reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jazda na czterech kółkach czyli wątek wózkowy

Linka a mi wlasnie tym gt bylo mega wygodnie z 3 kolami i maz tez teraz chce 3. Wlasnie taka dostawke stojąca bralam pod uwagę. No ciekawe jak to bedzie . Emka u mnie tez julek do 15 e przedszkolu więc ja bede miala raz dziennie wycieczke albo go rano zaprowadzic albo odebrac. No i to z mala oczywiscie.
Myslicie ze to tak jest ze dziecko się uwstecznia i jak male bedzie w wozku to starszak tez bedzie chcial? Kurcze ja juz bym nie chciala kupowac podwojnego w koncu wlasnie to glownie zima na poczatek

Napisane na LG-D405 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Skrzat, mam Maxi Cosi Mura, oparcie siedziska ma 48 cm, nie wiem, czy to tak mało, nie znam się na tym. Małgosia jest drobna. Ale widziałam spacerówki z krótszym oparciem. Siedzisko jest mega wygodne :)

Kejti na pewno bedzie starszak udawał i chciał sie zachowywać jak dzidziuś bo nedzie oczekiwał takiego samego zainteresowania czułości wystarczy to zapewnić przypomnieć jak nim sie zajmowaliśmy i myśle ze damy radę :) bez zbędnych wydatków na wózki :)

2nn3csqvlpqqv7gd.png

1usasg18vftrzndq.png

zalwh00cp3f54s2w.png

Heh ja też nie lubie 3 kołowych, ale o gustach sie nie dyskutuje.
Keejti jak szłam na długie spacery z Zu to tylko z wózkiem. Ona w ogóle na tą wiosne (czyli juz po 2gich urodzinach) dopiero zaczęła z chęcią jeździć z wózku. Wcześniej to zawsze kończyło się pustym wózkiem. Może po prostu to zasługa nowego wózka. Dla mnie wózek to było super ułatwienie na zakupach, bo w ciąży nie musiałam dźwigać i jej (jakby sie jej spacer znudził) i zakupów, no i przynajmniej nie uciekała mio sklepie. Przed ciążą wózk nie używałam prawie wcale.

Jestem w 29 tygodniu ciąży

Keejti no na początku to pewnie wspólne spacery i tak będziemy uskuteczniać z tatą, więc na dwa wózki. Podwójnego wózka na pewno nie planuje, bo Zu na wiosne 3 lata, a w razie jak się ona zmęczy pieszo to zawsze będę mogła ja albo tatuś wrzucić ją do Tuli. No, a dzidka też planuje chustować a potem nosić też w Tuli, więc jakoś sobie poradzimy w tym temacie.

Jestem w 29 tygodniu ciąży

Keejti- fajny ten wózeczek. Ja miałam dawno temu trójkołowca Graco i bardzo go lubiłam. Top był najbardziej wytrzymały wózek jaki miałam. Britaxy mają dobre opinie, mnie np. podoba się Britax Motion 4 . Oglądałam go nawet wczoraj w sklepie, tylko jak dla mnie troszkę sztywny jest.

Ostatecznie po licznych rozmyślaniach doszłam do wniosku , że wszelkie duże wózki, z pompowanymi kołami u mnie odpadają. Potrzebuję czegoś małego bo na pewno minimum raz dziennie będę jeździła z maluchem samochodem po dziewczyny do przedszkola i synka do szkoły więc muszę mieć coś lekkiego co się super składa i do czego pasuje bardzo dobry fotelik. Niestety nie ma wózków idealnych i na ogół mniejsze koła wiążą się z gorszą amortyzacją i często je słychać ale niestety coś kosztem czegoś... W mieście takie koła są do przeżycia, a ostatecznie mam jeszcze starego Espiro na pompowanych kołach więc jak zasypie Kraków i nie zdążą odśnieżyć przed spacerem to maluch się na niego przesiądzie. Zależy mi też bardzo na tym, żeby nie tylko gondolka była fajna ale na bardzo dobrej spacerówce, z którą nie będę się wstydziła chodzić.
Znalazłam kilka takich, które mają w sumie to czego potrzebuję: Graco Evo, Britax Motion 4 , Baby Jogger city mini, i mój faworyt Recaro City Life. Dla mnie ten ostatni jest mega - dobra amortyzacja jak na takie kółeczka, duża budka w spacerówce i bardzo szybkie składanie , ma do tego super fotelik Recaro Privia , który świetnie wypada w testach- bezpieczeństwo na 5, pozostałe parametry 5 i 4.
Nie wiem jak jest z innymi wózkami ale szukałam właśnie nowego Recaro jak najtaniej i okazuje się, że kupując wszystko osobno ( spacerówkę, gondolę , fotelik i bazę) w różnych sklepach wychodzi taniej o jakieś
400-500zł niż w komplecie. Może warto sprawdzić jak jest z innymi wózkami

Jeszcze co do podwójnego wózka- miałam dwa i dla mnie były absolutnie konieczne. Nie wyobrażam sobie innego funkcjonowania, ale u mnie różnica między dziećmi niewiele ponad 1,5 roku. Zwłaszcza na zakupach się przydawał taki wózeczek, tylko fajnie wybrać jakiś mniejszy model. Teraz są wózki jedno dziecko pod drugim. Dawniej były głównie kolumbryny jedno za drugim i niestety źle się takie wózki prowadziło , a podbicie tego pod obciążeniem dwójki dzieci było prawie niemożliwe. Widziałam ostatnio super malutki podwójny wózek Stokke Crusi ale cena niestety powalająca...

reklama
My chyba jednak postawimy na używana gondole a potem na dobra, nowa spacerówkę. Kupie może roana za 400-500 zł jak sobie przypomnę jak z Basia śmiagalam to aż miło (tez kupowałam używany Roman za 400 zł i po roku za 300 sprzedałam, jako spacerówki nie używałam). Ja nie muszę wózka nosić wiec mi waga nie straszna, blisko mam las, nierówne chodniki. Maluchy w tych klasykach maja mega wygodnie, bujanie i amortyzacja jest, to akurat będzie cała zima. Na wiosnę/lato na spokojnie przymierzymy dzidzie do spacerówki marzy mi sie ten baby jogger city elite ale britax b motion 3 tez nie jest zły albo concord wanderer, jednak w zestawie 2w1 w kazdym gondola nie równa sie do wózków klasycznych, wiec szkoda na to kasy, natomiast w tych z fajna gondola spacerówki to ciężkie kolumbryny. Moja Basia jest z lipca i jeździł w Roanie w gondoli do marca wiec całkiem sporo, pięknie spała na spacerach a potem w ogrodzie pod domem (nawet zima) po 3-4h.
Potem jak miała 7 miesięcy kupiliśmy spacerówkę inglesine trip, wtedy nie byłam zmotoryzowana wiec musiałam mieć wózek lekki do komunikacji miejskiej, brakowało mi wlasnie spacerówki terenowej, ta z roana wyglądem i wygoda nie grzeszy wiec jej prawie nie używałam, dlatego teraz na to nie będę żałować, a gondola ma być wygodna dla maleństwa co klasyki zapewniają. Mam nadzieje ze we wrześniu będę sie mogła do sklepów przejechać chyba ze trafi sie jakaś okazja na olx lub Allegro i nie będzie to konieczne [emoji12]

Co do wózków rok po roku to koleżanka moja miała trzykołowy phil&teds i wózek służył jej dobre 5 lat (kupowała używany) i była mega zadowolona i jeszcze dobrze go sprzedała.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry