reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Karmienie naszych maluszków:)

jak wyżej...:-) to głownie zalecają położne :-) dicoflor w kroplach ( chociaż jak mleczka sa juz wzbogacane, a nasz kobiecy pokarm ma p/ciała i naturalne bakteryjki to nie do konca rozumiem po co) i espumisan, esputicon, bobotic itp można podawać. To trochę złagodzi. u nas dziś byl taki atak brzuszkowy. musiałam coś zjeść :/ mnie pogoniło raz więcej do kibelka a jego brzuszek bolał :-( masowałam, chuchałam, żeby rozgrzać, dopiero jak sie wyprykał i porządnie jeszcze kilka razy odbił to zasnął.
Jak kłopoty z kupką to czasami można pomóc zrobić kupke termometrem, ale to ostateczność. Trzeba byc pewnym co sie robi. Potrzeba użyć olejku lub kremu i sama końcówkę termometru wsunąć w pupę i robić nią kółeczka, to pomaga sie dzidzi odgazować, zrobić kupkę. Stosowałam przy starszaku, zanim wylądowaliśmy na nutramigenie. Bo inaczej nie był w stanie zrobić kupki, a kupki były u niego pieniste, strzeliste i rzadkie wbrew pozorom.

reklama
Przy Antku termometr też kilka razy był w użyciu. Nie powinno się jednak tego robić często, gdyż rozleniwia to jelitka.

Fel - Ja pamiętam jak Antek zareagował na Debridat... 16h bez snu.. Później zrobił kilka kup i się uspokoił ^^.

Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi :) Bobotic stosowałam (8 kropli 4 razy dziennie) ale nie było widocznej poprawy. W poniedziałek byłam z małym u pediatry.Pani doktor przepisała nam Debridat! I już widac efekty! Nie mogę pic ziółek ani mleka! I w ogóle muszę bardzo uważac na to co jem. Mój starszy syn miał kolki do 4 miesiąca więc jest duże ryzyko, że Dominiś też będzie miał...oby jednak nie!

No tak, ale wy szansy byliście pozbawieni...ja nie wiem jak można utrzymac laktację samym laktatorem...Mnie tylko sutki bolą...Nie jakos masakrycznie, tylko je czuje...

Od kilku dni młody sie nam dławi jak leży...wydaje mi sie ze to wina zatkanego noska, który przytyka sie najbardziej nad ranem :wściekła/y: później napisze do położnej i zapytam

Ja też ostatnio miałam kryzys laktacyjny, młody wisiał na cycu prawie cały dzień, cyce miękkie i on się w efekcie chyba nie najadał bo co go odczepiłam to był płacz więc wieczorem dostał mm...ale jak tylko go odłożyłam spać tak wzięłam się za picie, prawie o raz machnęłam 1,75 l wody i później już bylo lepiej z pokarmem.
Koleżanka ma synka 3 m-ce i tez miała ostatnio kryzys to wiem, że oprócz picia wody to piła sok z czarnej porzeczki i jabłkowy, herbatki na laktacje i nawet karmi spróbowała (wiem, że mi przy córce pomogło) + odciąga laktatorem po każdym karmieniu i w tych 3h przerwach w karmieniu co godzinę odciaga.
Mi przy córce pomogło częste przystawianie młodej.
No i najważniejsze: nie stresować się i nie spinać!!! relaks i spokoj i będzie dużo mleka ;-)
a nawet jak nie to trudno, nie 1 dziecko na mm się wychowało i ma się dobrze ;-)

Fel my pomału przechodzimy tylko i wyłącznie na mm, po prostu pustka u mnie:-( mały się nie najadał, piersi miękkie, próbował herbatek na laktację, odciągałam pokarm, przystawiałam go nawet do pustych piersi... teraz odciągam, staram się podawać swoje mleko, ale dwa- trzy razy na dobę to sukces, tak to tylko bebilon.
Na zatkany nosek polecam dies mare sól morską u Nas bardzo pomogła;-)

A ja mam inny problem:

Zrobił mi się na sutku biały pęcherzyk. Wygląda jak bąbel z mlekiem i boli. Wyczytałam że może to być zatkany kanalik. Któraś miała/słyszała a czymś takim? W poniedziałek pójdę do lekarza ale jakoś muszę przetrwać do tego czasu

reklama
mnie w szpitalu taki kanalik wyszedł na wierzch, gdy po cc siedziałam przy pompie laktacyjnej, położna powiedziała, żeby nic nie robić, sam wyszedł-sam wróci z powrotem i w sumie tak się stało
normalnie przystawiałam Leosia i zapomniałam o kanaliku :-)

Do góry