reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Moja ma na glowce 2 strupki ale lekarka kazal posmarowac je fioletem Tzn zetrzec te strupki delikatnie tam dac troche fioletu Wiec zobaczymy czy jej to przejdzie
MAJECZKO pojedz do szpitala aby go zbadali

My dzis urzylismy fride pierwszy raz darla sie przy tym niesamowicie ale troche wyciagnelismy I ja czuje ulge ze ma mniej kozkow i lepiej sie jej pewnie oddycha:tak:

reklama
ANIAA my tez planowalismy kapac codziennie ale czasem nam to nie wyjdzie Bo np mala spi a M idzie na noc A ja jej sama nie wykapie bo sie boje:baffled:
Ale jak jeden dzien nie jest kapana to na drugi juz zawsze Ale czasem kilka dni pod rzad jest kapana codziennie :tak:Raz sie wydiera przy kapieli a raz nie Wiec nie wiem od czego to zalezy;-)
MALENA mnie sie tez wydaje ze 50 ml na raz do jedzenia to troche za malo MOja je o wiele wiecej niz 50 Mysle ze nie wiem moze 100 ml za jedno karmienie ;-)
Dorotka - nasz Szymek na razie się ciągle wydziera przy kąpieli...al;e mam nadzieję, że polubi ...

Ania - my kąpiemy codziennie - tak kazali na szkole rodzenia i w szpitalu. Wiadomo, czasem jak nie ma jak to nic się chyba nie stanie jak odpuścisz, ale wtedy może chociaż tyłek pod kran, bo tymi chusteczkami to chyba tak się dokładnie nie domyje.

Co do darcia się w kąpieli to Marika się darła na początku, a teraz jak już jej pępek odpadł i lejemy jej więcej wody to już jej się podoba i tylko krzyczy jak się jej główkę myje i jak się ją wyjmuje z wanienki.

A stosujecie już szampony do główki? I czy używacie oliwki (bo nam położna radziła używać, a ja chciałam dopiero po miesiącu)?

Kate - no widzisz...co szkoła to inaczej mówią.. faktyxznie ilu lekarzy i położnych, tyle teorii.... nasz jeszcze ma kikuta, więc wody nalewamy malutko...żeby mu nie moczyć kikuta...Szamponu nie stosujemy, tylko Oilatum i tym myjemy też główkę. A co do oliwki, to pomimo, że przy Oilatum nie trzeba smarować to i tak fałdki i stopki mu smarujemy, bo ma bardzo suchą skórę.

Ania mi się darł na początku a teraz bardzo lubi, podejrzewam ze zraziły go kąpiele w szpitalu
Ppatqa - możliwe, że kąpiele szpitalne go zraziły....tam to podobno dzieci pod ktanem kąpią.... na poczatku nawet darł się przy rzewijaniu i wcale mu się nie dziwię, bo jak widziałam jak położne przewijają dzieciaki, to sama bym się darła.

Mi pediatra najpierw powiedziala zeby dawac 120 ml ale jak dalej ulewal to ze 90.i teraz daje 90 i jest ok a jak uleje yo naprawde troszeczke a nie tak jak wczesniej fontanna.

Ania ja tez kapie codziennie mimo ze Rafalek mial wyjatkowo scha skore-wygladal jak jaszczurka:)platami mu schodzila, z pleckow nawet.ale kapie go w Balneum i smaruje pozniej oliwka wloski tez bo na glowie skorka tez schodzila i teraz juz mu nie schodzi.
z tym czekaniem po ulewaniu ona mowila ze dlatego zeby zoladek odpoczal.bo pozniej nawet brzuszek moze dziecko bolec.
Też stosowaliśmy Balneum na początku (mam trochę próbek), a teraz Oilatum - ślicznie pachnie po tym Oilatum.

Dziewczyny pomóżcie-wspominałam wam,ze mój mały został wypisany z bilirubiną 12,4. Pediatra kazała podawać mu wit E przez 5 dni-podawałam ale mały nadal ma zażłócone białeczka. Do tego kolka nie jest już tylko w nocy ale i w dzień-powiedzcie jak jest u Was-co robić? Może ja mam złe mleko? Napiszcie szybciutko
Majeczka - nawet tak nie myśl, że masz złe mleko !! zastanów się tylko czy nie jesz czegoś wzdymającego. Choć lekarz powiedział, że kolki najczęściej są jak dziecko za dużo powietrza się nałyka, dlatego ważne, żeby się mu odbiło. Podobno można też przed karmieniem dać dzieciaczka na brzuszek, to powinien si\ę troszkę odgazować...

