reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

ja kiedys kupiłam zupę jarzynową bobovity a skład był marchew + ziemniak+ olej chyba, więc po co to się jarzynowa nazywa a nie marchewka+ziemniak? póki co jak kupuje to deserki hippa, soczki bobovita lub hipp

dziś dałam chrupka kukurydzianego- radość niesamowita, oczy mówiły "mamo daj więcej" a na obiad szpinak z ziemiaczkiem- tez zasmakowało :)

reklama
Mamy podobne krzesełko :) Wczoraj je złożyłam, bo też miałam już dość siedzenia na podłodze i karmienia małej w leżaczku. Pola była w szoku jak ją w nim posadziłam :) Nie wiem czy to Twoje też ma regulowane oparcie? Ja Poli ustawiłam tak trochę na półleżąco, bo do siadania jej się jeszcze nie spieszy, więc chyba kręgosłup nie jest gotowy na taką pozycję. I jak tak sobie siedziała-leżała w tym krzesełku to wciągnęła tyle kaszki, że musiałam jej dorabiać :)

tak ma regulowane oparcie :) Zobaczymy jak sie sprawdzi :D

dziś dałam chrupka kukurydzianego- radość niesamowita, oczy mówiły "mamo daj więcej" a na obiad szpinak z ziemiaczkiem- tez zasmakowało :)

Kasia, a ten szpinak z ziemniakiem to ze słoika czy sama zrobiłaś? Jeśli sama to jak? Po prostu mrożony szpinak bez żadnych dodatków?

W ogóle dziewczyny skąd bierzecie informacje jakie warzywo można już wprowadzić?

A propos słoiczków to jest straszna lipa, nakupiłam gerberów i hippa i widzę, że np. w hippie bodajże marchewka z groszkiem i indykiem jest również pomidor i cebula... kurde, w słoiczku po 5 miesiącu?????

Kasia, a ten szpinak z ziemniakiem to ze słoika czy sama zrobiłaś? Jeśli sama to jak? Po prostu mrożony szpinak bez żadnych dodatków?

W ogóle dziewczyny skąd bierzecie informacje jakie warzywo można już wprowadzić?

A propos słoiczków to jest straszna lipa, nakupiłam gerberów i hippa i widzę, że np. w hippie bodajże marchewka z groszkiem i indykiem jest również pomidor i cebula... kurde, w słoiczku po 5 miesiącu?????

ja zrobiłam tak, że kupiłam szpinak hortexu, ugotowałam na parze, potem blender i pozamrażałam w foremce do lodu, ziemniaki podobnie, dziś jedno i drugie zmieszałam, dodałam manny :)

w tym poradniku bobovity jest cos o kolejności wprowadzania warzyw i owoców, ale zauważyłam że każda firma słoiczkowa inne warzywa wprodwadza np po 4 mies

w tym poradniku bobovity jest cos o kolejności wprowadzania warzyw i owoców, ale zauważyłam że każda firma słoiczkowa inne warzywa wprodwadza np po 4 mies

Kurcze, ja żadnego poradnika nie mam, zastanawiam się czy jest jakieś wydanie jakiegoś poradnika z księgarni, które jest aktualne, bo wiadomo jak te standardy się zmieniają...

Jesteśmy po kaszce orkiszowej z jabłuszkiem - smakowała, że hej! Zrobiłam kaszkę na samej wodzie, nie na wodzie i mleku jak to jest podane w sposobie przygotowania i też pasuje. Kornelka wcinała ze smakiem :)

Ja od bardzo bardzo dawna mam wyrobiony nawyk czytania etykiet wszystkich produktów spożywczych, które zamierzam kupić.
Kasiajanicka - w Piotrze i Pawle można kupić świeży szpinak :)

wklejałam gdzieś link, ale jeszcze raz. Chyba można ufać bo napisała to specjalista pediatra/specjalista neonatolog w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, a nie żaden pracownik firmy produkującej jedzonko ...

"5-6 m-c to początek rozszerzania diety. Możęe podać Pani dziecku marchewkę, pietruszkę, dynię, ziemniaka i brokuły.
7-8 m-c - kukurydza, kalafior, fasolka szparagowa, pomidor, seler, por, cukinia, buraczek, szpinak, kalarepka.
9-10 m-c - soczewica, zielony groszek, cebula, brukselka, kabaczek.
11-12 m-c - bakłażan, paryka, pieczarki, drobna fasolka, szczaw."

Kurcze, ja żadnego poradnika nie mam, zastanawiam się czy jest jakieś wydanie jakiegoś poradnika z księgarni, które jest aktualne, bo wiadomo jak te standardy się zmieniają...

To fakt, że różne firmy różnie podają...

Tutaj masz jeden ze schematów żywienia, trzeba tylko wybrać czy karmi się piersią czy mm:
Wprowadzanie nowych pokarmów

A tu jeszcze jeden:
Schemat żywienia niemowląt

I jeszcze jeden :)
http://www.nutricia.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_piersia.pdf

...

reklama
Do góry