reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

reklama
Ale ten Comfort to jest specjalny na zaparcia?
Czy wogóle tak bebilon kosztuje?
Czy jest też jakiś "zwykły" Bebilon

Moja Marika nie pije na razie nic oprócz cyckowego mleka. Czasem trochę soczku lub wody, ale cycek jej wystarcza. Podobno nawet w upały cycek gasi pragnienie i nie trezba dopajać. Pewnie jak wrócę do pracy to będzie częściej pić wode lub soczek.

nie wiem ile zwykły kosztuje
Ale jest:
Bebilon- normalny
Bebilon Comfort - dla dzieci ze skłonnościa do kolek i zaparć.
Bebilon Ha- dla dzieci z zagrożeniem na skaze białkową
Bebilon Pepti- dla dzieci alergicznych (na recepte)
Bebilon na noc- takie z lekkim zageszczaczem
Są rózne opakowania najmniejsze ma 400g a największe 850g chyba.
Chyba wszystkie wymieniłam;-)

Rozmawiałyście o ilości mleka modyfikowanego. Wg schematu powinno wyglądać tak w 7 m-cu:
1 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml)
2 x 180 ml - mleko następne z dodatkiem bezglutenowego kleiku (2-3 g na 100 ml)
1 x 200 ml zupa - przecier jarzynowy z 1/2 żółtka (co drugi dzień) i z gotowanym mięsem (10 g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu)
1 x 150 g kaszka na mleku następnym lub deser mleczno-owocowy
przecier owocowy lub sok - nie więcej niż 150 g

Fajne znalazałam:
Jadłospis malca żywionego sztucznie
W 7. i 8. miesiącu życia dziecko powinno zjadać 5-6 posiłków dziennie:
- rano, po obudzeniu: mleko modyfikowane następne (180-220 ml);
- przed południem: sok (60-80 ml) lub przecier owocowy (około 150 g);
- w południe: zupa jarzynowa - podawana na zmianę: raz z dodatkiem mięsa, raz z połówką żółtka jaja (około 200 ml);
- po południu: mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej (180-220 ml);
- wieczorem: kaszka mleczna lub kleik ryżowy na mleku (około 150 ml);- w nocy: mleko na żądanie.

Dla dzieci cyckowych tak 7-9 m-c:
karmienie piersią na żądanie
kaszka/kleik zbożowy
zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (lub rybą 1-2 x w tygodniu) - bez wywaru, z kleikiem zbożowym glutenowym
sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy - nie więcej niż 150 g
1/2 żółtka do potraw co drugi dzień

Sugerowana liczba posiłków: 5-6 posiłków (w tym karmienie piersią)

Ostatnia edycja:
U nas własnie działa pierwszy schemat...tyle Hanka popija juz 210 ml. Na moim mleczku napisali ze po 7. miesiącu 210 ml na jedno posiedzenie;-)
Sama sie zastanawiam jak to sie stało, ze tyle pije...jeszcze niedawno miała kłopot wypic 150:confused:. Może Bebiko 2 jej lepiej podchodzi:sorry2:

Dla dzieci cyckowych tak 7-9 m-c:
karmienie piersią na żądanie
kaszka/kleik zbożowy
zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem (lub rybą 1-2 x w tygodniu) - bez wywaru, z kleikiem zbożowym glutenowym
sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy - nie więcej niż 150 g
1/2 żółtka do potraw co drugi dzień

Sugerowana liczba posiłków: 5-6 posiłków (w tym karmienie piersią)

Też gdzieś taki shcemat widziałam i mi się podoba.
To by się zgadzało z moimi najbliższymi planami :tak:

nie wiem ile zwykły kosztuje
Ale jest:
Bebilon- normalny
Bebilon Comfort - dla dzieci ze skłonnościa do kolek i zaparć.
Bebilon Ha- dla dzieci z zagrożeniem na skaze białkową
Bebilon Pepti- dla dzieci alergicznych (na recepte)
Bebilon na noc- takie z lekkim zageszczaczem
Są rózne opakowania najmniejsze ma 400g a największe 850g chyba.
Chyba wszystkie wymieniłam;-)

Dzięki Czarna! O rany to ja tępa jestem :tak:
A kosztują wszystkie tyle samo?

reklama
A mój Macio ostatnio stał sie niejadkiem. Tylko by się cycolił. Wszystko inne jest bleee. no i jeszcze czasem mu kaszke wcisnę :-) mam nadzieje ze mu to przejdzie.

Do góry