reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie maluszkow

Dziewczyny, a macie jakiś sposób na kaszkę? Próbujemy od około 2 tygodni podać małej kaszkę na noc z nadzieją, że prześpi większą część nocy, ale wszelkie próby do tej pory kończyły się niepowodzeniem. Próbowaliśmy robić kaszkę gęstszą, rzadszą, zwykłą i smakową (bananowa i morelowa), dawaliśmy z butelki i łyżeczką - po 2 łykach buzia się zamyka albo jest wielki płacz. Wczoraj próbowałam podać jej butlę przez sen, ale wybudziła się jak poczuła w buzi coś innego niż mleko mamusi.. Dolałam też do kaszki wczoraj trochę swojego mleka (udało mi się odciągnąć na szybko jakieś 20-30ml), ale i to nie pomogło. Już sama nie wiem co robić :(
Zostaje mi jeszcze tylko jeden patent - odciągnąć swoje mleko i do niego dodać łyżeczkę kaszki. Może chociaż tak jej trochę tej kaszki przemycę? Jeśli to nie przejdzie, to już naprawdę nie mam pomysłu co robić... :/
a czemu chcesz koniecznie podawac kaszke? Moze mala po prostu jest niegotowa na mleko w innej postaci
U nas przeszedl tylko sinlac i kleik ryzowy z owocami dodawanymi osobno. W nocy jak na spiocha probuje podac jej butle to czasami sie uda a czasami sie wybudzi i musi byc cyc. a z domieszka kaszki to zawsze sie rozbudzi i ryczy wiec juz jej odpuscilam :)

zyraffka ja tarlam surowe jablko z surowa marchewka na tarce i bardzo zawsze smakowalo zwlaszcza ten soczek co powstaje :)

reklama
a czemu chcesz koniecznie podawac kaszke? Moze mala po prostu jest niegotowa na mleko w innej postaci
U nas przeszedl tylko sinlac i kleik ryzowy z owocami dodawanymi osobno. W nocy jak na spiocha probuje podac jej butle to czasami sie uda a czasami sie wybudzi i musi byc cyc. a z domieszka kaszki to zawsze sie rozbudzi i ryczy wiec juz jej odpuscilam :)

Pediatra nam zaleciła podanie kaszki, bo mała zaczęła się budzić w nocy co 2 h na cyca... Lekarka stwierdziła, że najwidoczniej moje mleko jej już nie wystarcza i trzeba podać jej coś bardziej sycącego na noc.

A co do zupek, to ja małej dodaje odrobinkę suszonej bazylii i wcina aż się jej uszy trzesą :) Nam lekarka powiedziała, żebyśmy zupkę doprawili tak, aby nam smakowała. Trochę się boję użyć soli, choć moja koleżanka tak robi i twierdzi, że dziecku nic nie jest i że dopiero taką posoloną zupę jej córka jest w stanie zjeść. Z innych przypraw chyba jeszcze lubczyk jest wart dodania i nie powinien uczulić, a za to nada zupie lepszego smaczku :)

odnosnie soli
"Dlaczego warto nie wprowadzać soli do diety dziecka?

W chwili obecnej zapobiegnie to nadmiernemu obciążeniu niewykształconych w pełni nerek, a na przyszłość będzie profilaktyką w unikaniu powszechnych schorzeń: nadciśnienienie tętnicze, zatrzymywanie wody w organizmie, rak żołądka, udar mózgu."

wiecej tu:Sól w diecie niemowlaka i małego dziecka. - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

zyraffko jeszcze nie podalam surowej marchewki bo nie mam tarki ale wydaje mi sie ze mozna podac

Pediatra nam zaleciła podanie kaszki, bo mała zaczęła się budzić w nocy co 2 h na cyca... Lekarka stwierdziła, że najwidoczniej moje mleko jej już nie wystarcza i trzeba podać jej coś bardziej sycącego na noc.

A co do zupek, to ja małej dodaje odrobinkę suszonej bazylii i wcina aż się jej uszy trzesą :) Nam lekarka powiedziała, żebyśmy zupkę doprawili tak, aby nam smakowała. Trochę się boję użyć soli, choć moja koleżanka tak robi i twierdzi, że dziecku nic nie jest i że dopiero taką posoloną zupę jej córka jest w stanie zjeść. Z innych przypraw chyba jeszcze lubczyk jest wart dodania i nie powinien uczulić, a za to nada zupie lepszego smaczku :)
My mielismy taki okres niedawno ze Lilka sie budzila co godzine, poltorej, a teraz znowu budzi sie 2 razy (o 24 i o 5 a potem jeszcze dosypia do 8). Moze i u was to przejsciowe? Nam wtedy lekarka powiedziala ze kaszka moze pomoc ale niekoniecznie, wazne zeby dziecko w ciagu dnia zjadlo wystarczajaca ilosc kalorii, ale wiadomo ze dopoki nasze maluchy sa na cycu to nigdy nie wiadomo ile zjadaja..
Mam nadzieje ze sie uda z ta kaszka i ze Polcia zacznie lepiej sypiac

Co do soli to zupki w niektorych sloiczkach po 6mc maja juz sol dodawana, np Hippa z mieskiem widzialam sol w skladzie

moje dziecko po jagodach bardzo ulewało, narazie nie będę podawać i kupsko było zielone pierwszy raz nam się takie zdarzyło oczywiście to sprawa indywidualna.

Arica kaszka niekoniecznie wpłynie na długość snu. Iga dostaje raz dziennie bebilon - o 18 daję jej 150ml+kaszka do tego, później przed snem ok 19:45 cyc i czasem opitoli całą butlę i dwa cyce, a czasem na butlę kręci nosem i zje z jednej piersi a śpi tak samo

Paten mojej znajomej na dłuższy sen dziecka, przynajmniej u niej się sprawdził. Zamiast kaszki to robiła gęstsze mleko tzn. na noc dwała 180 ml ale nie z 6 miarek jak w przepisie ale z 7. U niej się to sprawdzało, może u któreś z Was też pomoże.

Arica kaszka niekoniecznie wpłynie na długość snu. Iga dostaje raz dziennie bebilon - o 18 daję jej 150ml+kaszka do tego, później przed snem ok 19:45 cyc i czasem opitoli całą butlę i dwa cyce, a czasem na butlę kręci nosem i zje z jednej piersi a śpi tak samo

HA! W końcu się udało! Pola wczoraj zjadła kaszkę, ale niestety nie z butli, a z łyżeczki. Dostała podobnie, bo o 18. Potem ok. 20 dojadła jeszcze cyca i spała do 1:30, więc biorąc pod uwagę jej pobudki co 2 h ostatnio, to spanie od 20 do 1:30 było nie lada wyczynem :) Wczoraj zjadła kaszki kilka, kilkanaście małych łyżeczek, dziś prawie wszystko (100ml wody + 4 płaskie łyżki kaszki) - też o 18, potem ok. 20 po kąpieli dojadła cyca, więc jest szansa, że i dziś się wyśpimy bardziej niż ostatnio :)

reklama
Gaja zjadła wczoraj pół słoiczka zupki jarzynowej na początku płakała ale jakoś polubiła;)Dzisiaj dostanie drugą połowę;)Dajecie już po całych słoiczkach??

Do góry