reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Mam jeszcze jeden problem podobno podczas porodu mały otrzymał dawkę hormonów ode mnie i ma jakąś wydzielinkę w suteczkach. (Miałyście tak?)Pediatra kazała przykładać mu ciepłą przeprasowaną pieluszkę. Dziś zauważyłam że jedną pierś ma powiększona i bardziej twardą-i znowu się niepokoje...

pisałam o tym - moja Marika miała miesiączkę kilka dni, a potem powiększone i bardzo twarde piersi. Tak może być, to od mamusinych hormonów. W szpitalu nam powiedzieli, że trzeba obserwować, czy piersi nie są zaczerwienione. Już jest u nas coraz lepiej i obrzęk się zmniejsza. I może być wydzielina też. "Pod koniec pierwszego tygodnia można czasem zauważyć u noworodków (obu płci) obrzęk gruczołów sutkowych, a nawet wydzielającą się z nich siarę, tzw. mlekotok. Nie martwmy się tym. Nie trzeba stosować okładów ani co gorsza - wyciskać wydzieliny. Jest to również stan przejściowy, jako skutek działania hormonów ciążowych matki - prolaktyny i estrogenów. Trwa od kilku do kilkunastu dni i ustępuje samoistnie.
U dziewczynek da się czasem zauważyć niewielkie krwawienie z dróg rodnych. To również nic groźnego. Ta "miesiączka" występująca tuż po urodzeniu jest także stanem przejściowym, ustępuje samoistnie po kilku dniach i również jest związana z działaniem nadmiaru hormonów matki."

Dziewczyny, co robić jak mała ma czkawkę?
No wiem jak zapobiegać, ale jak już wystąpi?
Nie zawsze pasuje dać cyca.
Macie jakiś sposób?

ja daję cyca, ale nie zawsze pomaga od razu, a czasem nic nie robię i samo przechodzi
moja Marika miała b.często czkawkę w brzuchu i tak jej zostało

Ostatnia edycja:
reklama
MALENA a jaki jest sposob na zapobieganie czkawki ??????????

No niby trzeba odbekiwać dziecko i unikać zmian temperatury.
Ale mojej rzadko się odbije po jedzeniu - więc z czkawką za pan brat.

ja daję cyca, ale nie zawsze pomaga od razu, a czasem nic nie robię i samo przechodzi
moja Marika miała b.często czkawkę w brzuchu i tak jej zostało

Izunia też często czkała w bzuszku.
Właśnie z tym cycem to mam problem, bo owszem działa w 100% ale jak jej się już uleje, to nie chcę jej na siłę dokarmiać jeszcze.
No i wtedy by się rozbudziła - a z uspypianiem u nas ciężko.
Dzisiaj od 13 do teraz były najwyżej półgdzinne drzemki.
No i nie można odejść od niej, bo od raz płacz:zawstydzona/y:

Majeczka moj mały ma 7 tygodni i dalej ma lekko zółtaczke i podwyzszony poziom bilirubiny jutro sie okaze co dalej.

A ja chyba zaczne regularne pory karmienia co 3 godziny Ale nie wiem czy zaczynam liczyc te 3 godziny od poczatku karmienia czy jak juz OLIWIA skonczy cycolenie to zaczac liczyc 3 godziny ??????????????????I nie wiem czy ja budzic jak wlasnie np dopiero co zasnie czy jak przyjdzie czas sciagac ????????????????POMOZCIE

dorota karmienie tak jak skurcze porodowe liczy się od początku . CZyli 3 godziny powinno upłynąć między początkiem jednego karmienia a początkiem następnego.

Dziewczyny tak od przed 10 jak mala sie obudzila to meczylam ja z cycem I kilka razy byl placz wiec ja bralam ja na wstrzymanie a glownie siebie .Kilka razy przysnela przy cycu ale jak tylko ja odkladalam to sie budzila i w ryk wiec zas cyc ale od 10,30 usnela na cycu ale jak ja odlozylam to teraz lezy sobie grzecznie i rusza raczkami i nozkami i nie krzyczy wiec chyba nie jest glodna wiec musiala pojesc tej mojej piersi i jeszcze lezy na pleckach ale glowke ma z boku i jak przyszlam do niej zobaczyc to patrze a jej sie ulalo czyli widac ze cos sie napila z mojej piersi
CZY JAK SIE ULEJE DZIECKU A NADAL JEST GLODNE TO MAM JA KARMIC CZY JAK SIE JEJ ULEJE TO JUZ NIE ????????

Dorotko ja robię tak - jeśli Sebusiowi się uleje a wcześniej nosiłam go i odbił sobie to czekam jakieś 10 minutek no może więcej i karmię dalej, albo zaprzestaję na godzinkę.

hmmm Dorotka nie wiem czy przy cycku mozna tak karmic co 3h. Nie wiem jak u ciebie to wyglada ale moj smerf cycoli nie tylko z głodu ale gdy mu sie chce pic:tak: gdy chce sie przytulic:tak: gdy uspokoic:tak: dlatego przy karmieniu piersia nie ma wyznaczonej ilosci karmien na dobe (jak w modyfikowanym). Dla mnie powinnas dostawiac jak najczesciej jak mała tego potrzebuje;-) a noz widelec wkoncu załapie ze cycus mamusi najlepszy:-p

reklama
dorota karmienie tak jak skurcze porodowe liczy się od początku . CZyli 3 godziny powinno upłynąć między początkiem jednego karmienia a początkiem następnego.

Moja czasem niez zdąży w 3h skończyć z poprzedniej pobudki posiłku.
Potrafi urzędować i sześć godzin, a potem spać sześć godzin.
Obudzić się jej nie da :happy: Przynajmniej nie humanitarnymi metodami :rofl2:

Do góry