Dziewczyny - a zawsze się Waszym Maluszkom odbija???? Szymkowi nie zawsze chce się odbić... trzymam go w pionie, poklepuje po pleckach, ale nie zawsze się to udaje :-(

Majeczka - położna poleciła wode z glukozą. Gukoze 50g kupisz w aptece. Na 120 ml łyzeczka glukozy. Zółtaczka ładnie schodzi po tym;-)

A co do kapieli. To u nas róznie. Bywa że co drugi dzień jest kapana ale wtedy napuszczam wody do miski i ja myjką obmyje.
Mnie wkurzaja juz te potówki. Wiem ze mniej oliwkowac ale potem taka skóra brzydka. Poza tym jak idziemy na spacer to i tak musze buzie kremem wysmarowac...

Aniaaa u mnie na poczatku przy pielęgnacji i przewijaniu tez się darł teraz już ok, no poza oczkami
my kąpiemy codziennie, na pączotku usiałam 2 razy dziennie w kalium

Kaka moja mala tez dostala strasznych potowek i juz nie wiem co z tym robic.Kilka dni kapalam ja w krochmalu ale nie widzialam roznicy.Najgorzej ma na szyi i kolo uszu.Co ty robisz z tymi potowkami, moze ja robie cos zle.Z ciezkiem sercem zaczelam ja lzej ubieraz, zobaczymy moze pomoze.

Dziewczyny czy wasze maluchy maja zaczerwieniona skore pod faldkami na szyi.Moja ma strasznie.Probowalam smarowac tormentiolem, ale nie dziala.

Dziewczyny pomóżcie-wspominałam wam,ze mój mały został wypisany z bilirubiną 12,4. Pediatra kazała podawać mu wit E przez 5 dni-podawałam ale mały nadal ma zażłócone białeczka. Do tego kolka nie jest już tylko w nocy ale i w dzień-powiedzcie jak jest u Was-co robić? Może ja mam złe mleko? Napiszcie szybciutko

Jak Izuni długo żółtaczka nie schodziła (prawie 2 tyg) to kazał mi ją co 2 godziny wybudzać na karmienie, żeby się szybciej wypłukiwała bilirubina (podobo "żółte dzieci" są bardziej ospałe). Zrobiła się w 3 dni bielusieńka.

Kate - no widzisz...co szkoła to inaczej mówią.. faktyxznie ilu lekarzy i położnych, tyle teorii.... nasz jeszcze ma kikuta, więc wody nalewamy malutko...żeby mu nie moczyć kikuta...Szamponu nie stosujemy, tylko Oilatum i tym myjemy też główkę. A co do oliwki, to pomimo, że przy Oilatum nie trzeba smarować to i tak fałdki i stopki mu smarujemy, bo ma bardzo suchą skórę.

Majeczka - nawet tak nie myśl, że masz złe mleko !! zastanów się tylko czy nie jesz czegoś wzdymającego. Choć lekarz powiedział, że kolki najczęściej są jak dziecko za dużo powietrza się nałyka, dlatego ważne, żeby się mu odbiło. Podobno można też przed karmieniem dać dzieciaczka na brzuszek, to powinien si\ę troszkę odgazować...

Dziewczyny - a zawsze się Waszym Maluszkom odbija???? Szymkowi nie zawsze chce się odbić... trzymam go w pionie, poklepuje po pleckach, ale nie zawsze się to udaje :-(

Ja też kąpię w Oilatum - śłiczny zapach i skóra potem mięciutka.
Newralgiczne (czyt. suche) miejsca dodatkowo oliwkuję oliwką Hipp)
Na włoski (a kudły ma spore) co 2-3 mycie szamponik Hipp, a na codzień tylko wodą. Narazie rzadko odpuszczamy kąpiel, bo lepiej śpi po kąpieli i wyraźnie to lubi. Główki nie natłuszczam, ale obserwuję, czy coś się nie łuszczy.

Na wzdęcia i "odpukać" kolki położna poleciła espumisan.
Na razie daje radę i podobno nie wnika do organizmu - działa tylko na powietrze w jelitkach.

I u mnie problem z odbijaniem. Baaadzo rzadko pomimo długiego noszenia uda się odbić. A potem jak nie czkawka to urok ;-)

reklama
Do góry