm, czy może po prostu to mleko młodej nie odpowiada? I czy dopajać dziecko oprócz mleka? Jeżeli tak, to ile i kiedy dopajać? Lepiej podawać wodę czy herbatki np koperkową?

katarinna - my to mamy i to przy karmieniu piersią, tak więc kupki wyglądamy jak zabawienia np. dzisiejszą noc całą przestękał (przy czym oczywiście spać się nie da) a kupki dalej nie ma, ale jak już jest to tak jak mówisz nie mieści się w pieluszce. Aż się boję pomyśleć co byłoby przy przejściu na mm.

Ja wczoraj miałam krótki kryzys z mlekiem, mały opróżnił obie piersi i nie wydawał się być najedzony. Na szczęście on zasnął i ja się zdrzemnełam i wypiłam jeszcze dwie herbaty na laktację. Przy następnym karmieniu cyce były jeszcze miękkie, ale najadł się z jednego, a na następne karmienie już mleko przyszło. Powiem Wam, że już prawie się złamałam, żeby podać mm, ale jakoś tym razem się udało. To już drugi raz taka akcja, następny skok rozwojowy podobno w 9 tygodniu.

hmm no u nas na mieszanym karmieniu, sa problemy z kupką, nie wiem ile czasu jesteście na mm, al emoże musi sie przyzwyczaić do konsystencji ? bo mm gęściejsze jak nasze mleko. Czy kupki są żółte ???bo jak zmieniły kolor to tak jak u nas wkrada się jakaś nietolerancja.

AHA nam położna powiedziała, że przy karmieniu mieszanym ( mm też) trzeba zweryfikować podawanie witaminy K. ja co drugi dzień daje D samo a co drugi dzień D+K. być może na mm wystarczy sama witamina D.

Sól do noska mam w atomizerze, młody okropnie tego nie lubi ja go delikatnie unoszę na dłoni ( na przewijaku leży) i końcówkę atomizera wsuwam do noska i kieruje w płatek noska żeby nie leciało bezpośrednio tam głęboko, następnie przechylam główkę na stronę odpowiednio lewa dziurka lewa strona, żeby nie zalać uszka. a potem czekam az wysapie zawartość lub ją wykicha. i jak kicha staram się zamykać mu buzię żeby noskiem powietrze szło i wypychało zabrudzenia, najwięcej po ulewaniu się nosek zapycha.

Fel - dzięki za instrukcję;-) jeszcze tylko chcę się upewnić z tymi kierunkami, jak lewa dziurka to głowę obracasz w lewo, na pewno? nie odwrotnie? A jakie firmy masz ten atomizer?

e hmm no to mnie zabiłaś...nie pomyślałam, że można by na drugą...a może faktycznie trzeba w przeciwną, spróbuję gdzieś doczytać...

Mleka modyfikowane zawieraja w swoim skladzie witamine K, wiec sie jej nie podaje. Witamina D tez jest w mm i przy Antku nam pediatra mowila, ze latem nie trzeba podawac wit D, bo ta z mleka starczy

hej,

moja lekarka powiedziała że mam podawać i D i K pomimo że mała dostaje mm. powiedziała że wit. K nie przedawkuję i mam się nie stresować...

a do noska zwykła sól fizjologiczna - ponoć lepsza niż sole morskie w atomizerach...

reklama
Widać co lekarz to opinia...
ja tak jak mówie dostałam i w szpitalu od 2 lekarek i w przychodni od lekarza i od położnej info, zeby nie dawać, aczkolwiek gdzieś kiedyś czytałam, apropo karmienia mieszanego, że zależy ile tego mleka się podaje.
Wiem, że za dużo wit. K może powodować problemy z wątrobą....

Do góry